Voor iedereen die denkt dat fotografie ‘een truukje’ is: professionals en amateurs

Schrik

Onlangs stond ik bij mijn favoriete camera-winkel aan de balie. Naast mij stond een heer allerlei moeilijke vragen te stellen aan de verkoper tegenover hem. Al snel bleek dat het hier ging om iemand die probeerde om vrij ingewikkelde foto’s te maken — en dat wilde maar niet lukken.

Het probleem was niet dat deze klant niet de juiste spullen had. Hij had intussen al ongeveer € 5000 geïnvesteerd — maar de foto’s bleven maar overbelicht, en onscherp, en waren gewoon niet mooi! De verkoper tegenover hem probeerde met waar engelen-geduld fotografische dilemma’s als diafragma en scherptediepte, ISO en ruis, en witbalans en kleurtemperatuur uit te leggen, maar het echte probleem  was heel duidelijk: het ontbrak deze heer aan de nodige kennis.

Wat ook heel duidelijk was, was dat hij zich de kosten van het inhuren van een professional probeerde te besparen. De gedachte was simpel: ik koop zelf die spullen wel, en dan leer ik dat truukje even, en dan heb ik geen dure fotograaf nodig. ‘Dat truukje’ bleek echter toch wat moeilijker dan hij had gedacht.

U hebt geen idee hoe vaak ik dit tegenkom. “We doen het zelf wel — hoe moeilijk kan het zijn?” De verkoper verzuchtte (na zijn vertrek): ‘je wordt er moe van: mensen die een fortuin uitgeven aan apparatuur — zonder dat ze een idee hebben van de complexiteit van wat ze willen. En dan hier aan de balie de meest basale vragen komen stellen als het niet werkt”. Hij vertelde dat het soms leidt tot hele onaangename gesprekken als klanten menen dat ‘het apparaat niet werkt’ omdat het gewenste resultaat niet verschijnt.

Dit probleem komt natuurlijk niet alleen in de fotografie voor. Dit weekend stond in de krant: “Plastische chirurgen willen dat cosmetische artsen stoppen met opereren.” Het blijkt dat basisartsen voor € 895 een workshop kunnen krijgen en zich daarna op de markt kunnen storten met mooie aanbiedingen voor cosmetische ingrepen. Bij het artikel stonden mooie foto’s van (zeer) lelijke littekens: bewijzen van hoe mis het kan gaan.

Blijkbaar zijn er overal amateurs die zich als professionals aanbieden, en overal mensen die met een kleine investering denken dat ze grote uitdagingen aan kunnen.

De verkopers in mijn favoriete camerawinkel verkopen u graag alle spullen die u wilt — of u nou weet hoe u ze moet gebruiken of niet. Maar stiekem zouden ze het fijn vinden als u de echt moeilijke klussen gewoon aan een professional overliet. Ik vermoed dat u dan zowel minder geld als minder tijd kwijt bent. Of, zoals het gezegde gaat: if you think it’s expensive to hire a professional, wait till you hire an amateur!

🙂

2 thoughts on “Voor iedereen die denkt dat fotografie ‘een truukje’ is: professionals en amateurs”

  1. Fotografie is inderdaad een trucje.

    Er zijn er echter maar weinig die het trucje tot in de puntjes beheersen.

    En dan hebben we het nog niet eens over de interactie tussen fotograaf en “model”. Goede communicatie leidt tot betere foto’s.

  2. Ach ja, er zijn ook genoeg mensen die denken dat een goede video maken hetzelfde is als op record drukken. Er zijn ook duizenden tutorials die zich juist focussen op trucjes ipv kennis, waardoor het allemaal zo simpel lijkt.
    Ik denk dat we dit overal zien: scheve tuinhekjes, mislukte lasagne. Het verschil is alleen dat die lasagne verdwijnt en dat tuinhekje waarschijnlijk geen klanten kost. Bij “commerciële communicatie” kost het vaak wel klanten als je gepruts uitstraalt. En dan is de beoogde besparing door het zelf te doen eigenlijk een desinvestering met een negatief rendement.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *