Mijn echtgenote Sophie paginagroot in de krant: de Doula is hot!

Vandaag moet (of liever gezegd ‘wil’) ik even opscheppen over mijn echtgenote. Ik ben namelijk supertrots op haar! Ze staat vandaag, pagina groot (!) in de Trouw. Sophie is namelijk Doula. En de Doula is momenteel helemaal HOT! Zelfs de Britse prinses Meghan Markle, vrouw van Prins Harry, heeft aangegeven gebruik te gaan maken van de diensten van een Doula bij haar aanstaande bevalling. Hoog tijd dus voor een grote nederlandse krant om daar eens serieus aandacht aan te besteden. En dan kiezen ze (natuurlijk) voor een Doula met engelse roots!

Wellicht dat u nog nooit van een Doula hebt gehoord. Een Doula is een ‘bevallingscoach’. Sophie helpt zwangere dames vrouwen bij het vorm geven aan hun bevalling. Dat doet Sophie dus elke dag — vannacht ook weer: toen ik gisteravond thuis kwam kreeg ik een appje van Sophie: “am at birth”. Rond 4 uur vanochtend kwam ze thuis en had ze haar 204de bevalling begeleid. Op dit moment ligt ze (dus) nog te slapen. Ik loop zo meteen naar de krantenkiosk en koop een Trouw en ga haar daar zo mee wakker maken.

Wat is ‘een Doula’?

Er zijn vele manieren om te bevallen. Uit allerlei culturen komen mooie inzichten en principes naar ons toe. Maar in het westen hebben we bevallen vooral gereduceerd tot een medisch probleem. Als je het aan de medische wetenschap over laat, bevallen vrouwen maar op één manier; op hun rug, liggend in een ziekenhuisbed, omringd door apparaten en draden en mensen in witte jassen. Het gaat daarbij vooral om het uitsluiten van alle gevaren. In dat proces wordt bevallen een probleem, wordt de vrouw ‘patiënt’, en heeft het medisch personeel de leiding. Best vreemd eigenlijk: want (vertelt Sophie me vaak) het vrouwelijk lichaam heeft ontzettend veel kracht en mogelijkheden en intuïtie om het proces van bevallen zo goed mogelijk zelf te faciliteren! Bevallen met een Doula betekent dat je op zoek gaat naar wat je als vrouw zelf te bieden hebt, en gebruik maakt van de vermogens die het lichaam zelf biedt.

Sophie’s tagline is dan ook: giving birth should be your greatest adventure — not your greatest fear! Een Doula helpt een zwangere vrouw de regie over haar bevalling terug nemen. Er zijn namelijk allerlei manieren om te bevallen. En bevallen is iets heel bijzonders: een vrouw wordt mama; een koppel wordt ouders! Dat kun je dus vormgeven op een manier die bij jou past!

Sophie schrijft vooraf samen met de vrouw (en man) een bevallingsplan. Daarbij maakt de vrouw een keuze over de manier waarop ze wil bevallen (en er zijn echt vele manieren); de gewenste sfeer, de muziek, de massage — en dan helpt Sophie deze uitvoeren. Ook als er een medische indicatie is en de bevalling dus plaats gaat vinden in het ziekenhuis kan Sophie helpen om dat proces zo vorm te geven als de vrouw in kwestie dat wil. Altijd in goede samenspraak met de aanstaande moeder (en vader natuurlijk), en de medische professionals. Een Doula is niet een medisch professional, maar ze helpt, met raad én daad, het hele proces rond de bevalling. Dat gaat dus over een stuk voorbereiding vooraf; de begeleiding tijdens (waar en wanneer de bevalling ook plaats vindt); en een stuk nazorg achteraf. En, als u dat wil, fotografeert Sophie de bevalling ook nog!

Een prinses kiest voor een Doula

De directe aanleiding voor dit grote artikel is dat de Britse (Amerikaanse) prinses Meghan Markle, echtgenote van Prins Harry, binnenkort gaat bevallen. Ze heeft aangegeven gebruik te gaan maken van een Doula. Nou is het begrip ‘Doula’ in de Angelsaksische landen sowieso bekender, maar dankzij prinses Meghan is de Doula dus helemaal hot. Aanleiding voor Trouw om op zoek te gaan naar een Doula in Nederland. Bijkomend leuk feitje: Sophie is Engelse. Dus dat maakt het extra leuk en interessant.

Supertrots

Ik ben echt super trots. In de afgelopen jaren heeft Sophie zichzelf helemaal opnieuw uitgevonden. Toen onze zoons zelfstandiger werden en haar rol als moeder minder tijd ging vragen, moest Sophie bij zichzelf te rade gaan wat ze nu ging gaan doen. Sophie was in de wieg gelegd om moeder te wezen; dat is haar met de paplepel ingegoten. Daar is ze mee opgevoed, en dat heeft zo ook altijd geweldig gevonden. Op haar 22ste kreeg ze onze oudste zoon, Joshua, en vervolgens nog twee mooie gozers. Ze was dus al jong moeder!

Maar dat betekende ook dat ze al jong klaar was. Wat moest ze doen? Ze heeft er een jaar over na gedacht, en toen kondigde ze aan ik word Doula! Wat? Ik had nog nooit van de Doula gehoord. Ze heeft me dan ook echt moeten overtuigen — maar dat heeft ze de afgelopen jaren ook helemaal gedaan. Ze heeft haar studie afgerond, stage gelopen, en is haar eigen praktijk begonnen. Intussen is ze in de regio om ons heen (Rotterdam, Den Haag, Delft) een begrip geworden onder verloskundigen: samenwerken met Sophie is een genot. Ze heeft dus nu ruim 200 bevallingen gedaan — en haar klanten lopen met haar weg! Veel van haar klanten zijn expats. Sophie is zelf expat, en heeft persoonlijke ervaring met gezondheidszorg in Engeland, de VS (onze jongste werd in Californië geboren) en het Nederlandse systeem. Maar ook veel Nederlandse vrouwen vinden Sophie, vaak op aanraden van hun verloskundige. De Doula is namelijk geen medische professional en neemt de rol van medisch personeel niet over, maar ze helpt de vrouw in kwestie het proces zelf vormgeven zoals zij dat wil. Dat leidt tot veel betere ervaringen, en veel minder problemen, en tot heel veel mooie herinneringen!

Sophie heeft in de afgelopen jaren een volwaardig bedrijf opgebouwd — of eigenlijk twee: niet alleen heeft ze haar eigen praktijk als Doula en geboortefotografe, maar ze is ook samen met twee verloskundigen ‘Birth in Holland’ begonnen; een bedrijf dat ook allerlei diensten aanbiedt aan zwangeren. Ze heeft allerlei vaardigheden geleerd: ze is een webmaster; ze doet haar eigen boekhouding; en ze neemt deel aan allerlei initiatieven op het gebied van natuurlijke bevalling, zowel nationaal als internationaal. En tussendoor is ze ook nog echt even een hele goede geboortefotografe geworden. Als echtgenoot ben ik wellicht een klein beetje bevooroordeeld, maar ook als professioneel fotograaf vind ik dat ze echt hele mooie beelden van hele bijzondere en intieme momenten!

Links

En nu wilt u natuurlijk vast verder lezen! Hier zijn een aantal links

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *