Wat is ‘een studio op locatie’?

Houtman studio

Sommige opdrachten zijn uitstekend te doen bij het aanwezige (dag)licht. Voor veel opdrachten maak ik echter gebruik van aanvullend flitslicht. Voor sommige opdrachten neem ik zelfs een complete studio mee. Ik noem dat een ‘studio-op-locatie’. Maar wat is dat nou?

In deze blogpost laat ik u enkele voorbeelden zien van hoe dat er uit ziet, zo’n studio op locatie. Omdat elke opdracht anders is, ziet zo’n studio er elke keer weer anders uit. Soms is er behoefte aan een achtergrondsysteem met zwart, wit of gekleurd papier. Soms heb ik maar één lamp nodig – en soms acht. Waar het omgaat is het maken van mooie foto’s – en mooie foto’s ontstaan als er mooi licht is. Dus ik investeer in licht. In lampen, en in de middelen waarmee ik licht kan aanpassen: grote en kleine softboxen, beauty-dishes en allerlei soorten paraplu’s.

Even opscheppen

Ik beb de beschikking over een heleboel spullen. Meer dan de gemiddelde fotograaf. Veel fotografen hangen de filosofie aan ‘ik gebruik één lamp en daar doe ik alles mee‘. Ik ben meer van: ‘hoe mooi kan ik het maken en wat heb ik daarvoor nodig?’ Zo zoek ik steeds naar de mooiste en nieuwste spullen, die nog niemand anders heeft. En soms laat ik die spullen van ver komen, omdat ze in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Zo liet ik al 6 jaar geleden twee enorme White Lightning parabolische paraplu’s uit de VS komen. Vorig jaar zei een collega-fotograaf tegen me: wat ik nou gezien heb… ken je dat: die paraplu’s van White Lightning? Mijn reactie: heb ik al vijf jaar. Mijn nieuwste ontdekking: de F-Stoppers Flash disc. Wordt niet in Nederland geleverd. Wordt zelfs nog niet naar NL verstuurd door Amazon. Maar zodra Amazon dat wel doet, bestel ik er drie. Waarmee ik mijn enthousiasme voor mooi en goed licht maar wil aangeven!

Voorbeelden

Terug naar de studio op locatie. Hoe ziet dat er nou uit?  Hier volgen een aantal voorbeelden met uitleg. U kunt op de foto’s klikken om ze groter te zien!

INDUSTRIEEL

Houtman studio-2

Dit voorbeeldstaat ook boven aan dit blog. En hier volgen twee foto’s die ik in deze studio op locatie, dus in een grote fabriekshal, maakte. Dit gaat dus om productfotografie.

Houttuin-38
Houtman studio-003

DANSFOTOGRAFIE

Iets heel anders: een balletfoto:

Ballet shoot Schiedam met Marielle-17-2

En zo werd deze gemaakt…

Ballet shoot Schiedam met Marielle-4-2

LINKEDIN PORTRETTEN ADVOCATEN

Voor een leuk advocatenkantoor in Rotterdam mocht ik 10 profielfoto’s maken. Dat duurde best wel even, want advocaten zijn pietje-precies!. Hier ziet u de opstelling, de noodzakelijke ruimte, en het resultaat.

PORTRETTEN OP EEN EVENEMENT

Nog iets heel anders. Ik moest tijdens een relatie-dag portretten maken van een aantal relaties van een bedrijf. Dat deed ik in een disco-ruimte… Dit gaat dus om portretfotografie.

Studio in de disco-1

PRODUCTFOTOGRAFIE

En hier fotograferen we kleding. In deze situatie is een styliste bezig de kleding goed neer te leggen. U ziet dat ik de flitsen draadloos instel en aanstuur. De beelden verschijnen in ene op een groot scherm. Zo kunnen we alle kleine details zien. Dit is dus fashion fotografie.

ISM-002
ISM-001

SAMENGESTELDE GROEPSFOTO

Hier ben ik bezig een groepsfoto te maken. De opdrachtgever had een lege verdieping over (op de 18de). Ik moest de stroom wel van ver halen. Bij de eerste foto sloegen de stoppen door. Gelukkig vonden we een andere groep. Met een heeeeeel lang verlengsnoer kwam toch alles goed.

Behind The Scenes - studio op locatie-2053-2

En hier het resultaat. OK. Deze foto werd in gedeeltes gemaakt en in Photoshop samengesteld. Maar dat is best een kunst: om het resultaat echt te laten lijken moet je steeds hetzelfde gezichtspunt, brandpuntsafstand en diafragma houden. Dit is dus groepsfotografie.

Skyline Groepsfoto-001

REDACTIONEEL PORTRET OP LOCATIE

Dat zijn hele grote voorbeelden. Maar ook voor sommige portretten pak ik flink uit. Voor de voorkant van een glossy tijdschrift moest ik een aantal portretfoto’s van Jeroen Smit, auteur van ‘De Prooi’ maken. Dat deden we op zijn werkkamer in Amsterdam. Zo zag dat er uit. U ziet weer de computer links. Beelden worden in ene overgestuurd zodat ze op kwaliteit en uitstraling bekeken kunnen worden. Hier hebben we het dus weer over portretfotografie.

Jeroen Smit-001

En een foto die ik zo maakte van Jeroen – by the way een bijzonder vriendelijk persoon om mee samen te werken!

Jeroen Smit-002

RECLAMEFOTOGRAFIE

Nog een laatste voorbeeld. Een studio op locatie kan dus ook buiten worden opgebouwd. Soms wil je daglicht gewoon aanvullen. Uiteraard op zo’n manier dat je niet door hebt dat er flits wordt gebruikt — maar de foto er wel mooier van wordt. Dat deed ik in deze foto die ik maakte van deze mooie dame met de Renault Twiggy. Dit kun je het beste zien als reclamefotografie.

anastasia-001
Anastasia Kellerman-15

Mogelijkheden

Een studio op locatie is niet alleen maar een kwestie van lampen, maar er zijn een aantal additionele tools waar ik gebruik van maak

 • Fotografie met 36,3 megapixels.
  Dat is een boel detail…
 • Draadloze verzending van beelden naar een laptop
  U kunt dus meekijken naar de foto’s die ik maak
 • Een High Definition projector
  Zo kunnen we de gemaakte foto’s gelijk in groot formaat bekijken. En dan bedoel ik een beeld van 3 meter breed, met zeer veel detail.
 • Een Colorchecker passport
  Dit is een tool waarmee ik de kleuren in de foto absoluut en wetenschappelijk accuraat krijg.

Wat is er nodig voor een studio op locatie?

Voor een studio op locatie heb ik drie dingen nodig: ruimte en electriciteit, en tijd. Nou, in ieder geval tijd en ruimte…

 • Ruimte
  Je kunt flitslampen niet pal naast je onderwerp zetten. En licht komt altijd van boven. Dus een kantoortje met een systeemplafond is per definitie te klein…
  Afhankelijk van het te fotograferen onderwerp is er meer of minder ruimte nodig. Ik hoop echter dat bovenstaande foto’s laten zien dat er redelijk wat ruimte nodig is.
 • Electriciteit
  Ik heb 4 lampen die op Accu’s werken (tot 1100 Watseconde). Maar voor het zwaardere werk heb ik wel electriciteit nodig. En dan is het slim om niet alles op één electriciteitsgroep te gooien… Het kan dus zijn dat ik een beroep op u doe voor een extra verlengsnoer…
 • Tijd
  U begrijpt wel dat het opzetten van deze apparatuur wat tijd vereist. Voor sommige klussen zit mijn (overigens vrij ruime) auto helemaal volgepropt met spullen. En veel van die spullen moeten ook even ingeregeld worden. Dus als u maar kort tijd heeft is een studio-op-locatie niet een goed idee. Dan kunnen we beter gebruik maken van het bestaande licht. Maar als u op zoek bent naar een mooie foto met hoge kwaliteit, bv voor drukwerk of reclame, is de studio-op-locatie de beste oplossing!

Wellicht interessant?

Zoals ik al schreef word ik gedreven door de zoektocht naar mooi licht. Voor veel fotografen betekent dit het werken met wat we noemen ‘bestaand licht’. Nou is bestaand licht vaak mooi, maar niet in grote voorraden aanwezig. Vooral bij ons in Noord Europa betekent dit vaak dat je moet werken op Hoge ISO waardes, wat betekent dat je ruis toevoegt aan je foto’s.

Ik word, in mijn filosofie geïnspireerd door fotografen als Joe McNally en David Hobby. Zij zijn zogenaamde ‘strobisten’: dat wil zeggen dat ze werken met flitslicht dat niet uit hetzelfde gezichtspunt als de camera komt. In het dagelijks leven komt licht namelijk nooit uit het punt waar je vandaan kijkt. Het idee dat je dus flitst met een flits boven op je camera is heel onnatuurlijk. Deze strobisten doen hun best om het bestaande licht aan te vullen op zo’n manier dat het een heel mooi en heel geloofwaardig beeld ontstaat. Omdat te bereiken halen ze de gekste en meest bijzondere truuks uit — en dat vind ik inspirerend!

1 thought on “Wat is ‘een studio op locatie’?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *