Waarom een fotograaf soms niet meer reageert

Regelmatig hoor ik de klacht van opdrachtgevers dat een fotograaf niet meer reageert op emails en voicemails. Dat klinkt natuurlijk als slecht zakendoen — en zo dacht ik er zelf ook altijd over. Maar recentelijk ben ik daar toch wat meer begrip voor gaan krijgen.

Laat ik voorop stellen: het verlenen van goede en vriendelijke service is van het grootste belang! Maar er zijn toch wat redenen die het wat mij betreft OK maken dat je als fotograaf niet reageert.

 • Als de vraag nu echt wel beantwoord is.
  Recentelijk kreeg ik van een opdrachtgever voor een vierde keer dezelfde vraag. De eerste drie keer had ik de vragen beantwoord, per mail. Maar die kon hij niet zo snel vinden, of had hij niet goed gelezen, zei hij — maar het was handiger als ik even opnieuw antwoordde. De gedachtengang was duidelijk: het was gemakkelijker voor hem als ik het werk weer even opnieuw deed. Voor de vierde keer. Daar heb ik niet meer op gereageerd. Ik ben wel goed, maar niet gek.
 • Als het gesprek maar door blijft gaan zonder dat er ooit een echte opdracht uit rolt
  Er zijn van die conversaties die maar door blijven gaan zonder dat het ooit concreet wordt, of zonder dat we ooit een datum kunnen vinden die werkt. Ik blijf maar mogelijke data reserveren en doorgeven. Ik blijf maar ideeën en concepten aandragen en meedenken. En de opdrachtgever blijft het maar voor zich uitschuiven, of de opdracht verplaatsen. Sommige gesprekken zijn 20 tot 30 emails lang, zonder dat er een concrete afspraak uitkomt. Als u niet kunt beslissen ga ik prioriteit geven aan klanten die dat wel kunnen. Ik ga niet uren onderhandelen over een opdracht van een of twee uur.
 • Als de toon van het gesprek onaangenaam is.
  Ik ben soms echt getroffen door de onaangename toon die sommige opdrachtgevers denken te kunnen aanslaan. Ik ben dan ‘die ZZP-er die gecommandeerd kan worden’. Want: ‘je wordt er toch voor betaald – dus doe nou maar wat we vragen en verder willen we je niet zien’. Daar bedank ik voor. Goede fotografie is een kwestie van samenwerken. Als de verwachtingen hoog zijn, maar de bereidheid om samen te werken laag, dan is een goed resultaat al bijvoorbaat uitgesloten. Dan concentreer ik me op opdrachtgevers die het wel begrijpen.
 • Als een offerte-aanvraag naar een aantal fotografen wordt verstuurd.
  Dat gaat natuurlijk heel makkelijk. Je stelt een korte opdrachtbeschrijving op in je tekstverwerker, en kopieert dat naar het contactformulier op de website van 5 fotografen. Je ziet dat meteen: er is geen naam, geen persoonlijke benadering. Alleen een korte beschrijving en vraag om prijsopgave. Je weet als fotograaf dan meteen dat deze opdrachtgever op zoek is naar de laagste prijs.
  Daar kan ik op zich heus wel begrip voor opbrengen. Maar als jij er niet veel tijd in gaat steken, terwijl je er voor betaald wordt; dan ga ik het niet onbetaald doen. Opnieuw: dan geef ik de voorrang aan klanten die wel betalen. Ik kijk dan even of dit een opdracht is waar ik snel wat mee kan. Zo niet — dan vertrouw ik er op dat één van mij vakbroeders of zusters wel reageert en laat ik het erbij.

Advies voor ZZP’er

Je moet, als eenvoudige ZZP’er, volgens mij je zelfrespect houden. De belofte van ‘een betaalde opdracht’ is volgens mij nooit voldoende om te accepteren dat een opdrachtgever je in een hoek zet en slecht behandeld. Mijn ervaring is dat, als je consistent kiest om goede opdrachtgevers te bedienen en slechte opdrachtgevers links te laten liggen, je markt gaat bestaan uit goede opdrachtgevers. Echter: accepteer alles en loop je benen uit je lijf voor een opdrachtgever die jou respectloos behandelt — en je markt gaat bestaan uit dat soort partijen.

2 thoughts on “Waarom een fotograaf soms niet meer reageert”

 1. Goedenavond,
  8 weken geleden zijn mijn man en ik getrouwd. Binnen 5 dagen zouden we een preview ontvangen. Daar hoorden we maar niks van, ook na 5 nog niet. Een paar keer geappt en geen reactie. 7 dagen na de bruiloft een excuus mail dat haar moeder erg ziek blijkt te zijn en ze er niet aan toe kwam. Begrijpelijk. Een aantal weken gevraagd naar de levertijd van foto’s online of album. Geen reactie op app, ista en oproep. Voicemail ingesproken, ook nog geen reactie.
  Ik weet dat het nog maar 2 maanden geleden is, maar ik vind het wel zo fatsoenlijk om even iets te laten weten. Alles is al betaald, daar ligt het ook niet aan.
  Ik ben radeloos; wat moet ik hiermee?
  Groetjes Willeke

  1. Beste Willeke,

   Allereerst, wat ontzettend naar! En eerlijk gezegd, ook onbegrijpelijk. Mijn beide ouders zijn inmiddels overleden, en tijdens hun overlijden en alles wat daar om heen kwam heb ik steeds gezorgd dat mijn klanten niet de dupe werden, en dat ik goed en open met hen communiceerde. Dat hoort bij een professional zijn. Helaas blijkt al te vaak dat sommige fotografen dat gewoon niet zijn.

   Je hebt wel een paar mogelijkheden. Allereerst kun je checken is of deze dame is aangesloten bij de branche-organisatie van Nederlandse Fotografen (www.dupho.nl). Als ze dat is, zal dat waarschijnlijk op haar site staan. Je kunt er ook bij de Dupho naar vragen. Als ze lid is, heeft Dupho een klachtenproces waar je gebruik van kunt maken. Ik ken de mensen van de Dupho goed; ze zullen je klacht correct en met respect behandelen. Mogelijk dat zij namens jou de fotograaf kunnen benaderen.

   De tweede mogelijkheid is dat je haar in gebreke stelt. Je hebt betaald; zij levert niet. Google even hoe je dat doet. Maar in feite komt het er op neer dat je haar een brief schrijft waarin je letterlijk zegt: ‘ik stel je in gebreke’. Je geeft haar dan een termijn om alsnog te leveren (twee weken bijvoorbeeld). En je kondigt aan dat bij onvolledige of slechte levering je verdere juridische stappen neemt. Daarvoor zul je echter een advocaat of rechtsbijstand nodig hebben.

   Een derde mogelijkheid is dat je mij even benadert en haar naam vertelt. Mogelijk dat ik haar ken en even contact kan opnemen. Of dat ik iemand ken die haar kent. Als er inderdaad zo niet wordt gereageerd op jouw pogingen tot contact, dan wil ik best even voor je informeren. Daarbij zeg ik wel gelijk dat in dergelijke gevallen vaak blijkt dat er twee kanten aan het verhaal zitten.

   Ik hoop dat je daar wat aan hebt…

   Dan nog dit. Hier heb je nou niet veel aan, maar toch. Ik heb zelf in de afgelopen maanden een nieuwe badkamer en keuken gekregen. Ik heb, net als jij, alles vooruitbetaald. En dat was dom… want er is van alles niet af. En wat ik ook probeer, ik krijg geen reactie meer van het bedrijf. De moraal: betaal bij keukenbedrijven en fotografen nooit alles vooruit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *