DuPho borrel Rotterdam: speeddaten met Medium Format

Danser Marijn springt voor de Hasselblad camera in mijn handen tijdens de DuPho Rotterdam borrel.

Af en toe moet je een feestje organiseren… dat deed ik vandaag met een aantal collega-fotografen, en de hulp van DuPho, in Rotterdam. Ik ben net thuis en heb zojuist de beelden bekeken — en ik moet zeggen: dat was een geslaagd feestje! Je zou kunnen zeggen dat het een soort Tupperware-party voor fotografen was: allemaal opgewonden fotografen in een studio met mooie en zeer dure spullen…

Ik ben lid van DuPho. DuPho staat voor Dutch Photographers, en is de branche organisatie van de professionele fotografen in Nederland. Sinds afgelopen zomer organiseer ik, samen met mijn collega-fotografen Bert Salari, Marieke de Lorijn en Sebastiaan Knot om de zoveel maanden de DuPho rotterdam borrel. Zo’n vier keer per jaar treffen we elkaar in de studio van een Rotterdamse fotograaf voor wat kennis en ervaring uitwisseling en een gezellige borrel.

Deze keer deden we wat speciaals. Onder de titel ‘speeddaten met Medium Format’, stelden we fotografen in staat om te fotograferen met Medium Format camera’s. Dit zijn grotere en duurdere camera’s dan de meeste fotografen hebben. Deze camera’s leveren een veel grotere beeldkwaliteit dan de normale spiegelreflex camera’s waar wij mee werken. Voor de duidelijkheid: ik fotografeer met de beste camera’s die Nikon levert, maar het blijft wat we noemen ‘kleinbeeld’, en is nog geen medium format.

De borrel vond plaats in de studio van Sebastiaan Knot. De leveranciers van drie Medium Format camera’s waren aanwezig met hun mooiste producten: PhaseOne, Hasselblad en Fujifilm. De aanwezige fotografen konden een danser fotograferen, een model, en een mooi horloge. Er waren drie verschillende lichtopstellingen gemaakt. Ik mocht de boel aan elkaar praten (dat vind ik altijd wel leuk om te doen). Hieronder een korte sfeer-impressie, gefotografeerd door mijn stagiair, Martijn van Leeuwen.

U ziet mij zelf ook fotograferen. Ik maakte de foto van danser Marijn die boven aan dit blog staat vanmiddag. Zelf heb ik ook nog geen mediumformat camera. Ik overweeg sterk om zo’n camera aan te schaffen. U zou de foto boven aan dit blog eens op ware grootte moeten zien… u weet niet wat u ziet aan detail. Zo mooi! Vandaag is die gedachte aan een Medium format camera alleen nog maar sterker gemaakt — en ik vermoed dat dat het geval is voor veel van de collega’s die vandaag aanwezig waren.

We zijn voor dit evenement dank verschuldigd aan een aantal partijen:

  • De drie camera-leveranciers: PhaseOne, Transcontinenta (Hasselblad) en Fujifilm. Ze leverden camera’s; ervaren experts, en sponsoring!
  • De drie artiesten die meewerkten: Talitha model), Annelies Kassels (Make up Artist) en Marijn Stijl (danser)
  • DuPho voor een belangrijk stuk organisatie en financiële steun.
  • Het Beeldgebouw voor 3 schitterende afdrukken die goed lieten zien waar deze camera’s toe in staat zijn
  • Klomps en Boor voor het verzekeren van deze middag.

3 thoughts on “DuPho borrel Rotterdam: speeddaten met Medium Format”

  1. Inderdaad mooie middag, goed georganiseerd en gezellig. Dank aan alle aanwezigen, sponsoren, organisatoren, gastheer en -vrouw. Tot de volgende sessie.

  2. Enorm bedankt voor het organiseren en zeker leuk om ook eens kennis te maken met het medium formaat camera. Uiteraard ga ik die binnenkort eens aan de tand voelen tijdens een nachtshoot voor MS Fotografie. Tot de volgende.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *