LinkedIn Profielfoto’s: hoeveel in korte tijd?

LinkedIn Profiel foto genomen tijdens evenement in WTC Rotterdam

Vanavond heb ik, samen met mijn collega Jasper Hof, portretfoto’s gemaakt tijdens een evenement. Er waren 500 mensen op het evenement aanwezig, en onze opdrachtgever wilde dat er van iedereen even een LinkedIn profielfoto werd gemaakt. En dat in een uurtje tijd, tijdens de borrel!

Dat is een vraag die ik steeds vaker krijg: zoveel mogelijk mensen in een zo kort mogelijke tijd op de foto zetten.

De gedachte is heel begrijpelijk: u hebt een evenement en u huurt een professionele fotograaf in. Die kan heel snel foto’s maken die toch goed zijn. Zo bespaart u zichzelf hoge kosten. Makkelijk toch?

Nou, zo makkelijk is dat niet. Vaak merk ik dat ik opdrachtgevers even moet afremmen en moet helpen nadenken over wat reëel is. In dit blogje zet ik dan ook even wat dingen op een rij, zodat u uw wensen goed kunt formuleren.

Ik denk dat dat belangrijk is. Ik hoor namelijk ook best vaak verhalen over fotografen die elke opdracht maar aannemen, en dan pas tijdens de opdracht zeggen ‘dit kan helemaal niet — dat zie je zelf toch ook’. Gevolg: u krijgt niet het gewenste eindresultaat, maar mag wel de factuur betalen.

Ik help u er liever vooraf even goed over nadenken. Hier is de realiteit: er zit een maximum aan het aantal mensen dat je per uur kunt fotograferen. Ja, je maakt een foto in een fractie van een seconde — maar daarom heen zitten wat factoren die toch belangrijk zijn als u foto’s wil waar de mensen een beetje fatsoenlijk op staan.

Rekent u even mee?
Stel: er staat een persoon voor de lens. Ik heb net ‘klik’ gedaan, en de foto genomen. Wat is de minimale hoeveelheid tijd die ik nodig heb tot het moment dat ik klaar ben met de volgende persoon? Tussen die twee momenten moeten de volgende dingen gebeuren:

 1. de persoon moet weg van voor de lens.
 2. De nieuwe persoon moet voor de lens komen staan
 3. De fotograaf moet die persoon even op zijn gemak stellen
 4. De fotograaf moet die persoon even helpen te poseren.
 5. Er worden een aantal foto’s gemaakt. Van de ene foto naar de andere foto verander je iets aan de compositie of pose.

Strategie 1
Tussen stap 1 en 5 zit minimaal 1,5 minuut, is mijn ervaring. En dan werk je supersnel, maak je 2 of 3 foto’s; krijgt niemand zijn foto te zien; en krijgt niemand de kans om de foto over te doen als deze niet goed is. De ervaring is voor de persoon voor de lens niet leuk: men voelt zich kwetsbaar en ongemakkelijk — maar: het kan. Je doorloopsnelheid is dan 30 tot 45 mensen per uur.

Voor mijn opdrachtgever vanavond, met zijn 500 gasten, was dat een probleem. Dat moest ik hem dus vertellen tijdens het offerte-traject: wat je wil kan alleen als ik meerdere fotografen inschakel.

Nou kan dat gelukkig. Vanavond heb ik dus mijn collega Jasper Hof ingeschakeld, die net als ik lid is van het Rotterdamse Fotografen Collectief. Maar dan worden de kosten natuurlijk wel substantieel hoger.

De bezwaren van deze snelle werkwijze zijn hoog. Wellicht ziet u de foto’s bovenaan deze blogpost en denkt u: “nou, toch leuke foto’s in zo’n korte tijd”. Bedenk dan dit wel de leukste foto’s zijn uit de hele collectie. Er zitten ook portretten tussen die eigenlijk echt over moeten!

Wat u moet bedenken
Op de foto gaan is voor veel mensen best intimiderend! Veel mensen gaan liever naar de tandarts dan de fotograaf… Hier zijn allerlei redenen voor, maar waar het op neer komt is dit: het maken van een mooie portretfoto kost best even wat tijd! Niet omdat de fotograaf zo traag is, maar omdat mensen even moeten wennen aan het feit dat ze voor de camera staan.

Strategie 2
Het verdient dus echt aanbeveling om de druk iets van de ketel te halen en het proces iets te vertragen. Straergie 2 is dan ook: de fotograaf stelt zich netjes voor; maakt kennis met de persoon voor de lens; helpt hem of haar poseren, en laat even de foto’s zien. Eventueel kiezen ze samen even de beste foto uit van de achterkant van de camera. Bij deze aanpak ben je per persoon 3 minuten kwijt en doe je er dus ongeveer 20 in een uur.

Veel mensen gaan liever naar de tandarts dan naar de fotograaf…

Mijn ervaring is dat mensen meer tijd nodig hebben. Hier is het risico: dat mensen een paar dagen later hun foto krijgen, en dan toch niet tevreden zijn. Het bedrijf mag de foto dan niet gebruiken, want ze willen hem niet online.

Strategie 3
Als u toch in relatief korte tijd veel mensen op de foto wil hebben, dan adviseer ik u deze strategie: 5 tot 10 minuten per persoon. Dit geeft ons de gelegenheid om de foto’s even op mijn iPad te bekijken in een wat groter formaat. Ik kan de foto’s draadloos doorsturen. Zo kunnen we de foto’s even goed bekijken en kunnen we eventueel nog een tweede serie schieten. Omdat we de foto’s samen bekijken en samen de juiste foto uitkiezen, is het risico dat de persoon de foto niet goed vindt, nihil.

Samenvattend:
In strategie 1 hebben we 2 minuten per persoon nodig en schieten we dus 30 mensen in een uur. In deze optie schiet je achter elkaar door; voor de mensen en voor de fotograaf niet een erg prettige ervaring.
In strategie 2 is de doorlooptijd 4 minuten per persoon en schieten we dus 15 personen in een uur.
In strategie 3 ben ik ongeveer 7 minuten per persoon bezig, en doe ik er dus 8 in een uur. Bij deze optie is de tevredenheid het hoogst en zijn de foto’s het mooist.
In alle strategieën ga ik ervan uit de de volgende persoon steeds klaar staat.


PS 1. In mijn dagelijks leven als fotograaf maak ik regelmatig ondernemersportretten. Hier neem ik 1 tot 3 uur voor! Het maken van een echt goede portretfoto kost gewoon tijd.
PS 2. In alle bovenstaande strategieën ga ik ervan uit dat de foto’s steeds op één plek gemaakt worden. Als ik tussentijds ook nog van plaats verander en met lampen moet gaan slepen, dan vraagt dat natuurlijk meer tijd!

Op deze link vindt u voorbeelden van allemaal soortgelijke opdrachten!

Portretten-op-geel

3 thoughts on “LinkedIn Profielfoto’s: hoeveel in korte tijd?”

 1. Fijne blogpost en precies op tijd! Ben gevraagd voor het maken van foto’s voor een smoelenboek met 200 tot 275 personen 😉
  Heb in de offerte al gewaarschuwd dat de fotografie 2 tot 3 dagen gaat duren (5 minuten per persoon)

 2. Heel goed en duidelijk uitgelegd Rogier. Ik kreeg vorig jaar een aanvraag van een dienst hier in de Rijnmond voor het maken van 550-600 profielfoto’s. Optimistisch geschat kwam ik ook al op zes dagen. Ook met het idee van een tweede fotograaf gekomen;-). Ook belangrijk is om het hele logistieke proces en administratie goed te regelen bij fotografie van zoveel mensen.

  1. Leuk om te horen, Paul. Ik krijg veel van dit soort aanvragen op dit moment. Echt leuk om te doen, maar je moet wel weten hoe je het aanpakt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *