7 tips om een betere fotograaf te worden

Betere-fotograaf

Zojuist kwam ik een mooie blogpost tegen: 44 tips to improve your photography. Daar duik ik natuurlijk bovenop. En inderdaad, daar stonden 44 tips die je fotografie zullen verbeteren. Maar: je kunt je fotografie verbeteren — dat wil nog niet zeggen dat je een betere fotograaf wordt…. Dat is namelijk een denkfout die ik veel mensen zie maken: een betere fotograaf worden door betere foto’s te maken. Dat is niet hetelfde! Het bracht mij er toe om na te denken wat voor mij de afgelopen tijd de belangrijkste inzichten zijn.

Ik kwam tot een lijstje van zeven principes. Ik zou er meer kunnen bedenken, maar ik denk dat deze zeven wel echt de belangrijkste principes zijn waar ik dit moment mee bezig ben.

Een factor staat er niet bij: “investeer in nieuwe en diepere technische kennis”. Dat is natuurlijk een uitstekend principe en een waarheid als een koe — maar eigenlijk ga ik er wel vanuit dat een fotograaf altijd werkt aan zijn techniek. De valkuil is echter dat we eindeloos investeren in onze techniek — maar feitelijk geen meter vooruitkomen… Daarom volgen hier dus 7 principes die, mijns inziens, van groot belang zijn voor de fotograaf die meer wil!

 1. Goede communicatie is super-belangrijk.
  Dat geldt voor alle communicatie die je doet: je website, je emails, je offerte, je telefoon-manieren, je coördinatie, de after-sales… je opdrachtgever moet tijdens het hele proces het vertrouwen houden dat je weet wat je doet en dat je een prettige partij bent om dat mee te doen!
  Pas geleden zat mijn broer bij mij in de auto toen een opdrachtgever belde. Ik dacht dat ik een heel prettig gesprek had met mijn opdrachtgever. Maar nadat we hadden opgehangen zei mijn broer dat hij het even had geteld: ik was mijn opdrachtgever vijf keer in de rede gevallen. Ouch!
 2. Leer hoe je je opdrachtgever kan coachen.
  De gemiddelde opdrachtgever wil mooie platen — maar heeft geen idee hoe hij dat kan bereiken. Daar moet jij als professional hem bij helpen. Dit betekent meestal dat je hem (of haar) moet laten zien wat er allemaal bij kunt kijken — en dat op zo’n manier dat daar ook positief over is. Ik denk dat veel fotografen instinctief het contact met de opdrachtgever tot een minimum beperken en vooral gezellig willen houden. Dat is een echte valkuil: als je beter wilt worden als fotograaf moet hij in jou een professional herkennen die goede inzichten en kennis heeft!
 3. Krijg je emoties onder controle!
  Hoe groter en complexer de opdrachten die je worden toevertrouwd, hoe groter ook de verantwoordelijkheden en geldbedragen die er mee gemoeid zijn — en hoe groter ook de spanning die dit met zich meebrengt. Mijn idee is dat het hier misgaat voor veel fotografen. Leer je eigen emoties kennen, en leer er mee omgaan!
 4. Leer leiding te nemen.
  Je bent ingehuurd en je hebt niet de leiding — maar je moet leren om op een hele natuurlijke en logische manier die wel te nemen! Durf je stem te gebruiken; laat zien dat jij het overzicht hebt en weet hoe het gewenste resultaat bereikt kan worden.
 5. Always bite off more than you can chew!
  Dit principe zegt in feite dat als je altijd doet wat je al kan, je nooit verder kunt groeien. Als je verder wilt groeien, zul je dus soms projecten moeten aannemen die een tikkeltje groter zijn dan jij! Dan geldt weer: leer om te gaan met die spanning!
 6. Maak vrij werk!
  Het werk dat opdrachtgevers je geven is altijd afgekaderd door hun wensen en eisen. Jouw creativiteit speelt daarin alleen een ondergeschikte rol. Maar in vrij werk kun je jouw creativiteit de vrije loop laten en experimenteren. Daar ontstaan ervaringen en technieken en inzichten die je wijzer en breder van inzicht maken. Ook ontstaan daardoor beelden die waarde toevoegen aan je portfolio en die je anders niet zou hebben. Grote kans dat je daarmee de ogen van een opdrachtgever kunt openen voor additionele mogelijkheden die hij of zij in eerste instantie niet zag!
 7. Omring jezelf met fotografen waar je van kan leren.
  Er zijn in Nederland bijna 10.000 fotografen. Mijn ervaring is dat ze elkaar allemaal zien als concurrenten. We zijn bang voor elkaar: bang dat jij mijn klanten afsnoept, of mijn foto’s niet mooi vindt, of probeert mij de grond in te boren. En de realiteit is dat die angsten niet geheel onzinnig zijn… ik ontmoet zelf ook heel regelmatig fotografen die ik alleen maar kan bestempelen als hele zure, nare persoonlijkheden.
  Toch heb je de feedback van andere fotografen nodig: vakbroeders en –zusters waar je van kan leren en met wie je ervaringen kan uitwisselen. En gelukkig zijn er ook fotografen die juist heel warm en bemoedigend zijn, en die je op een hele positieve manier van input kunnen voorzien Stap dus over je angst heen en zoek dat soort fotografen op. Hoe vindt je ze? Allereerst door zelf zo’n persoon te zijn! Ten tweede door de zure fotografen links te laten liggen, en ten derde door te zoeken naar gelegenheden om andere fotografen te ontmoeten en ermee in gesprek te gaan.
  Persoonlijk doe ik dit binnen het netwerk van Master Photographer’s Netwerk, een platform binnen de DuPho (associatie van Nederlandse fotografen). Binnen de Dupho zijn meerdere platforms, toegespitst op verschillende disciplines. Ga eens kijken op de activiteiten van het platform van jouw fotografische discipline.

Wat mij opvalt aan dit lijstje is dat ze allemaal te maken hebben met onze ontwikkeling als persoon. Techniek is één ding; maar onze ontwikkeling als persoon is volgens mij veel belangrijker… Mijn advies is dan ook: doe er alles aan om uit je isolement te blijven en je te scherpen aan anderen!

1 thought on “7 tips om een betere fotograaf te worden”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *