120 electronische producten in 1,5 dag

Kerger-producten

Deze week een leuke productshoot gedaan in mijn studio. Wat een shoot leuk maakt? Leuke  en uitdagende producten en een prettige samenwerking!

Deze opdrachtgever kwam gefrustreerd binnen. Hun producten waren al gefotografeerd, maar ze waren niet tevreden met de foto’s. Ze lieten de foto’s zien en ik moet zeggen: dat kon ik goed begrepen. Helaas hadden ze in eerste instantie gekozen voor een ‘goedkope’ fotograaf die dacht de klus te kunnen doen. Maar de producten waren overwegend wit, of van glas, of van metaal. Dan is zo’n product fotograferen best wel even een kunst!

Gelukkig heb ik in mijn studio veel ruimte. Ze kwamen met een volle bus. Ik hielp ze uitladen en we begonnen de spullen te categoriseren. Gelukkig waren er 13 logische groepen. Ik bouwde een licht set op (zie foto) en ging aan de slag. Productfotografie schiet ik meestal ‘tethered’; dat wil zeggen dat de camera aan de computer verbonden is en foto’s direct in veel detail op mijn laptop scherm te zien zijn.

Kerger shoot-2

Ook schiet ik altijd met een kleurenkaart (zie foto). Dat betekent dat de kleuren van de producten absoluut kloppen. De camera introduceert altijd een lichte kleurzweem, maar zo’n kleurenkaart brengt alles precies terug naar de juiste kleurtonen. Met een kleurenkaart maak je een profiel, waarmee vervolgens alle foto’s gecalibreerd worden.

Kleurenkaart

Tijdens het schieten werden de juiste productnamen al aan het product toegevoegd. Dat betekent dat de foto’s straks in ene de juiste namen hebben. Scheelt de opdrachtgever weer tijd.

Na het fotograferen van de individuele producten moesten er ook foto’s gemaakt worden van de aparte productgroepen.

Men vraagt mij vaak hoeveel tijd productfotografie in beslag neemt. Deze opdracht duurde 1,5 dag. Het begin is altijd langzaam, omdat je vele aan het instellen bent. Maar op een gegeven ogenblik ben je gewend aan de producten en heb je je aanpak te pakken en dan gaat het snel. Het fotograferen van deze 120 producten duurde een dag (samenwerking met 2 mensen); de productgroepen kostte daarna nog een halve dag 9samenwerking met 3 mensen).

De opdrachtgever was dik tevreden!!!

Bekijk mijn productfotografie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *