Resultaten en observaties over mijn portret-project

Portretshoot - Farola-5162

Enige tijd geleden plaatste ik op deze plaats een oproep. Ik zocht ‘interessante gezichten’ die voor mij model wilden staan tijdens een gratis portretshoot. Doel was om een ‘artistiek portret’ ter creëren. Binnen korte tijd reageerden er 40 mensen!

Al deze mensen zijn per email uitgenodigd voor een specifieke dag. Binnen twee uur was mijn schema voor die dag vol! Ik heb een visagiste ingehuurd (Juliana Juul Kaye), en samen hebben we er een gezellige dag van gemaakt, met op elk uur een nieuw model.

Voor deze shoot had ik een moodboard samen gesteld op pinterest. Iedereen mocht aangeven welke beelden hem/haar het meest aanspraken. Die hebben we, binnen de mogelijkheden die er waren, zo goed mogelijk nagebootst. Niet omdat we zelf geen visie hadden, maar omdat ik me wilde laten inspireren door andere goede fotografen.

imitatie

Zojuist heb ik de laatste hand gelegd aan de bewerking van de foto’s. Hieronder de mooiste resultaten! Iedereen krijgt 2 of 3 foto’s van de shoot. Ik ben gelukkig met het resultaat — maar zie ook ook dat er nog genoeg mogelijkheid is om mezelf verder te ontwikkelen!

Wat heb ik geleerd?

 • Eén uur per persoon is te kort.
 • Het begint met kijken, kijken en nog eens kijken. Dat moet ik beter doen. De verleiding is om snel te gaan fotograferen. Eerst moet ik kijken! Kijken naar wat het gezicht karakteristiek maakt; welke kant van het gezicht expressiever is; waar de gevoeligheden zitten; en welke mogelijkheden dit gezicht biedt.
 • Ik moet mensen beter coachen. Op twee vlakken. 1. Ik meot mensen helpen om te zien welke beelden wel binnen de mogelijkheden liggen, en welke niet. Sommige gekozen beelden waren niet erg reëel. 2. Kleding maakt een groot verschil. Daar ben ik niet duidelijk in geweest.
 • Ik fotografeer liever dames. Heren inspireren me gewoon minder. Sorry heren! De hetero in mij is alive and kicking. 🙂

Technische informatie

Alle foto’s werden gemaakt met een Nikon D800 in mijn studio. Daar heb ik de beschikking over 4 Elinchrom Style RX flitslampen. De nabewerking gebeurde in Lightroom, Photoshop CS, Portrait Professional, Alienskin Exposure and Niksoftware.

Ik wil iedereen die meedeed graag hartelijk bedanken!

Portretshoot 30apr2015 — haar Portretshoot 30apr2015 — Jelske-2

Portretshoot 30apr2015 — Jelske-3

Portretshoot 30apr2015 — Nina-3

Portretshoot 30apr2015 — Renate-3

Portretshoot 30apr2015 — Nina-1

Portretshoot 30apr2015 — Daphne-1

_SRB5350-Edit

Portretshoot 30apr2015 — Heidi-1

_SRB5426

Portretshoot - Farola-5206

Portretshoot - Sascha-

Portretshoot 30apr2015 — Renee-1

5 thoughts on “Resultaten en observaties over mijn portret-project”

 1. Wauw wat een geweldige foto’s! Jij maakt het gemakkelijk om te stralen op zo’n foto, Rogier. Zo enthousiast en vriendelijk, voelde me meteen op mijn gemak, ook voor de camera. En ondanks dat ik het best heel spannend vind zo naast een ster gezet te worden, kan ik alkeen maar superblij zijn met het prachtige resultaat. Heel erg bedankt, Rogier!!!

  1. Farola, leuk om te horen! Ben zelf ook best onder de indruk van het resultaat dat we samen bereikt hebben met jouw foto’s! #angelinamoveover!

 2. Ernesta Verburg

  Wow, wat een top serie! Hartstikke bedankt voor een bijzonder vriendelijk welkom, een ontspannen sfeer, een pro-visagiste en natuurlijk prachtige beelden! Erg onder de indruk van hoe snel jij het juiste licht in kon stellen terwijl je er voor zorgde dat je ook de juiste mood en pose had!

 3. Rene Seegers

  Ik vind de foto’s prachtig, ook die van de andere mensen. heb het erg leuk gevonden, en ben blij met het resultaat. En volgens mij gaan er nu ook meer vrouwen dan mannen geportretteerd worden dus deze kans heb ik maar mooi gehad! Dank je wel. En Juliana uiteraard ook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *