Waarom de fotograaf toch graag een reactie wil

Per week doe ik een aantal opdrachten. Dat kan variëren van 1 grote opdracht tot wel 20 kleine. Na de shoot worden de foto’s bewerkt en via het web opgestuurd. Dat betekent dus dat ik er niet bij ben als de opdrachtgever ze voor het eerst bekijkt. Geen idee dus wat de reactie is. En ik moet eerlijk zeggen: dat bevalt me niks.

U denkt misschien: de bakker vraagt toch ook niet of zijn brood lekker was, en de bank vraagt niet hoe de hypotheek voelt. Maar ik, als fotograaf, heb behoefte aan feedback.

Helaas blijft het maar al te vaak oorverdovend stil. Ik begrijp dat wel: u hebt het druk; er is veel te doen, en u denkt misschien dat ik wel weet dat ik ‘een leuk plaatje kan schieten’ en dus geen behoefte heb aan uw ‘mooi hoor’ complimentje.

Ik zal u uitleggen waarom.

 1. Ik lever een uniek product, niet een serie-product. Elke opdracht is weer anders. Elke klant is anders, elke situatie is anders. Heb ik voldaan aan uw wensen? Zijn de foto’s geschikt voor het doel dat u voor ogen had?
 2. Foto’s hebben altijd een doel. Ik wil weten of mijn foto’s geschikt zijn voor uw doel.
 3. Ik stop tijd en moeite in het maken van een foto. Ja, de feitelijke foto wordt gemaakt in een fractie van een seconde, maar daarom heen zit voorbereiding overleg, organisatie, afstemming, nabewerking en afwerking. Niet elke foto is een Mona Lisa — maar een foto is wel een artistiek project.
 4. Uw tevredenheid is van groot belang voor mij! Als ik ergens de boot gemist heb wil ik dat graag weten en waar mogelijk de situatie herstellen!
 5. En misschien het belangrijkste: ik leg in elke foto iets van mezelf: mijn zienswijze van de wereld; mijn succeswens voor u en uw bedrijf; mijn liefde voor mensen en schoonheid en creativiteit en kleur en vorm en licht… elke foto is een vorm van zelf-expressie
 6. En omdat ik toch al zo eerlijk bezig ben: ik ben onzeker en voel me kwetsbaar over elke foto. Zo kom ik doorgaans niet over, dat weet ik ook wel, maar in elke foto zoek ik naar het best mogelijke beeld. En ik elke foto vraag ik me af hoe ik het beter had kunnen doen. Uw perspectief is daarbij voor mij bijzonder relevant.

Hoe laat u uw waardering blijken?
Niet dat u er uren aan moet besteden hoor. Maar hieronder een paar korte manieren waarop u toch uw waardering en reactie kunt overbrengen!

 1. Stuur een korte email
  Wat vond u de mooiste foto? Bent u blij met het geheel? Bent u tevreden?
 2. Laat een testimonial op Sociale Media achter: LinkedIn, Facebook, Twitter.
 3. Betaal de factuur snel J
 4. Vertel het aan uw relaties

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *