Een goed verslaggeving van uw event is belangrijk – inclusief 5 practische tips

congresverdslag

Mijn echtgenote is een zeer goede chef. Ze kan echt heerlijk koken. Van een goede maaltijd heb je volgens haar drie maal plezier: in de aanloop (de blijde verwachting); vervolgens de maaltijd zelf, en anderhand natuurlijk de herinnering er aan!

Met een evenement is het volgens mij ook zo. Je hebt de kriebels in je buik vooraf; dan het evenement zelf, en uiteindelijk de leuke herinnering.

Maar: hoe zorg je er nou voor dat je bezoekers met plezier terugkijken op je evenement? Dat doe je door ze een mooi fotoverslag te laten zien. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller geneigd zijn om een fotoverslag te kijken dan een video te bekijken. Probleem met video is dat je verplicht bent om de tijd te spenderen die de video duurt. Bij foto’s bepaal je zelf waar je naar kijkt, en hoe snel je dat deed.

Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller geneigd zijn om een fotoverslag te kijken dan een video te bekijken

Soms ben ik echt verbaasd door de gebrekkige verslaggeving rond een event. Er is zo veel tijd en moeite gaan zitten in de organisatie, en dan is die ene persfoto alles wat je laat zien?

Deze week zag ik drie verslagen van evenementen die ik mocht fotograferen die wel erg mooi waren. Deze opdrachtgevers begrijpen hoe belangrijk goede verslaggeving is!

Vijf tips voor een goede verslaggeving

 1. Wijs van te voren iemand aan die een verslag gaat maken.
  Deze persoon kan dan met die ogen naar het event kijken. Als je pas achteraf beslist dat je ook een verslag gaat maken, mis je de belangrijke informatie.
 2. Instrueer de fotograaf
  – wat zijn de belangrijke momenten?
  – hoe gaat de verslaggeving er uit zien? Bv, hebt u alleen behoefte aan liggende foto’s? Of zullen we alle foto’s zwartwit maken? Dat is info die de fotograaf nodig heeft om foto’s te maken die in uw verslag passen.
 3. Vertel mensen dat ze een verslag krijgen
  Verzamel email adressen
 4. Stop meerwaarde in het verslag
  Links naar de PowerPointpresentaties natuurlijk, maar ook extra inzichten en bonus info! Zo verlengt u de event-beleving, en geeft u uw bezoekers nog meer meerwaarde.
 5. Koppel het verslag aan een online evaluatie.
  Met de foto’s en het verslag hebt u de herinnering weer boven gehaald; vraag nu mensen om hun feedback. Als de foto’s mooi zijn scoort u beter! J

Eenvoudig kan ook

Mocht u niet beschikken over iemand die een goed verslag kan schrijven: een web gallery is ook een mooie manier om bezoekers toch het evenement te laten herbeleven. En voor sommige opdrachtgevers maakt deze fotograaf een verslag.

En als het helemaal mooi mag!

Voor deze opdrachtgever fotografeerde ik een BBQ ter ere van hun 10-jarig jubileum. Vervolgens maakten zij een mooi tijdschrift vol met interessante informatie (o.a. over hun bedrijf) en mijn foto’s van hun feest. Zag er geweldig uit:

iunxi

1 thought on “Een goed verslaggeving van uw event is belangrijk – inclusief 5 practische tips”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *