Wat is mijn foto waard?

De-Kuip

Met enige regelmaat krijg ik een telefoontje van een andere fotograaf. Hij (of zij) heeft een foto die iemand anders wil kopen – maar: wat is mijn waard? Welk bedrag kan ik ervoor vragen?

Deze week kreeg ik de vraag twee keer. Beide heren (het waren toevallig allebei heren) hadden mijn website nageplozen en gezien dat ik heel openhartig over mijn tarieven praat. “Die gozer kunnen we onze vraag wel even stellen!” moeten ze gedacht hebben. Vandaar dat ik er maar een blogje aan wijd.

Ironie
Ik heb ze allebei zo goed mogelijk geholpen. Beide heren waren enthousiaste amateur-fotografen (“ik hoef er niet van te leven, meneer”) en ik heb de neiging maar even onderdrukt om ze te vragen waarom ze zich dan op mijn markt begaven en foto’s gaan verkopen. Ik moet er namelijk wel van leven… . Eén van de heren was accountant, de ander tandarts.Ik overweeg nu sterk om zo nu en dan tegen een bodemprijsje financiële adviezen uit te delen. En als er bij u een kies moet worden getrokken… twee tientjes, een waterpomptang, en hupsakee!

OK, da’s flauw. Terug naar de vraag. Wat is een foto waard? Helaas moest ik beide heren vertellen dat er eigenlijk maar één goed antwoord is: wat de gek er voor geeft!
Dat is natuurlijk niet heel bevredigend. Maar de realiteit is dat er echt heel veel variabelen zijn die de prijs beïnvloeden. Hoe zeldzaam is de foto? Hoe groot wordt deze gebruikt? In welke oplage? En waar? En met welk doel? Hoe moeilijk was het om de foto te maken? En hoe is de bewerking?

Zelf hanteer ik een starttarief van € 250 en dat kan oplopen tot € 750, afhankelijk van gebruiksvorm, oplage, duur, etc.. “Vinden veel mensen die dat niet te duur?” vroeg één van de heren. Ja wel — gelukkig maar. Als je je prijs zo laag maakt dat zelfs elke koopjesjager ‘je’ zegt, dan zit je te goedkoop.

Je beelden hebben waarde
Ik zou de lezer nog twee overwegingen mee willen geven. Beide heren gaven aan puur voor de lol te fotograferen, en eigenlijk niet te verwachten dat daar geld uit kwam rollen. Ik moedigde hen echter aan om eens te kijken naar het geldbedrag dat ze hadden geïnvesteerd in apparatuur, en ook eens uit te rekenen hoeveel tijd ze hadden gestopt in het meester worden van de benodigde fotografische vaardigheden voor die foto. Dat zijn waarschijnlijk toch wel heel wat uren! Mijn punt is dit: zo’n foto vertegenwoordigt wel echte economische waarde. Gooi dat dan ook niet te grabbel. Op de lange duur is het beter voor je gevoel van eigenwaarde als er ook af en toe iemand is die zegt: ‘dat is meer dan ik wilde uitgeven.’ Dan laat je hen, en jezelf zien dat je toch wel serieus ben, ook al ben je misschien niet een fulltime professional.

Op zoek naar goedkope beelden?
Mijn tweede overweging is voor de ‘kopende’ partij: investeer in goede foto’s! Het valt me de laatste tijd weer erg op hoeveel slechte beelden ik toch zie: op websites, op muren in ziekenhuizen of bij bedrijven; op de zijkant van vrachtwagens, noem maar op. De gedachte lijkt vaak: we moeten wat beeld hebben – waar halen we dat lekker goedkoop vandaan? Dan is de keuze voor die amateur met zijn vriendenprijsje al snel gemaakt. Wachtkamers en vergaderzalen hangen er vol mee: oninteressant beeld. Saaie, makkelijke foto’s. Alles recht toe, recht aan, netjes belicht, maar je kijkt één keer, en je hebt alles wel gezien. Slecht beeld verveelt en gaat tegenstaan. Zoek dus interessant en mooi beeld. Foto’s waarnaar je blijft kijken. Investeer in goede foto’s!

1 thought on “Wat is mijn foto waard?”

  1. Even los van alle argumenten over ‘brood op de plank’, ‘investering in tijd/geld’ e.d. Ik ben van mening dat door de gigantische hoeveelheid foto’s die er wordt gemaakt én gepubliceerd, er een enorme inflatie rondom de ‘waarde’ van een foto is ontstaan. Net als muziek en film is de foto een consumptie-artikel geworden. Die inflatie van media, al dan niet door vaklui geproduceerd, opgeteld bij de al jarenlange prijserosie die heeft plaatsgevonden in de fotografiebranche, maakt dat een foto door de consument/gebruiker heel vaak gezien wordt als ‘waardeloos’. Er ligt een schone taak voor professionele fotografen om de foto weer zijn waarde terug te geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *