Een groot compliment voor deze opdrachtgever

Portret Laurens

Wat ik nu ga doen, doe ik eigenlijk nooit, maar ik ga schrijven over één van mijn favoriete opdrachtgevers. Ik weet wel: je mag als fotograaf niet zeggen dat je favoriete klanten hebt. Doorgaans probeer ik dan ook de specifieke naam van opdrachtgevers niet te noemen. Maar vandaag staat Laurens, samen met een groot aantal zorginstellingen slecht in het nieuws, nu staatssecretaris van Rijn een lijst met slecht presterende zorg-instellingen heeft gepubliceerd. Hij is, zegt hij, not amused.

Ik fotografeer al een aantal jaren voor Laurens. Elk jaar mag ik een aantal van hun verzorgingstehuizen in beeld brengen. Ik breng dan één of meerdere dagen in hun tehuizen door, en praat met iedereen: de kok, de baliemedewerkster, de verzorgenden en zeker ook de bewoners.

Ik kan maar één ding zeggen. Ik kom op allerlei plaatsen en zie allerlei mensen bezig met hun werk, maar wat heb ik een bewondering voor de mensen van Laurens!!!!! De liefde, de zorg, het geduld, het respect dat ze tonen voor hun bewoners, en hun harde werk met hele beperkte middelen — wow! Heel regelmatig zit ik met tranen in mijn ogen (en daar is wat voor nodig!) te kijken en te luisteren.

Op Facebook circuleert op dit moment een brief van een verzorger, gericht aan dhr. van Rijn. Het centrale argument van deze brief: als de kwaliteit van de verzorgingshuizen te wensen overlaat, dan moet de politiek alleen maar in de spiegel te kijken. Ik onderschrijf dat, in elk geval wat betreft de tehuizen van Laurens, volledig. Meneer van Rijn, ik ben ook not amused!

Toen ik, intussen alweer jaren geleden, de eerste keer een tehuis van Laurens bezocht, verliet ik dat na afloop met de volgende gedachte: als ik hier mijn laatste dagen moet slijten, dan heb ik de zaakjes goed voor elkaar!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *