Als Master Photographers samenkomen

Master Photographer's Network - najaarscongres

Wellicht had u moeite om afgelopen weekend een goede fotograaf te vinden. Het was namelijk het najaarscongres van de MPN (Master Photographer’s Network) — en de betere fotografen van Nederland zijn daarbij!

Ik ben sinds 2,5 jaar lid van de MPN — en dat met veel plezier! Ik vertel het wel eens vaker op dit blog: er zijn in Nederland zo’n 10.500 mensen als zelfstandig fotograaf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel — en de kwaliteit en ambitieniveau’s verschillen enorm. Bij de MPN vind je de betere en meer gedreven fotograven!

Wat doen ‘Master Photographers’ als ze samenkomen?

Ik geef u graag even een inkijkje.

Op zaterdag zijn de kwalificaties. Ieder nieuw MPN lid moet zich binnen twee jaar kwalificeren tot bronzen lid. Daarna bestaat de mogelijkheid om voor je zilveren lidmaatschap en eventueel gouden lidmaatschap op te gaan. Om jezelf te kwalificeren moet je een foto-serie (foto’s die samen een eenheid vormen) indienen, die beoordeeld wordt door een internationale vakjury. In dit proces word je begeleid door twee coaches. Dit proces kan veel tijd in beslag nemen. Zelf ben ik vorig jaar tot zilver gekwalificeerd en mag ik me dus Silver Master noemen.

En dan zijn er de demo-shoots met hele goede fotografen. Dit jaar werden deze verzorgd door de Engelse Fotograaf Richard Mayfield, die ons liet zien hoe hij een lingerie-campagne schiet, en door Guido Pelgrim, die ons liet zien hoe hij voor pappa en mamma een leuke foto van een mooie zoon maakt voor aan de muur thuis. Inclusief vissekom en goudvis.

MPN weekend: RIchard Mayfield

MPN weekend: Guido Pelgrim aan het werk

Ondernemen: wat succesvolle fotografen — weten en de rest nog moet leren

Ondergetekende mocht ook een sessie verzorgen. Ik sprak over ondernemerschap. Met bovenstaande prikkelende titel besprak ik 9 succesfactoren die fotografen helpen om hun bedrijf naar een hoger nivo te tillen.

Wat succesvolle fotografen weten — en de rest nog moet leren

Themawedstrijd

Een mooie manier om je kunsten te tonen en te verbeteren is door deel te nemen aan de themawedstrijden die de MPN twee maal per jaar uitschrijft. Dit keer was het thema ‘verbreken’. Wat ik bijzonder waardeer is het bespreken van een aantal inzendingen door een hele goede fotograaf. Dit jaar werden de foto’s besproken door de uit Barcelona afkomstige fotograaf Janus Szpakowski. Ik leer daar zoveel van!

MPN weekend: Janus Szpakowski bespreekt een aantal foto's

En waar praten fotografen over als ze samen zijn?

Camera’s, apparatuur, natuurlijk. Heerlijk om tips uit te wisselen met andere freaks! Maar ook over moeilijke opdrachtgevers, leuke opdrachten, en vrij werk. De markt trekt een beetje aan, ervaren we. We zien een aantal mensen die in de crisis werden wegbezuinigd door hun werkgever en die ‘maar fotograaf werden’ toch weer terugkeren naar de veiligheid van een betaalde baan. Kwaliteit wordt weer meer gewaardeerd. Dat zijn berichten waar je moed uit put!

Al met al een bijzonder geslaagd weekend! Ik kan iedere serieuze fotograaf aanraden om lid te worden van de MPN!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *