Event reportage: congres voor de professionele fotograaf

Kijk, dat is natuurlijk apart: dat je wordt gevraagd om het jaarcongres te fotograferen — voor fotografen. Pak-hem-beet 100 collega’s die alles gadeslaan wat je doet, en daar van alles over denken. En dat jij dan onverstoorbaar door moet gaan je eigen ding te doen. Terwijl je achter je heus wel het gegniffel hoor, en de grapjes, en de — vast goedbedoelde —opmerkingen…

Het congres waar ik het hier over heb betreft het najaarscongres van de MPN (Master Photographer’s Network) waar ik lid van ben. Elk najaar hebben we een congres met veel sprekers, workshops, presentaties, een foto-wedstrijd, en de kwalificaties. Elk jaar wordt gevraagd of iemand het congres wil fotograferen, en dit jaar heb ik aangeboden dat te doen. Ik ben tenslotte event fotograaf… Mijn gedachte was ook: ik ga het goed doen. Niet me er met een jantje-van-leiden van afmaken, maar echt mijn best doen. 

Zaterdag: de kwalificaties

Het congres is altijd op zondag en maandag. Op de zaterdag er voorafgaande zijn de kwalificaties. Fotografen gaan dan ‘op’ voor een brons, zilver, of goud masterstitel. Dit doen ze met een panel van 10 (brons) of 20 (zilver en goud) beelden, die dan beoordeeld worden door een internationale vakjury. Reuze spannend altijd. Zelf haalde ik in 2015 zilver. Ik ben sinds 2014 lid, en dit was het eerste jaar dat er een fotograaf op ging voor goud; het waren zelfs vier fotografen. Hieronder een klein foto-verslag van deze dag. Boven aan deze post een foto van mijn zeer gewaardeerde collega Marjolijn Lamme, die met een schitterend panel portretfoto’s haar goud kwalificatie kreeg. 

Zondag en maandag: het jaarcongres

Zoals gezegd vindt het congres zelf op zondag en maandag plaats. Gelukkig maar voor de gemiddelde opdrachtgever, want het is die dagen moeilijk om een goede fotograaf te vinden; ze zijn allemaal op dit congres. Toch wel ‘the place to be!’

Ook dit jaar was er weer een zeer gevarieerd programma. Hieronder een overzicht. Ik noem een paar hoogtepunten:

  • Workshop met de Duitse fotograaf Stefan Gesell, met drie 2 toffe modellen met post-apocalyptische outfits. Ik heb ook een paar foto’s gemaakt. Niet helemaal mijn normale werk, maar toch wel gaaf. Komen van de week online.
  • Workshop Marinus de Keijzer, ook wel bekend als ‘de Betuwefotograaf‘. Schitterende landschapsfotografie door een voormalige postbode die elke dag 15 uur voor zonsopgang opstaat en dan mooie platen gaat maken.
  • Workshop John Geven. Deze topfotograaf werkt vanuit een rolstoel en fotografeert met zijn tong. Zeer inspirerend.
  • De thema-wedstrijd. Thema dit jaar was ‘Plastic’. Ik deed mee en zal mijn foto binnenkort online plaatsen. Helaas geen prijs.
  • Workshop Sociale Media voor de fotograaf. 
  • En natuurlijk de feestavond… het werd zondag weer laat en gezellig!

 

Dit boogartikel gaat natuurlijk over mijn fotografie van het congres van de club waar ik zelf bij hoor. Maar wist u dat ik heel regelmatig congresfotografie doe? Klik hier voor meer informatie!

1 thought on “Event reportage: congres voor de professionele fotograaf”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *