Foto-reportage: zonsondergang in haven Rotterdam

Haven Rotterdam onderdaande zon-14

Zo nu en dan rijd ik naar de haven van Rotterdam in de hoop wat mooie plaatjes te schieten. Dat kan bv op de Tweede Maasvlakte, maar zeker op de landtong bij Rozenburg. Je hebt daar echt een schitterend uitzicht naar links, rechts, en in de verte. En deze keer zat het bijzonder mee: het was een schitterende zonsondergang! Klik op de foto’s om ze groter te zien!

Op de een of andere manier klopte alles aan dit experiment. Het begon met een klein bootje dat daar een beetje lag te dobberen. Mijn nieuwe Nikon 200-500mm lens kwam goed van pas.

Haven Rotterdam onderdaande zon

Ik besloot het bootje uit een iets andere hoek te fotograferen. Ik stapte in mijn auto, en reed een paar honderd meter richting de waterkering. In die tussentijd daalde de zon en begon de lucht oranje te kleuren.

Haven Rotterdam onderdaande zon-2

Het was alsof er zich een slow-motion toneelstuk voor mijn ogen ontvouwde. Ik hoefde alleen maar toe te kijken en op de camera te klikken. Links van me kwam een binnenvaartsschip langsvaren, en recht voor me kwam een klein zeeschip langzaam achteruitvaren. Het kleine bootje lag daar om de kabels van de het zeeschip te ontvangen en aan een meerpaal vast te maken, zodat het zeeschip zichzelf naar de kant kon trekken. Intussen werd de lucht steeds meer oranje en kwam de zon ook nog het beeld inzakken!. NB. Deze foto’s heb ik niet extra oranje gemaakt in de nabewerking. Ook heb ik niet de kleurtemperatuur veranderd. Deze foto’s werden gemaakt op 4800K.

Haven Rotterdam onderdaande zon-3
Haven Rotterdam onderdaande zon-5

Dat kleine bootje bleef maar ronddobberen. Op de achtergrond verscheen het ene na het andere superschip, al dan niet getrokken door sleepboten. Wat ik leuk vind aan de volgende foto is dat je schepen ziet van allerlei grootte.

Haven Rotterdam onderdaande zon-7

Ik besloot mijn extender op de lens te zetten. Deze wordt daardoor 400 tot 750mm. Dan kun je lekker dichtbij een ver onderwerp komen.

Haven Rotterdam onderdaande zon-8

Intussen verscheen plotsklaps uit de rechterkant een groot containerschip. Dit schip was tot nu toe buiten mijn gezichtsveld geweest.

Haven Rotterdam onderdaande zon-9

Hier zit mijn lens op 700mm. Dan verg je wel het uiterste, zeker omdat de lucht toch een beetje heiïg is. Wat me verder verraste aan dit beeld was hoeveel vogels er waren. Over een afstand van een paar kilometer zie je er een heleboel. In de nabewerking heb ik er een groot aantal weggepoetst, omdat het net stofjes op de sensor leken.

In de volgende act van dit slow motion toneelstuk was het containerschip het Beerkanaal ingevaren. Terwijl de zon bleef zakken verschenen op de horizon alweer nieuwe schepen.

Haven Rotterdam onderdaande zon-10

Toen kwam één van de sleepboten die het containerschip de haven had ingetrokken ineens door mijn beeld varen. Op de voorgrond zie je de kabel die door het ‘dobberbootje’ aan de meerpaal is vastgebonden. De kabel staat strak omdat het zeeschip bezig is zichzelf naar de kant te trekken.

Haven Rotterdam onderdaande zon-11

Opnieuw volkomen tot mijn verrassing kwam ineens het passagierschip naar Hull links mijn beeld invaren.

Haven Rotterdam onderdaande zon-12

En dan het moment waarop ik al een tijdje zat te wachten: de zon zakt achter de horizon precies op het moment dat er een schip voor langs komt, de haven van Rotterdam ingevaren.

Haven Rotterdam onderdaande zon-13

Nadat de zon achter de horizon was verdwenen ben ik nog even naar de kop van de landtong gereden. Daar, en op de terugweg naar huis, heb ik de volgende twee foto’s nog gemaakt. Best een mooi resultaat voor een avondje vrij werk!

Haven Rotterdam landtond Rozenburg
Haven Rotterdam landtond Rozenburg-2

8 thoughts on “Foto-reportage: zonsondergang in haven Rotterdam”

 1. IJda van der Kooij-Bos

  wat schitterend Rogier, genoten van de opnamen, het licht en het gevoel zelf tussen de boten te varen!!

 2. Dag Rogier ,

  Wat een ( sprakeloos) belachelijk bijzondere mooie foto’s!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Adem-Benemend !!!!!!!!!!

  Mvg

  Ester

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *