Event reportage: bezoek Koningin Maxima aan Bartholomeus Gasthuis in Utrecht

Met enige regelmaat mag ik leden van het Koninklijk huis op de foto zetten. Niet dat ik ‘de officiele huisfotograaf van de Oranjes’ ben (if wishing could make it so), maar dan wordt ik ingehuurd door een opdrachtgever om een evenement te fotograferen waar een lid van het Koninklijk huis eregast is. Ik heb alle leden eigenlijk allemaal wel eens voor de lens gehad, maar op de een of andere manier heb ik Koningin Maxima nog nooit mogen fotograferen. Dus toen de directrice van het Bartholomeus Gasthuis (een gewaardeerde opdrachtgeefster) belde of ik dat wilde doen, hoefde ik daar geen moment over na te denken.

Afgelopen donderdag bestond het het Bartholomeus Gasthuis 650 jaar. Dat is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis. Het bezoek van de Komingin was natuurlijk de kers op de taart. Hieronder een aantal foto’s. De opdrachtgeefster kreeg een collectie van zo’n 180 foto’s (niet slecht voor een evenement dat maar 4 uur duurde), maar ik heb hieronder vooral de mooiste foto’s van de Koningin uitgezocht.

Want mooi was ze! Als fotograaf bewaar ik natuurlijk een professionele afstand en ben ik lekker cynisch over alles (nou ja, dat schijnt bij fotografen te horen, maar mij lukt dat niet zo), maar Maxima is gewoon mooi! Niet alleen ziet ze er geweldig uit, maar de constante aandacht die ze heeft voor mensen, het gemaak waarmee ze mensen gerust stelt, de lach, de spontaniteit, de geïnteresseerde vragen… ze heeft die ochtend schat ik zo’n 60 mensen ontmoet, en met iedereen had ze even leuk contact.

Laveren tussen de wensen van de opdrachtgeefster en de RVD

U vraagt zich wellicht af hoe zo’n opdracht in zijn werk gaat. Een opdrachtgever kan bij de Rijksvoorlichtingdienst aangeven dat er een huisfotograaf aanwezig is. Een bezoek van een lid van het Koninklijk huis trekt altijd veel pers (afgelopen donderdag waren er ook zo’n 10 fotografen), en de RVD regelt de toegang verder. De rol van de RVD is natuurlijk om het koninklijk huis enigszins te beschermen tegen al die media aandacht, maar een huisfotograaf krijgt vaak veel meer ruimte. Afgelopen donderdag betekende dit practisch dat ‘de pers’ slechts op bepaalde plekken mocht fotograferen, maar dat ik alles mocht bijwonen en meemaken. Ik kon dus gewoon meelopen. Dat moet je nog steeds wel voorzichtig doen, zodat de Koningin er geen last van heeft. Maar als je oogcontact houdt met de medewerker van de RVD, dan gaat dat meestal uitstekend. De juiste lenzen, zodat je, zonder dichtbij te komen, toch mooie close-ups kunt maken zijn dan heel belangrijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *