Tips en trends van de professionele eventfotograaf voor event-organizers

Veel fotografen zijn bang om een lasershow te fotograferen. De professionele eventfotograaf weet hoe dit moet.
Veel fotografen zijn bang om een lasershow te fotograferen. De professionele eventfotograaf weet hoe dit moet.

De trouwe bezoeker van mijn website weet dat ik heel veel evenementen fotografeer. Conferenties, studiedagen, kenniscafe’s, festivals, openingen, symposia, personeelsfeesten, manifestaties… noem het maar op, en ik fotografeer het wel. Om de zoveel tijd publiceer ik daarom een aantal tips, ideeën en trends die ik zie. Ik doe dat in de hoop dat de serieuze event-organisator daar zijn voordeel mee kan doen.

Tips

Tips voor de serieuze event organizer

Veel van de evenementen die ik fotografeer worden georganiseerd door professionele event-organizers Deze werken dan in opdracht van een of andere organisatie. Maar heel regelmatig kom ik op events die door mensen van de organisatie zelf worden georganiseerd. En hoewel deze mensen dus geen ‘event-professionals’ zijn hebben ze soms wel hele goede ideeën.

Maar als mensen nou niet op de foto willen?

Eén van die organisaties die zo’n goed idee had, was TNO. Bij TNO houden ze zich bezig met wetenschappelijk onderzoek, niet met het organiseren van evenementen. Maar onlangs mocht ik een evenement voor TNO organiseren. En daar vonden ze een lumineus idee op de vraag waar veel event-organizers mee worstelen: hoe maak ik het OK dat een fotograaf foto’s maakt van mensen tijdens een event? Die vraag krijg ik regelmatig: opdrachtgevers willen graag goede foto’s, ook van hun gasten. En tegelijkertijd zijn ze zich bewust dat sommige mensen dat ervaren als een inbreuk op hun privacy. Dat geldt zeker voor wetenschappers; die zijn vaak een beetje publiciteitsschuw. De dames van TNO vonden er het volgende antwoord op: op de registratiebalie stond deze tekst te lezen: “the events of today will be recorded on photo and video. Please advise us if you have concerns.” Kijk, dat is netjes opgelost.

Op een event dat ik onlangs fotografeerde stond deze tekst op de registratiebalie. Zo vertel je je bezoekers dat er een fotograaf is, en maak je eventuele problemen bespreekbaar.
Op een event dat ik onlangs fotografeerde stond deze tekst op de registratiebalie. Zo vertel je je bezoekers dat er een fotograaf is, en maak je eventuele problemen bespreekbaar.

De eerste rijen blijven altijd leeg

Voor Parkinsonnet mocht ik een drietal evenementen fotograferen. Bijzonder boeiend om te zien hoe gedreven medische professionals uit allerlei verschillende takken van sport omgaan met deze moeilijke ziekte. Het raakte me echt wel om enerzijds mensen met Parkinson van dichtbij mee te maken; en anderzijds om te zien hoe de professionals alles in het werk stellen om deze mensen goede zorg te verlenen.

Weet u hoe vaak de eerste rijen van uw zalen vaak leeg zijn? Zet 1000 stoelen neer, en ik garandeer u dat de eerste drie rijen practisch leeg zijn. Mensen gaan er gewoon niet zitten. Staat bijzonder slecht op de foto’s. “De zaal lijkt wel leeg”, verzuchtte een opdrachtgever onlangs. De dames van Parkinsonnet hadden een eenvoudige oplossing. Bij de ingang van de zaal stonden enkele medewerkers. “Wilt u zover mogelijk vooraan gaan zitten? We verwachten veel mensen.” Dat werkte wonderwel: de zaal werd vol, en oogde ook vol op de foto’s. Problem solved.

Door de mensen bij binnenkomst te vragen zover mogelijk vooraan te gaan zitten werd de capaciteit van de zaal beter benut en oogde de zaal ook voor de foto's lekker vol!
Door de mensen bij binnenkomst te vragen zover mogelijk vooraan te gaan zitten werd de capaciteit van de zaal beter benut en oogde de zaal ook voor de foto’s lekker vol!

 

Hoe krijg je mensen aan het netwerken?

Nog zo’n probleem. Je nodigt mensen uit heel nederland uit, en wil graag dat ze met elkaar in contact komen. Hoe bereik je dat? Ook hier hadden de dames van Parkinsonnet een doeltreffende oplossing voor. Op de tafels in de koffieruimtes stonden vlaggetjes met plaatsnamen. Mensen vonden hun plaatsnaam, en zo werd al snel kennis gemaakt met anderen uit dezelfde plaats. Ik hoorde heel snel allerlei leuke gesprekken ontstaan.

De medewerkers van Parkinsonnet hadden deze vlaggen op koffietafels geplaatst. Zo kwamen mensen uit dezelfde stad makkelijk met elkaar in contact.
De medewerkers van Parkinsonnet hadden deze vlaggen op koffietafels geplaatst. Zo kwamen mensen uit dezelfde stad makkelijk met elkaar in contact.

 

Hoe gekker, hoe beter?

Als je op zoveel evenementen komt, dan zie je bepaalde trends. Wat mij opvalt is dat event organizers steeds gekkere dingen proberen te bedenken om hun gasten te entertainen. Goochel-shows, stunts, ontploffingen, vreemdsoortig eten; je komt echt de gekste dingen tegen. Alles om maar niet gewoon te zijn…

Ik vraag me af of dat werkt. Mijn observatie is dat uw gasten er aan gewend raken. Er treed een moeheid in. De constante innovatie is de nieuwe sleur. De verrassing verrast niet meer. Op een recent evenement hadden ze een stuntman die op een fiets echt de meest idiote capriolen uithaalde. Er keken hooguit 10 mensen. Dicht bij gingen mensen gewoon door met hun gesprekken. Mijn tip? Mensen komen voor de inhoud en voor de connectie. Zorg dat die goed zijn. Het eten, het entertainment, het visuele spektakel zijn echt van ondergeschikt belang.

In de Van Nellefabriek in Rotterdam kwam ik echter iets nieuws tegen dat ik wel erg mooi vond: compliment girls. Deze mooie dames in hun rode pakjes observeerden je in stilte, en schreven een paragraaf op een kaartje. Dat kaartje overhandigde ze aan de bezoeker. Eén van die dames gaf mij ook zo’n kaartje. De inhoud was verrassend mooi, diep en persoonlijk. Een compliment over iets dat zijn in je zagen. Gewoon door even naar je te kijken van een kleine afstand. Dat ervoer ik echt als een mooi gebaar. En nee, ik vertel u niet wat ze mij schreef. Maar het kaartje heb ik nog steeds…

Deze 4 dames observeerden de bezoekers van dit evenement in de Van Nellefabriek van een afstand, en schreven vervolgens een mooi compliment op een kaartje dat ze dan aan de bezoeker overhandigden. Een mooi en warm gebaar!
Deze 4 dames observeerden de bezoekers van dit evenement in de Van Nellefabriek van een afstand, en schreven vervolgens een mooi compliment op een kaartje dat ze dan aan de bezoeker overhandigden. Een mooi en warm gebaar!

 

Problemen met Powerpoint en techniek

Een trend die ik op letterlijk bijna elk evenement wel zie is de constante problemen met audio en video. Ik begrijp er letterlijk niks van. Het grootste probleem is video in presentaties die niet werkt. De video speelt niet, of er is geen geluid. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik dit meemaakte… Het tweede grootste probleem is klikkers bij presentaties die niet werken. Het derde probleem is microfoons die het niet doen. Ik zweer het u: als fotografen hun werk zo deden als audiovisuele technici, dan werden we nooit meer ingehuurd. En toch accepteren opdrachtgevers dit soort problemen schijnbaar klakkeloos. Ben ik nou gek?

Maar er zijn meer powerpoint problemen. Deze herkent u vast ook. Of liever gezegd: het zijn er twee. Nummer 1: de slides staan boordevol tekst. Op rij 1-3 is dit nog enigszins leesbaar. Rij 4-10 moeten heel erg hun best doen. Rij 11 tot 20 hebben geen schijn van kans. En dan probleem 2: de presentator wijst met een dun laserpuntje op het scherm aan waar hij het over heeft. Dat zien ze zelfs op rij 3 niet meer.

Wat hebben al deze problemen gemeenschappelijk? Dit: je kunt ze van te voren oplossen. Mijn tip: let er op! Deze problemen zouden toch niet hoeven voorkomen? Uw techniek hoort zonder hiaten z’n werk te doen!

Uw techniek hoort gewoon z'n werk te doen. Microfons die het niet doen, filmpjes die niet starten of geen geluid hebben — dit hoeft u niet te accepteren.
Uw techniek hoort gewoon z’n werk te doen. Microfons die het niet doen, filmpjes die niet starten of geen geluid hebben — dit hoeft u niet te accepteren.

 

Confetti-momenten

Ik sluit mijn ‘tips en trends’ af met twee tips over fotografie.

Eén: uw fotograaf moet weten wat er gebeurt. Een professionele eventfotograaf stelt u van te voren de vraag: zijn er speciale fotomomenten? Is er iets dat ik niet moet missen?

Eén van die speciale momenten is als u confetti de lucht in blaast. Dat doet op een speciaal moment. Vertel uw fotograaf dit. Ik maak het te vaak mee dat er ineens confetti ‘ontploft’ en dat ik op de verkeerde plek sta om dat te fotograferen. Was de opdrachtgever vergeten mij te vertellen… Dat is toch jammer! Dus: als ik u vraag ‘wat zijn de speciale fotomomenten?’, denk dan ook aan uw confetti!

Tip: vertel de fotograaf wanneer de confetti de lucht ingaat. Dan kan hij daarvoor klaar staan. Grote kans dat hij anders op de verkeerde plek staat! Zoals op deze foto: hier stond ik er onder, en zie je niet de reactie van de mensen.
Tip: vertel de fotograaf wanneer de confetti de lucht ingaat. Dan kan hij daarvoor klaar staan. Grote kans dat hij anders op de verkeerde plek staat! Zoals op deze foto: hier stond ik er onder, en zie je niet de reactie van de mensen.

 

Uw event foto’s kunnen echt beter!

Er zijn fotografen, en professionele eventfotografen. Die laatsten weten hoe ze uw evenement perfect op de foto moeten vastleggen.

De laatste tip is deze: huur een fotograaf in die gespecialiseerd is in eventfotografie. Die weet hoe hij ook in hele donkere situaties mooie foto’s kan maken. Gelooft u mij als ik zeg dat niet iedere fotograaf dat kan.

Vandaag nog werd ik opgebeld door een nieuwe opdrachtgever. “U mag best weten, ik weet al een jaar dat ik u ging bellen! Wij hadden vorig jaar ditzelfde event, en die foto’s waren zo slecht…! Ik ben toen gaan zoeken op Internet en zo kwam ik bij u terecht. En ik wist, zodra ik een datum heb voor ons volgende evenement, dan bel ik hem!”

Ik zie op sociale media heel veel slechte evenement-fotografie. Hard flitslicht, heel veel ruis in het beeld, veel beweging, slechte kleuren… vaak zijn beelden nauwelijks beter dan als ze met een mobiele telefoon gemaakt waren. Ik vermoed dat veel opdrachtgevers de schouders ophalen en denken ‘dit zal wel het best mogelijke resultaat zijn…’

En dat klopt dus niet. Uw event-fotografie kan veel beter. Ik help u graag aan beeld waar u wel trots op bent. Als u zich wil orienteren, belt u mij eens op. Ik kijk graag met u naar de beelden en help u dan nadenken over wat beter kan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *