Workshops: one down, one to go!

Zo, de eerste workshop zit er op. One down, one more to go! De eerste workshop ging over ONDERNEMEN VOOR PROFESSIONELE FOTOGRAFEN. Aan de orde kwamen dingen als Hoe bereken ik mijn tarieven?; Hoe ga ik om met Auteursrecht? En hoe bedrijf ik Online Marketing? Van te voren vond ik het heel moeilijk om in te schatten of ik voldoende materiaal had, maar dat bleek geen probleem; we moesten langer doorgaan. Gelukkig vonden de deelnemers dat geen probleem! Nu op weg naar de tweede en laatste workshop: a.s. maandag gaat het over ONDERHANDELEN.

Uiteraard heb ik na afloop van de workshop een korte evaluatie gehouden. Ik kreeg uitsluitend positieve reacties. Ik licht er even een paar uit:

Ik wilde hoofdzakelijk horen hoe jij omging en nu omgaat met je onderneming.
Je vertelt inspirerend en aan de hand van voorbeelden maak je het begrijpelijk.
Na deze workshop begrijp ik meer van auteurs recht en portretrecht.
Die oefening van wat mag wel en wat mag niet vond ik heel leuk.
Ik heb geen aanmerkingen. Was goed zoals ik dat gewend ben.
— MvO

Maandag 1 april waren we te gast bij Rogier waar we de workshop ONDERNEMEN mochten volgen. We hebben het ervaren als zeer prettig, open, ongedwongen, laagdrempelig, relaxed en vooral duidelijk en vakkundig! Goed opgebouwd, diverse eyeopeners en bruikbare tools. Zeker een aanrader!

— A.T.

WORKSHOP ONDERHANDELEN VOOR FOTOGRAFEN

De volgende workshop komt er alweer aan, en ik ben druk bezig met het voorbereiden. Waarom besteed ik een hele dag aan dit onderwerp? Omdat dit het gebied is waar veel fotografen het meeste worstelen. Ik merk dat in gesprekken met collega’s. Ze stellen bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Hoe win ik een pitch?
  • Hoe opereer ik in een markt waar zoveel prijsvechters zijn?
  • Wat doe ik als een opdrachtgever mij het mes op de keel zet?
  • Wat doe ik als de opdrachtgever tijdens een opdracht meer wil, en verwacht dat ik het er wel even bij doe?
  • Hoe houd ik een gesprek luchtig en ontspannen, als ik stijf sta van de spanning?

Gesprekken met opdrachtgevers — en de boeken die zij lezen!

Onderhandelen is een kunst! Vandaar dat ik al heel lang bezig ben daar allerlei materiaal over te verzamelen. Zo heb ik onder meer deze boeken verzameld. Ik heb aan een aantal mijn grotere opdrachtgevers de volgende vragen gesteld:

  • Hoe onderhandel je?
  • Wat stel je wel en niet op prijs?
  • Welke fouten zie je mij (en mijn collega’s) maken?
  • Welke boeken over onderhandelen heb je zelf gelezen?

Die laatste vraag is leuk, want ik heb ontdekt dat opdrachtgevers andere boeken over onderhandelen lezen, dan jij en ik te lezen krijgen op diverse cursussen over onderhandelen. Tijdens de workshop zal ik hier meer over vertellen, maar dit kan ik alvast verklappen: bijna alle cursussen over onderhandelen gaan uit van ‘Getting to Yes’, maar dit is niet het boek waar opdrachtgevers naar terug grijpen. Het lijkt mij wel handig als we een beetje dezelfde benadering hebben als we het gesprek met een opdrachtgever beginnen!

De tagline die ik deze workshop mee geef is ‘Play the game — and play it well’. Onderhandelen is voor mij een spel, en dat bestrijkt de hele relatie met de opdrachtgever. Dus niet alleen maar dat moment dat je een prijs afspreekt. Alles is onderdeel van het spel dat onderhandelen heet: het moment dat je voor het eerst contact maakt; het moment dat je opdrachtgever vertelt wat hij wil; het moment dat je de foto’s aflevert en de opdrachtgever denkt ‘die huur ik nooooooit meer in’ — of juist ‘wat gaaf — en wat een leuke ervaring was dat ‘… Ik wil fotografen helpen dat hele spel goed te spelen!

Nou goed… er zijn nog een paar plekken voor de workshop van a.s. maandag. Hier vind je meer informatie en kun je jezelf opgeven!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *