ZZP’ers krijgen de gekste vragen

Op dit moment is de hashtag #tegendebakker trending op Twitter. Allerlei ZZP’ers twitteren vragen ze geregeld krijgen, maar die een normaal mens nooit aan een bakker zou durven stellen.

Daar zitten echt hele leuke tweets bij! Zoals:

@rianneklazinga: Betalen? Oh. Ah. Ok. Nou ja, ik dacht: dat broden bakken is toch een soort hobby he? En we kennen elkaar viaviaviavia, dus… #tegendebakker

En:

@Kwantman: Een kennis van ons gaat voor ons de broden bakken. Kun jij hem vertellen wat nodig is en hoe het moet? Anders smaakt het niet #tegendebakker

Ik moet zeggen: veel van die tweets zijn super herkenbaar. Ook ik krijg elke week wel een verzoek waarvan je denkt: hoe kom je erbij om dat te vragen!

Voor alle duidelijkheid: ik heb hele leuke opdrachtgevers. Maar dat komt ook omdat ik vaak, snel en resoluut ‘nee’ zeg tegen gekke vragen. De verleiding is om alle opdrachten te willen aan nemen en iedereen tevreden te stellen – maar dat kan gewoon niet.

Wat voor gekke dingen kom ik tegen?

Ik heb zelf ook een aantal ‘tegendebakker’ tweets de wereld ingestuurd. Hier zijn enkele gekke vragen die ik met enige regelmaat krijg:

 • We hebben geen budget, maar willen graag goede foto’s. We gaan de foto’s op Facebook plaatsen en zullen je naam erbij zetten!
 • Kun je ons de RAW bestanden sturen, dan doen we de nabewerking zelf wel.
 • We vragen 5 fotografen om een offerte en kiezen dan de goedkoopste.
  Alsof alle fotografen gelijk zijn en prijs niks zegt over kwaliteit.
 • De opdracht wordt dubbel zo groot, maar de prijs blijft natuurlijk gelijk – want we hebben toch een afspraak?
 • We willen onze partners een cadeautje geven en geven hen daarom jouw foto’s. 
  Ok, daar doe ik wel even een mooi financieel voorstel voor.
  Financieel voorstel? Maar het is een cadeautje!
  Ja, maar is het uw cadeautje of moet het mijn cadeautje zijn…?
 • We beginnen een nieuw tijdschrift en verwachten dat dit een groot succes gaat worden. We zoeken een fotograaf die dit helemaal ziet zitten en er in wil investeren. De eerste opdrachten kunnen we natuurlijk nog niet betalen en die moeten dus gratis.
  OK. Krijg ik dan aandelen?
  Aandelen? Uh … nee. Zie het als investering in jezelf!
 • Uiteraard gaan we je betalen. Maar onze betalingstermijn is 60 dagen, als je de factuur voor de eerste van de maand hebt ingestuurd, deze formulieren hebt ingevuld en het opdrachtnummer hebt gebruikt dat wij je over 2 maanden opsturen…
 • De foto stond op het internet, dus we dachten dat we die gewoon konden gebruiken.
  Ja, maar u heeft wel even mijn watermerk eraf gehaald.
  Ja, dat zat in de weg.
 • We hebben een afspraak staan voor vandaag maar dat komt me niet goed uit. Ik kom wel even langs als het me weer uitkomt.
  Die kosten breng ik wel in rekening.  Ik heb namelijk de tijd voor u vrij gehouden en ‘nee’ tegen andere opdrachtgevers gezegd.
  Maar dat hoort toch bij jouw bedrijfsrisico?
 • Waarom is fotografie zo duur? We hebben een collega die een digitale camera heeft en heel verdienstelijk foto’s maakt.
 • Aan een einde van het evenement, om 8 uur ‘s avonds, en zonder dat dit is voorbesproken: we hebben vanavond nog de foto’s nodig voor een persbericht. Kun je ze direct sturen?

… en zo kan ik nog wel even doorgaan!

2 thoughts on “ZZP’ers krijgen de gekste vragen”

 1. “Als je toch onderweg bent, kan je dan wat bedrijfsfoto’s maken voor ons blad XXX (Regionaal dagblad). Het is dus niet iets gratis doen, maar op basis van de kracht van het netwerk dat we als Collectief hebben investeren in relaties en de kans op toekomstig werk.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *