De noodzaak van een goede briefing

Event rug

Bovenstaande foto maakte ik afgelopen maandag. Hij niet goed! Zo’n foto waarvan je denkt: kon dat nou niet beter? Die man staat met zijn rug naar de fotograaf toe!

De naam van de opdrachtgever laat ik even buiten beschouwing, maar ik moest een uitreiking van een leiderschapsbokaal fotograferen. Zeg dus maar: een feestelijk evenement, waar een mooie reportage van gemaakt moest worden. We hadden het programma van te voren door gesproken. De bokaal zou overhandigd worden door de directeur van de branche-organisatie. Ik wil altijd goed voorbereid zijn en dus stel ik altijd een aantal vragen om zeker te weten dat ik weet wat er gaat komen.

Na een drietal sprekers kwam de jury voorzitter ten tonele. Die maakte wat introducerende opmerkingen en reikte vervolgens de bokaal uit aan de winnaar.

En toen gebeurde er iets onverwachts: er werden nog een aantal oorkondes uitgereikt. De directeur riep vertegenwoordigers van een aantal bedrijven naar voren, die vervolgens uit zijn hand een oorkonde en een bos bloemen ontvingen. Volkomen verrassing. Wist ik niet en had men mij niet verteld.

Dat zie je dan ook meteen in de foto’s. Die man staat dus met zijn rug naar mij toe. Noch de directeur, noch de persoon zelf, hebben even het bewustzijn om naar de camera toe te draaien. Dat kun je ze ook niet verwijten; dat is niet hun vak.

Dat is mijn vak. En de verantwoordelijkheid van de organisator. Dan zie je gelijk het belang van een goede briefing. Wellicht dat een amateur fotograaf de gebeurtenissen maar over zich heen laat komen en dan probeert te fotograferen wat hij kan — maar een professionele evenementenfotograaf wil voorbereid zijn, en vervolgens van elke uitreiking minstens één goede foto hebben.

Er werden een achttal oorkondes uitgereikt. Er was maar één foto waar iemand met zijn rug naar de fotograaf toestond. Ik greep namelijk direct (subtiel en vriendelijk, maar zeker ook direct) in. De rest van de foto’s zijn, zoals u hieronder ziet, allemaal prima: mooie foto’s waarmee de ontvanger van de oorkonde op zijn Facebook en LinkedIn pagina kan laten zien dat hij of zij een mooie oorkonde kreeg. Een foto die je ook kunt opsturen naar de Pers en relevante vakbladen.

Maar voor die ene meneer is het jammer. Moraal van het verhaal: opdrachtgever, doordenk je programma en vertel je fotograaf alles!

Event rug2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *