“Just take the fucking picture!”

Screen Shot 2015-07-13 at 12.58.44

Afgelopen weekend ging er een filmpje de wereld over van de Britse Prins Philip die boos uitviel tegen een fotograaf: “just take the fucking picture”. De fotograaf deed er volgens de prins iets te lang over het maken van de foto. De wereld was verontwaardigd (geamuseerd?) dat de Prins zich zo grof uit liet. Wat mij stoorde was niet het prinselijke taalgebruik, maar het ongeduld. Aanleiding voor mij om een blogje te schrijven, want dat ongeduld kom ik ook constant tegen. De gedachte is duidelijk: ik ben belangrijk en heb betere dingen te doen!

Wij fotografen maken dit constant mee. Pasgeleden had ik dit zelf ook: ik moest op een bijeenkomst een foto maken van een wethouder met wat mensen. Hij koos de plek uit — pal voor een groot raam waardoor veel licht naar binnenkwam. Nu is tegenlicht geen probleem, maar je moet als fotograaf wel even weten wat je doet om daar een goede foto van te maken. De 15 secondes die ik nodig had waren de wethouder te veel: ‘schiet op, man, ik heb vandaag nog veel te doen.’

Allerlei reacties vlogen door mijn hoofd, maar gelukkig weet ik hoe ik mijn mond moet houden en niet in discussie moest gaan. Ik heb de gewenste foto gemaakt. Toen ik 45 minuten later vertrok was de wethouder nog aan het borrelen. Het viel kennelijk wel mee met zijn drukte.

Als het snel moet is de foto slecht

Ik loop nou al aardig wat jaartjes mee. Het argument voor een ‘snelle foto’ is altijd hetzelfde: de man is druk! Ik kan u uit ervaring vertellen dat het wel meevalt met de drukte van CEO’s, ministers, bestuurders, en allerlei bobo’s. Het probleem is niet dat ze weinig tijd hebben; ik zie ze voor en na de shoot op allerlei manieren tijd verkwisten. Het probleem is dat ze zich ongemakkelijk met zichzelf voelen en dat (soms respectloos, zoals prins Philip) afreageren op de fotograaf.

En dat is ironisch. Want geef een goede fotograaf even de tijd, en hij maakt een geweldige foto van u. Geef hem echter geen tijd en jaag hem op, en hij maakt een belabberde foto van u. Wat wilt u liever?

Fotografie is de kunst van het goed laten samenkomen 10.000 dingen in een fractie van een seconde. Zelfs de beste fotograaf ter wereld heeft daar even tijd voor nodig. Heb even wat respect voor de man (of vrouw) die daar voor u staat te zwoegen! Daarna kunt u weer verder gaan met belangrijk zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *