Portretfotografie tijdens congres

Deze serie LinkedIn profielfoto’s mocht ik maken tijdens een congres in het NBC. De opdrachtgever wilde zijn gasten mooie foto’s cadeau doen.

Binnen de fotografie is Portretfotografie is misschien wel mijn grootste passie. Er zijn veel typen fotografie die ik graag doe, maar weinig geeft me zoveel voldoening als ik echt van iemand een mooi portret mag maken.

Nu kun je een portret maken in een mum van tijd. Maar om een goed portret te maken, vraagt echt wel even om wat concentratie en effort, zowel van de fotograaf achter de camera, als ‘het model’ voor de camera. Soms wordt je opgebeld door een opdrachtgever: kunt u 100 portretten maken in een uur? Nou… nee! Tenminste: dan ontstaat er niet een foto waar je met plezier naar kijkt.

Maar soms belt er een opdrachtgever met een heel andere vraag. Dat gebeurde eerder dit jaar. De vraag was simpel: we hebben een congres en willen onze bezoekers echt een mooie portretfoto aanbieden. We zien op uw website dat u hele mooie portretfoto’s maakt. Dat is wat we zoeken. Kunt u ons helpen?

Bekijk onze congresfotografie

Met alle plezier! Nou vraagt een goede portretfoto enige voorbereiding. Dat begreep deze opdrachtgever goed. Ik werd uitgenodigd om een introducerende tekst aan te leveren voor hun website en nieuwsbrief, om mensen alvast voor te bereiden op wat hen tijdens het congres werd aangeboden.

Het vaste grapje bij de fotograaf: “meneer, ik blijf niet plakken hoor!” Letterlijk iedereen heeft er last van: het idee dat ze niet mooi genoeg zijn in op de foto te gaan. Maar ja, je moet toch iets hebben voor LinkedIn, he?

Mijn passie is om mooie portretten te maken. Ik wil u daarmee een cadeautje geven: een stukje bevestiging: u ziet er goed uit. U hebt karakter, persoonlijkheid. U hebt licht in uw ogen. U voegt iets moois toe aan deze wereld. Natuurlijk, de meesten van ons zijn geen Doutzen Kroes of Brad Pitt — ikzelf zeker ook niet. Maar het feit dat Chanel of Hugo Boss u niet vragen als  hun nieuwe gezicht, betekent niet dat u er niet mag zijn. Graag maak ik een foto waarvan uw collega’s zeggen: dat ben je, ten voeten uit! En waarvan u — hopelijk — zegt: oh wow… zo kan het dus ook.

De kunst van een goede profielfoto bestaat uit drie dingen: aandacht voor details, mooi licht, en een goede pose.
Als u zorgt dat uw haar goed zit, de stropdas recht, uw kettinkje gecentreerd op uw hals, en de spinazie verdwenen is uit de tanden, dan zorg ik voor het juiste licht, en help ik u poseren.

Als u bij me komt, hoop ik dus dat u zelf al even zorg hebt besteed aan de details. Dat u klaar bent om voor de lens te verschijnen. We maken kort even kennis. Ik neem even de tijd voor een kennismaking. Daarbij kijk ik naar uw gezicht. Hoe komt u over? Hoe is uw lach, uw energie? Welke wensen uit u eventueel zelf? Ik heb op het KNVI congres niet heel veel tijd per foto, maar toch probeer ik in hele korte tijd even een connectie met u te maken.

Veel mensen zijn onzeker voor de camera. Dat begrijp ik goed; ik ben er zelf ook niet dol op. Maar weet dit: mijn intentie is om, in de korte tijd die we hebben, uw kracht, uw vitaliteit, uw schoonheid (ja zeker!) naar voren te laten komen. Ik kan helaas niet garanderen dat het altijd lukt — maar ik ga mijn stinkende best doen! En mijn hoop (en verwachting) is dat u mijn studio verlaat met een klein stukje additioneel gevoel van eigenwaarde en waardering.

Tijdens de dag bleek dit aanbod van mijn opdrachtgever aan zijn bezoekers een schot in de roos. De hele dag was er een lange wachtrij, soms wel 2 uur lang. Ik heb regelmatig mijn excuses gemaakt voor de lange wachttijd, maar mensen vonden het helemaal niet erg. Ze wilden zo graag een foto dat ze het er graag voor over hadden. De opdrachtgever kon zijn geluk niet op.

bekijk onze portretfotografie

Dat de foto’s in goede bodem vielen bleek wel uit het feit dat verschillende mensen tranen in de ogen hadden bij het zien van hun foto. Sommige mensen zijn er zo van overtuigd dat ze niet fotogeniek zijn, dat ze echt verrast zijn als er wél een goede foto van ze genomen wordt. Tijdens de shoot krijgen de mensen de foto’s gelijk op een computerscherm te zien, en dan mogen ze zelf hun favoriet uitkiezen. Dat vinden veel mensen nog best ingewikkeld.

Ik kreeg naderhand allerlei positieve reacties. Hieronder post ik er één, met de bijbehorende foto.

“Rogier stond op het KNVI congres LinkedIn profielfoto’s te maken. Ik had hoognodig een nieuwe profielfoto nodig, maar ik was nooit tevreden met een foto van mezelf. Tot Rogier mij voor de lens nam. Hij stelde me op m’n gemak, en heel even vond ik het niet zo vreselijk om voor de camera te staan. Ik ben zó blij met het resultaat, dat ik de foto’s nu op alle social media, op mijn website en voor alle andere zakelijke doeleinden gebruik.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De snelste betaling ooit

Ik probeer als fotograaf altijd even contact te maken met de persoon voor de camera. Een lach, een compliment, een vraag, een grapje… even elkaar in de ogen kijken. Ondertussen neem ik het gezicht in me op. Hoe valt het haar? Hoe staan de ogen? Hoe is de lach? Zijn er storende elementen? Waar zit de energie, de vonk van deze persoon?

Eén van de heren die voor de camera kwam, vertelde dat hij verantwoordelijk was voor de adminstratie van mijn opdrachtgever. Ah, zei ik, u betaalt mij factuur! Dat klopte inderdaad. Ik vroeg wat voor betalingstermijn ze normaal aanhielden. 4 weken, zei hij, en voegde er toen aan toe: 6 als de foto slecht is.

Aha, ze ik, dan ben ik benieuwd hoe snel u deze rekening gaat betalen.

Ik maakte een serie foto’s van hem. We kozen samen de beste uit en namen afscheid. Ik stuurde mijn opdrachtgever de factuur tegelijk met de foto’s. Binnen een uur stond het geld op mijn rekening. Dat is absoluut de snelste betaling die ik ooit heb ontvangen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *