Terugblik op 2015

Dance 2015

Socrates zei al dat een leven dat wordt geleefd zonder dat er over na wordt gedacht, niet de moeite waard is. Ik hou er dan ook van om rond de jaarwisseling goed na te denken over het jaar dat geweest is, en over het jaar dat komen gaat! In deze blog blik ik terug; in de volgende blog blik ik vooruit.

Hoogtepunten

Dancer Lisanne

2015 is een veelbewogen jaar geworden. Ik noem u enkele hoogtepunten:

 • Het behalen van mijn Zilver Master Kwalificatie in November
  Dit was wel het project van het jaar! Om te komen tot een panel van 20 beelden die samen één geheel vormden en de internationale vakjury overtuigden, deed ik 25 shoots met allerlei topdansers uit binnen- en buitenland. Ik investeerde in nieuwe apparatuur en leerde allerlei nieuwe vaardigheden. Gelukkig kon de jury dit zeer waarderen, want ik slaagde met vlag en wimpel!
 • Tijdens het jaarcongres van Master Photographers Network werd ik bekroond tot ‘Fotograaf van het Jaar’. Dit was een volkomen onverwachte eer! Het vakblad van de professionele fotografie, P/F, besteedde er in een artikel van 6 pagina’s in hun meest recente nummer ruim aandacht aan!
 • In Maart won ik de eerste en tweede prijs in de Imaginem Foto-wedstrijd van Master Photographers Network!
 • Het Portretproject dat ik deed in April. 40 mensen meldde zich binnen no-time aan. Het resultaat was 10 hele krachtige, en voor mij nieuwe, portretvormen. Zeer leerzaam!

Het overlijden van mijn vader

Pieter-Bos---theoloog

Op 28 juli overleed mijn vader. Hij was al enige tijd ziek en dit was niet een verrassing. Ik zou dit kunnen noemen als een dieptepunt. Maar hoewel ik hem enorm mis, doe ik dat niet. We hebben namelijk zulke mooie laatste maanden mogen hebben en hebben zo goed afscheid kunnen nemen. Samen met mijn 2 broers en mijn vader ben ik een lang weekend naar Berlijn geweest (wat veel mooie foto’s opleverde). En zijn begrafenis was een zon-overgoten feest dat werd bezocht door ruim 400 mensen.

Toscane

Toscane

Direct na de begrafenis heb ik samen met mijn echtgenote een lange vakantie genomen. We hebben bijna drie heerlijke weken doorgebracht in Toscane. Mijn echtgenote en ik fotograferen allebei, en onze vakantie was een waar fotografisch feest. Het is nu december en nog steeds heb ik niet alle foto’s bewerkt…

Workshops

In de tweede helft van dit jaar mocht ik een aantal workshops geven. Was enorm leuk om te doen en de reacties waren echt super. Het geven van workshops is een beetje een link naar mijn vorige professionele leven… Dit smaakt naar meer! #watchthisspace

De leukste opdrachten

Aan het einde van het jaar kijk ik altijd terug op een paar opdrachten die ik echt helemaal geweldig vond. Al mijn opdrachten (en opdrachtgevers) zijn natuurlijk leuk 🙂 — maar sommige opdrachten steken er net een tikkeltje boven uit! Ik noem er twee:

 • Het maken van portretten van metaalwerkers bij KS profiel in Moerdijk. Wat een heerlijke omgeving, mensen en samenwerking. Echt heel erg leuk. En wat een mooie beelden leverde dit op!
 • Het maken van portretten van mantelzorgers voor een reizende expositie. Geweldig om een connectie te mogen maken met deze mensen en hun veelbewogen verhalen. Wat een voorrecht ook om van hen een mooie foto te mogen maken waarin ze vertellen over de realiteit van de mantelzorg!

Investeringen

Voor mijn lezers die houden van techniek… ik investeerde in de volgende spullen

 • Een tot de tanden gewapende Mac Pro (lekker snel!)
 • Een geweldig 27inch Eizo scherm. Kost wat maar dan heb je ook wat. Een genot om mee twe werken
 • Twee Elinchrom ELB-400 Accu’s en lampen, voor mijn fotografie op locatie. Ik gebruik ze zo vaak als ik kan, want ze zijn geweldig!
 • De plugin ‘Exposure’ van Alienskin. Zo mooi….!
 • De Westcott 57inch deep Octa. Zag er op papier goed uit, maar in de praktijk ben ik nog niet gelukkig over het resultaat dat ik er uit kreeg. Zou wel eens de slechtste investering van 2015 kunnen blijken.
 • Op de valreep kreeg ik de Elinchrom HS trigger en HS flitskop, om te kunnen flitsen tot 1/8000ste van een seconde. Moet ik nog proberen. #watchthisspace
 • Ik kocht de Nikon 200-500mm/f5.6 lens en mijn echtgenote de Sigma 50mm/f1.4 ART lens. Beiden zijn indrukwekkend!

Reflectie

Wat heb ik allemaal geleerd?

 • Podcasts zijn een geweldige manier om de lange tijden die ik soms in de auto zit goed te gebruiken!
 • Wat heb ik veel inzicht in mijzelf en in anderen gekregen door de (audio) boeken van Brené Brown. Met name Daring Greatly kan ik u bijzonder aanbevelen!
 • ‘Nee’ zeggen tegen opdrachtgevers is even belangrijk als ‘ja’ zeggen. Dit was een belangrijke les. Ik heb dit jaar meer ‘nee’ gezegd dan ooit tevoren. Ik zeg nee tegen opdrachtgevers die eigenlijk niet willen nadenken over wat goed beeld inhoudt. Ik zeg nee tegen opdrachten die niet bij me passen. Ik zeg nee tegen opdrachtgevers die onredelijk of respectloos zijn. Het mooie is: door ‘nee’ te zeggen tegen dergelijke partijen gaat je markt bestaan uit opdrachtgevers waar je wel met plezier voor werkt!
 • Hier is een interessant gegeven dat ik halverwege dit jaar ontdekte: twee-derde van mijn nieuwe opdrachtgevers komt bij me uit ontevredenheid over hun eerdere fotograaf. Ik vond dat schokkend! Ik weet wel dat er in deze markt veel amateurisme zit, en dat opdrachtgevers zich graag door lage prijzen laten verleiden tot samenwerking met fotografen die de opdracht niet goed aankunnen — maar twee-derde? Ik ben dan ook blij om te kunnen zeggen dat ik bij al deze mensen een glimlach op het gezicht kon toveren. Of, zoals één van hen zei: “zie je, wat ik wil kan dus wel!”

Super assistenten

Petra
Kels

Eén reden, of liever gezegd twee redenen dat dit jaar zo goed is verlopen, is dat ik mocht samenwerken met met twee geweldige assistenten: eerst Kels, en in de tweede helft van dit jaar Petra. Ik kies mijn assistenten voorzichtig en ben veeleisend — maar dan is de samenwerking ook een genot: zij leren veel, en samen kunnen we grotere projecten aan en maken we betere foto’s!

Een woord van dank

Graag wil ik een flink aantal mensen bedanken voor een geweldig jaar!
Kels en Petra – twee geweldige assistenten!

Marieke en Angelique, met wie ik samen ‘Coolsingel 71’ run, een geweldig initiatief met allerlei leuke ondernemers op een geweldige plek in Rotterdam!

Al mijn oude en nieuwe opdrachtgevers! Dank voor uw vertrouwen en de prettige samenwerking!

Fred en Ingrid, mijn MPN coaches die me op geweldige wijze hebben geholpen om mijn Zilver Master te behalen. Ook grote dank aan collega Miranda van Oorschot, die dansers recruiteerde en hielp om hele bijzondere dansposes te maken.

Mijn lieve echtgenote, Sophie. Mijn steun en toeverlaat — en partner in crime. Volgend jaar zijn we 25 jaar getrouwd. Al die jaren waren fantastisch, en ook 2015 was weer puur genieten met — en van jou!!

Doula Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *