Bedrijfsreportage van een agrarisch bedrijf: De Aardappelboer

Deze maand heb ik een hele mooie bedrijfsreportage mogen maken van een agrarisch bedrijf: De Aardappelboer. Ik mocht er twee keer heen: de eerste keer voor portretten en algemene beelden, en tweede keer om het rooien van de aardappelen te fotograferen. Dat laatste wilde ik doen bij zonsopgang, omdat ik vermoedde dat dat mooie plaatjes zou opleveren. We hebben lang moeten wachten op een ochtend die geschikt was: het heeft deze maand veel geregend en is heel grijs geweest. Maar afgelopen vrijdag zag de weersvoorspelling er OK uit. Het mooie moment dat de zon over de horizon heen kwam duurde maar kort, maar was lang genoeg om een juweel van een plaat te maken!

Ik doe (nog) niet veel fotografie in de agrarische sector, maar als ik ervoor gevraagd wordt, vind ik het wel heel leuk. In deze post ga ik daarom uitgebreid in op wat ik allemaal zag en leerde.

Dé Aardappelboer

Er zijn in Nederland veel aardappelboeren, maar er is maar één die zichzelf presenteert als dé aardappelboer. In eerste instantie vond ik dat vreemd: ik presenteer mezelf ten slotte ook niet als dé fotograaf… maar toen ik met dit bedrijf en deze ondernemer kennis maakte bleek ik al snel te maken te hebben met een hele goede ondernemer en een hele slimme gozer. Zijn bedrijf levert aan de betere restaurants van Nederland, en is één van de meest innovatieve aardappelboerderijen van Nederland. Erg leuk om dat van dicht bij te mogen zien!

Van advocaat naar boer

Het bedrijf is al vijf generaties in de familie. Maar hoewel deze ondernemer opgroeide op de boerderij ging hij rechten studeren en en werd hij advocaat aan de Zuidas. maar toen zijn vader hem vroeg de boerderij over te nemen, hing hij zijn toga aan de wilgen en trok hij de overall aan. Wel op voorwaarde dat hij de vrije hand zou krijgen om het anders aan te pakken.

Een boer doe aan branding en marketing doet

Eén van de manieren waarop hij innoveert, is dat hij heel actief bezig is met zijn branding en marketing. Vandaar ‘de Aardappelboer’. En vandaar dat ik 1,5 dag mee mocht lopen met hem in zijn dagelijkse werk. Hieronder een aantal beelden die ik maakte op de eerste dag.

Een frietje is niet zo maar een frietje…

Het was een bijzonder leerzame dag. Overal waar ik kom gaat er een wereld voor me open, en deze dag was daarop geen uitzondering. Aan het eind van de dag ging de frituur aan en kreeg ik te zien — en vooral te proeven — hoe goede friet gebakken hoort te worden, en hoe ze hoort te smaken. En ik moet eerlijk toegeven: dat was heel erg lekker!

Aardappels rooien

Op weg naar opdrachten rij ik veel door de nederlandse polders. Vaak zie ik boeren bezig op het land terwijl de zon langzaam opkomt. Dan jeuken mijn vingers om niet de auto te stoppen en daar mooie beelden van te maken. Maar ja, de opdrachtgever verwacht me.

Maar met deze opdracht zag ik mijn kans schoon om eindelijk de platen te schieten die ik dan voor me zag. Dus zo kwam het dat ik afgelopen vrijdag heel erg vroeg in de auto zat, om maar ruim voor zonsondergang aan te komen.

Het moment dat de zon op kwam duurde eigenlijk maar heel kort. Daarne werd het toch weer een grijze en regenachtige dag. Niet dat je dan geen goede foto’s kunt maken… maar ik was toch wel hel gelukkig met wat ik op dat magische moment kon maken!

Aardappels rooien begint al voor zonsopgang.
Aardappels rooien begint al voor zonsopgang.

 

Aardappels rooien

 

Boerenprotest

Er is deze maand veel te doen geweest rond het boerenprotest. Zo’n opdracht als deze laat mij dan in zo’n bedrijf kijken en de werkelijkheid daarvan ervaren. Ik krijg dan een hernieuwd respect voor het boerenbestaan en het harde werk dat daarin zit.

Boerenprotest op de A12
Boeren rijden in colonne van het RIVM in de Bilt, naar het Malieveld in den Haag. Spectaculair gezicht om hun zo over de A12 te zien rijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *