Jaarwisseling 20/21: terugblik en vooruitkijken

Gelukkig Nieuwjaar van uw industriële fotograaf!
De Sleipnir in het Calandkanaal in de haven van Rotterdam.

O p de grens van het oude en het nieuwe jaar vind ik het altijd zinvol om even terug te kijken en om vooruit te kijken. Om enerzijds even samen te vatten wat er is gebeurd, en anderzijds wat richting te geven aan het nieuwe jaar. Noem het goede voornemens, of strategievorming, of gewoon lekker fantaseren… maar nadenken over de toekomst en wat grote lijnen uitzetten is gewoon leuk!

Terugblik op 2020

Niet dat je plannen altijd werkelijkheid worden. Als 2020 iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat de beste plannen soms van de een op de andere dag niets meer waard kunnen zijn. Toen premier Rutte de eerste maatregelen afkondigde kreeg ik de volgende dag een hele serie telefoontjes en emails die tot gevolg hadden dat mijn agenda werd schoongeveegd. Ineens had ik niets meer te doen. 2020 leek een rampjaar te gaan worden.

Maar vandaag is het 1 januari en zijn de boeken over 2020 definitief afgesloten. En ik moet eerlijk zeggen dat ik veel heb om dankbaar voor te wezen:

 • Ik ben niet ziek geworden. Ik heb me gehouden aan de maatregelen, zo goed en zo slecht als dat ging, maar ik kon blijven werken. Ook nadat mijn agenda werd schoongeveegd kwamen er nieuwe opdrachten binnen, en kon ik blijven werken. Ik heb zelfs gefotografeerd op de ic-afdelingen om beelden te maken van zorgmedewerkers in hun strijd met Corona — en desondanks ben ik helemaal gezond gebleven.

Kranen en steigers en lopende banden zijn niet zo bang voor een kuchje van de fotograaf…

De evenementen droogden op, maar nieuwe opdrachtgevers dienden zich aan. Ik mocht fotograferen in de haven van Rotterdam; in productiehallen en fabrieken, in bouwputten en op industrieterreinen. Kranen en steigers en lopende banden zijn niet zo bang voor een kuchje van de fotograaf… Ontzettend gaaf om te doen, ook omdat opdrachtgevers zo enthousiast reageerden op mijn beelden en dienstverlening! Door deze opdrachten kon ik gewoon blijven werken; de tweede helft van het jaar was razend druk! Dat heeft veel goed gemaakt van de schade van de eerste helft. Ik heb geen gebruik hoeven maken van de steunmaatregelen van de overheid. In december werd duidelijk dat de omzet zo goed was dat ik flink heb kunnen investeren in nieuwe computers en foto- en videoapparatuur.

 • Ik heb ontzettend veel geleerd dit jaar. Toen het virus zo snel om zich heen greep in Wuhan en oversloeg naar Italië zag ik de bui al een beetje hangen en heb ik een plan gemaakt van hoe ik met deze crisis zou omgaan. Dus toen de eerste lockdown werd aangekondigd was ik mentaal klaar: ik had een plan!
  Ik noem een aantal dingen die ik dit jaar heb geleerd, of waar ik mee ben begonnen:
  • Ik heb een drone gekocht en ben er mee gaan fotograferen en filmen. Dit ervaar ik echt als een enorme verrijking.
  • Ik ben al een tijdje bezig met video, maar dit jaar heb ik een aantal mooie producties mogen maken.
  • Ik begonnen met muziekproductie en harddisk recording. Ontzettend leuk en uitdagend. Onlangs heb ik de eerste videoproductie aan een opdrachtgever gestuurd met mijn eigen muziek eronder.
  • Ik kan nu Green Screen video-oplossingen bieden
  • Ik heb een aantal ‘composite’ fotografie opdrachten gedaan. Dit zijn foto-opdrachten waarbij je verschillende elementen en modellen los fotografeert, uitknipt en samenbrengt tot één geloofwaardig beeld.
 • Ik heb twee hele grote opdrachten mogen doen, die allebei hebben geresulteerd in hele mooie platen. Voor de ene opdracht moest ik 600 fotoboeken maken; voor de andere moest ik 30 hele grote platen voor aan de muur maken. Beide waren opdrachten waarbij een groot beroep werd gedaan op organiserend vermogen, en ik ben blij en dankbaar om te zeggen dat beide opdrachtgevers zeer tevreden zijn!
  • Ik heb mijn eigen stockfotografie website gebouwd: diefoto.nl. De eerste foto’s heb ik al verkocht!

  Vooruitblik op 2021

  Overal waar ik kom merk ik het: we staan met zijn allen te popelen om er weer hard tegenaan te gaan!

  Na zo’n jaar voelt het nogal kwetsbaar om grote plannen te maken voor een volgend jaar. Maar ik ga er maar vanuit dat in de loop van dit jaar de boel zich een beetje normaliseert. Zo niet, dan ga ik gewoon verder met de verschillende leertrajecten waar ik mee bezig was — of liever gezegd: daar ga ik toch wel mee verder. Dus mijn plannen voor 2021:

  • Ik ga me meer richten op industriële fotografie. Waar ik naar toe wil werken is dat als mensen denken aan beelden uit de haven, in de bouw, of in en rond fabricageprocessen, dat er één naam is waar ze aan denken: dan moet je Rogier hebben!
  • Meer en betere videoproducties maken. Ik denk dat ik klanten meerwaarde kan bieden door beiden te combineren. Dat kost de opdrachtgever minder tijd en minder geld.
  • Meer en mooiere muziekproductie. Doordat ik zelf de muziek onder videoproducties kan maken, lever ik een unieker product.
  • Het verder ontwikkelen en aanvullen van Diefoto.nl.
  • In de loop van dit jaar hoop ik een nieuwe studio te betrekken. Daar ga ik de komende tijd naar op zoek.

  U ziet het: ik heb allerlei plannen en ideeën. Ik ben ook echt vol goede moed! Nog even volhouden en dan ligt deze Corona-ellende achter ons. Overal waar ik kom merk ik het: we staan met zijn allen te popelen om er weer hard tegenaan te gaan!

  Profiel fan deze fotograaf

  Nog een ding waar ik deze dagen veel over nadenk, en dat is over hoe ik mezelf profileer als fotograaf. Ik wil ‘de fotograaf zijn die met u meedenkt!’. En zijn partijen die zeggen tegen de fotograaf ‘schiet maar wat plaatjes’, en dan afhankelijk zijn van de gelukstreffers. Dat is niet wie ik wil zijn. Zo ontstaan kiekjes – maar niet de foto’s waar u plezier van hebt.

  Ik wil de fotograaf zijn die met u meedenkt. Die u vraagt wat uw verhaal is, en wat u wilt zien in uw beeld. En die dan met u meedenkt en samenwerkt, om dat beeld te maken dat de impact heeft die u zoekt. Een beeld waar je ‘wow’ tegen zegt. Dat je wel groot aan de muur wil hebben. Een beeld waar je naar blijft kijken, omdat alles klopt. Omdat het alles zegt.

  Als u zo’n fotograaf zoekt, belt u mij dan eens.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *