Vervangt de mobiele telefoon de professionele fotograaf?

Op feestjes en netwerkborrels vertelt men het mij regelmatig: de mobiele telefoons worden zo goed: straks ben jij (de fotograaf) helemaal niet meer nodig. Los van het feit dat het niet echt leuk is om zo klakkeloos bij het mentale grofvuil te worden neergezet :-), denk ik ook dat dit de grootste onzin is.

Wat zeker is
Twee dingen zijn vrij zeker:

  • Er zijn beroepen die verdwijnen. Sommigen zijn allang verdwenen. Niemand is meer typiste. De mosselman kennen we alleen nog maar uit het kinderliedje. De mestproever is allang verdwenen. Art de Vos schreef er een leuk boekje over!
  • Smartphones worden steeds beter. Meer megapixel, minder ruis, betere apps om foto’s mee te bewerken en te delen.

De fotograaf: de volgende Dodo?
Toch geloof ik niet dat de fotograaf het lot van de Dodo (een uitgestorven vogel) wacht. Ik heb daar drie redenen voor.

  1. De technologie in smartphones wordt steeds beter — maar de technologie in de digitale camera’s ook. Uw smartphone nu is net zo goed als mijn digitale camera 6 jaar geleden. En over zes jaar is mijn digitale camera 6 jaar verder, terwijl uw smartphone kan wat mijn camera nu kan.
  2. Uw smartphone is nu al geweldig — en u kunt er nu al niet mee overweg! Ik bedoel dat niet lelijk, maar de realiteit is dat uw smartphone ongelofelijk mooie foto’s kan maken, maar dat het maar heel weinig mensen lukt om die foto’s er uit te krijgen.
    Zie bijvoorbeeld deze 20 foto’s. Ze werden allemaal gemaakt met de smartphone — en ze zijn stuk voor stuk schitterend.
  3. Een fotograaf is veel meer dan ‘de persoon die even op het knopje drukt’. De fotograaf zet de situatie naar zijn hand, zodat een mooi beeld kan ontstaan. De techniek is maar een klein onderdeel van zijn rol.

Twee illustraties
Pas geleden stond ik op een feestje te praten met de directeur van het bedrijf. Ik was ingehuurd om een mooie sfeerreportage te maken. Tijdens ons gesprek haalde hij zijn mobiele telefoon lachend te voorschijn (de allernieuwste weet-ik-veel) en zei tegen mij: je weet toch dat mijn mobiele telefoon even goede foto’s kan maken als jouw camera?
Ik lachte terug en wees naar de zeer aantrekkelijke assistente die ook bij ons aan tafel stond. Ik pakte zijn telefoon uit zijn hand, en schoof hem mijn camera toe. “We maken allebei een foto van haar; ik met jouw telefoon, en jij met mijn camera. Die camera en lens die je daar hebt is € 8500; jouw telefoon is € 700. En dan vergelijken we onze foto’s!”
Hij vond dat een leuk idee, en zo maakten we allebei een foto. Vervolgens vroegen we de knappe assistente om de foto’s te bekijken en de beste uit te kiezen. Ze koos zonder enige twijfel de foto die ik met zijn telefoon had gemaakt — en hij begreep dat ook wel. “Kijk,” zij ik tegen hem: “ je denkfout is dat je denkt dat de techniek van iemand een goede fotograaf maakt. Dat is niet zo. Een goede fotograaf begrijpt wat goed beeld is, en kan vervolgens de techniek (wat dat ook moge zijn!) gebruiken om tot een mooi resultaat te komen.

De tweede illustratie die ik wil geven is deze. Smartphone producenten willen u graag laten geloven dat hun producten hetzelfde goede resultaat kunnen geven als een digitale spiegelreflex camera. Recentelijk kwam Huawei in het nieuws met een mooie foto die aangaf wat voor geweldige foto’s je met de Huawei P9 telefoon kon maken. Probleempje: de voorbeeld foto was met een Canon digitale spiegelreflex camera gemaakt….

Over 100 jaar
Ik geloof oprecht dat over een eeuw er nog steeds mensen zullen zijn die het mooie vak van ‘fotograaf’ uitoefenen: mensen die de tijd stilzetten en de realiteit vatten in 1 beeld waar je naar blijft kijken omdat het zo eindeloos intrigeert.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *