Industrieel fotograaf voor aluminium extrusie, productie, producten en trotse werknemers!

Deze maand mocht ik een hele mooie opdracht doen voor een grote aluminium producent. Ik heb 4 dagen met mijn camera mogen rondlopen in een aluminiumfabriek. Voor mij als industrieel fotograaf een kolfje naar mijn hand. De beelden waren de eerste plaats bedoeld voor een nieuwe website, maar, zoals het zo vaak gaat bij dergelijke bedrijven, ze hadden helemaal geen beeld. Ik heb hen dus geholpen aan een rijke set met beelden waarmee ze hun beeldbank kunnen opvullen.

Productfoto’s

Het begon allemaal met het maken van een hele serie mooie productfoto’s. Dit kon gewoon in mijn studio. Ik kreeg een doos met profielen afgeleverd. Hier mocht ik een dag mee spelen. Wat me al snel opviel is dat je er een soort stad van kunt maken. Aluminium als architectuur object… ik heb verschillende steden gebouwd en gefotografeerd. Was trouwens best een truukje: aluminium reflecteert natuurlijk van alles. Dus om dat goed te fotograferen heb ik eerst een grote lichttent gebouwd om mijn producttafel heen. Daarbinnen heb ik mijn steden gebouwd en op verschillende manieren belicht. Omdat de beelden niet alleen op de website komen, maar ook op groot formaat aan de muur moeten kunnen, heb ik verschillende stijlen toegepast. U kunt op de afbeeldingen klikken om ze groter te zien.

Bestaand licht en flitslicht

Ik vind het heerlijk om trotse werknemers mooie en enthousiast in beeld te brengen. Daarvoor gebruik ik bijna altijd flitslicht als aanvulling op bestaand licht. Slechts een enkele keer zie ik hier van af, als het betaande licht echt perfect is. Dat was het o.a. in de volgende situatie. Dit vind ik zelf één van de mooiste foto’s die ik hier mocht maken.

Maar in bijna alle andere situaties gebruik ik graag flitslicht. Waarom? Er zijn een aantal redenen, en in deze reportage kun je dat goed zien:

  • Het gebruik van flitslicht als aanvulling stelt mij in staat om de aandacht te vestigen op het hoofdonderwerp, terwijl de achtergrond donkerder wordt, en dus minder de aandacht trekt.
  • Ik kan mijn flitslicht leuke kleurtjes meegeven. In deze omgeving was blauw licht zeer op zijn plaats. Zo creëer je meer sfeer in je beelden, over het vlakke TL licht heen.
  • De industrieel fotograaf ziet zich vaak geconfronteerd met saai vlak licht, of juist met heel scherp licht. Ik wil graag zelf de beheersing houden over het licht in mijn foto’s. Ik heb standaard verschillende lichtsets bij me, zodat ik in allerlei verschillende situaties toch goede foto’s kan maken.

De uitdagingen van de industrieel fotograaf

Dat ik verschillende lichtsets bij me heb, kwam me deze keer goed van pas. Op woensdag, rond een uur of vier, begonnen we met fotografie in de distributiehal. Daar deden mijn reportageflitsers het ineens niet meer. Of liever gezegd: het ene moment deden ze het wel, het volgende moment niet. Wat ik ook probeerde, ik kreeg er geen consistent resultaat uit. Ik wisselde zenders, flitsers, accu’s… niets hielp. Ik heb toen afscheid genomen en ben als een speer naar fotografiewinkel gereden. Dat is Kamera-Express in mijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Hier wordt ik altijd uitstekend geholpen. Ik heb daar mijn flitsers opnieuw opgezet en natuurlijk: alles deed het perfect. “Ja, zei één van de medewerkers, ” bij de docter is de pijn altijd weg.” We kwamen er niet uit, totdat één van hun verkopers vroeg: waren er ook grote kranen in die ruimte die radiografisch worden aangesteld. Ik moest even nadenken en kwam tot de conclusie dat er vier waren. “Dat zal het zijn geweest,” zei hij. “Dat signaal is sterk in zit op dezelfde frequentie.”
De volgende ochtend heb ik mijn flitsers weer opgebouwd (ik gebruik Nikon reportageflitsers met Pocketwizard transmitters). En ja hoor, weer problemen. Mijn klant begon al misprijzend te kijken. Ik zag hem denken: ‘je moet wel de juiste spullen meenemen…” Toen ben ik met hem naar buiten gelopen en heb daar wat foto’s gemaakt. Mijn flitsers gingen probleemloos af, zelfs over een afstand van 150meter. “Het probleem zijn niet mijn flitsers, maar jouw kranen!,” zei ik. “Ja. maar die kan ik niet stilzetten!” wierp hij tegen.
“Geen probleem,” zei ik. “Ik heb nog een flitsset bij me. Ik pakte mijn Elinchrom ELB’s, en die deden het in ene probleemloos. Weer wat geleerd… Zo kon ik deze foto’s maken…

Trotse werknemers

Ik vind het altijd heerlijk om mensen te fotograferen die met plezier hun werk doen.

Ik kreeg een vriendelijke email van de directeur:

Ik wil je bedanken voor je professionele inzet en kwaliteit die je BOAL geleverd hebt.
En je hebt je aan de afspraken gehouden wat ik zeer op prijs stel.
Kortom, als je een nieuwe klant over de streep wil trekken dan kun je mij als referentie opgeven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *