Reportage: Als je bedrijf in vlammen op gaat

Eén van de mooiste kanten van mijn beroep is dat ik elke dag op een andere plek kom. Elke dag ontmoet ik andere mensen en zie ik nieuwe technologieën en branches en producten en culturen en architectuur. Niet zelden gaat het daarbij om mensen die iets te vieren hebben: een jubileum, de lancering van een nieuw product, de opening van een nieuw gebouw. Als professioneel fotograaf ervaar ik het als voorrecht om steeds vooraan te mogen staan en dit zo mooi mogelijk op beeld te mogen vastleggen.

Maar het is niet altijd feest. Afgelopen vrijdag mocht ik dit bergingsbedrijf fotograferen. ‘Bergers’ zijn de gele takelwagens die u bij pech zo snel mogelijk van de snelweg afhalen. Ze zijn verenigd in een stichting die hen namens de overheid een stuk snelweg toewijst. Ze gaan een verplichting aan om u binnen 20 minuten na de melding weg te hebben, zodat de doorstroming op de snelweg niet te veel hinder ondervindt door uw pech.

De vlammen uit het dak

Indrukwekkend om een getroffen ondernemer te fotograferen, die niet bij de pakken neer is gaan zitten.

Twee weken geleden ging dit bedrijf in vlammen op. Midden in de nacht werd de directie door de brandweer opgebeld: uw pand staat in brand, en moet als verloren worden beschouwd. De grondlegger van het bedrijf, dhr K., die ondanks zijn 84-jarige leeftijd nog steeds betrokken is bij de dagelijkse bedrijfsvoering, sprong in de auto en spoedde zich naar de plek des onheils. Daar aangekomen zag hij de vlammen uit het dak slaan. Maar hij zag ook dat enkele bergingsvoertuigen die op de parkeerplaats stonden, nog niet in brand stonden. De brandweer en politie wilde hem er niet bij laten, maar hij heeft ze weten te overtuigen dat die voertuigen niet in vlammen op hoefden te gaan.

Het bergingsbedrijf heeft, heel knap, snel nieuwe bedrijfsruimte gevonden. Ze zijn alweer operationeel. Mijn opdrachtgever vroeg met met dhr. K. de nieuwe ruimte te fotograferen, maar ook om terug te gaan naar de plek des onheils. Dat leverde een serie mooie beelden op. Indrukwekkend om met zo’n ondernemer daar te staan en hem vol emotie te zien rondkijken.

Humor

Indrukwekkend, maar ook humoristisch. Zoals hij de schroeiplekken aanwees op de voertuigen die ze hebben kunnen redden. Of toen hij een lamp uit het pand haalde waarvan hij dacht dat deze nog moest werken. Of zoals hij een ingeving kreeg om te kijken of er nog post in de brievenbus zat. Dat heb ik niet geënsceneerd; dat gebeurde gewoon. Mijn taak was om er een mooie reportage van te maken.

Omgaan met tegenslag

Op een veel kleinere schaal dan dhr. K ben ik ook ondernemer. De vraag waar ik mee naar huis reed was hoe ik zou reageren op grote tegenslag. Ik was gewoon onder de indruk van de veerkracht en passie van deze man van 84, die deze crisis onder ogen kon zien, en vervolgens zijn schouders er weer onder zette en doorging. Indrukwekkend, en inspirerend.


Technisch

De foto’s in deze reportage werden gemaakt met mijn nieuwe Fujifilm X-T3. Klik op de beelden om ze groter te bekijken.

2 thoughts on “Reportage: Als je bedrijf in vlammen op gaat”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *