Terugblik op 2014, vooruitkijken naar 2015

champagne-2

Het is 31 december. Tijd om terug en vooruit te kijken! Aan het begin van dit jaar schreef ik een blogje met mijn verwachtingen intenties voor 2014. Wow – hoe anders kan een jaar gaan! Hoewel… sommige dingen zijn wel mooi uitgekomen.

Ik heb een jaar lang mogen genieten van een geweldige studio! Helaas lijkt het dat daar helaas een einde aan komt aangezien het gebouw is verkocht. Ik ben dus op zoek naar een andere oplossing.

Ik heb minder met video gedaan dan ik toen verwachtte. Ik heb me toch geconcentreerd op fotografie — en daar was ook de vraag naar.

Ik heb nog geen Hasselblad. Hij staat nog wel op mijn verlanglijstje, maar ik twijfel of hij in 2015 komt. Ik heb eerst nog wat andere wensen.

De nieuwe Mac Pro heb ik wel gekocht — vanochtend! Hij komt over 3 weken. Ik heb ook een nieuw 27inch Eizo scherm een een Drobo 5D gekocht.

Mijn focus heeft dit jaar meer gelegen op portretten. Dat vind ik erg leuk en daar ga ik in 2015 zeker verder mee!

Ik heb een beetje gereisd (Athene, Lissabon, Geneve, Brussel). Leuk — dat smaakt naar meer!

Sinds September loopt er een stagiair met me mee. Wow – wat maakt dat een verschil. Waarom heb ik dat niet eerder gedaan? Het is een leuke gozer en een hele goede assistent. Vanaf februari zoek ik een nieuwe stagiair!

Mijn fotobewerkingsvaardigheden zijn gegroeid. Daar gaan we in 2015 zeker verder mee.

In Maart werd ik door het Fotoagentschap Getty uitgenodigd om mijzelf als Getty fotograaf aan te melden. Je moet dan een selectie beelden aanleveren die beoordeeld worden. In Juni werd mijn inschrijving geaccepteerd.

Namens de SVFN (Samenwerkende Vakfotografen Nederland) mocht ik onderhandelen over ‘ballotage’ voor de nieuw te vormen beroepsvereniging van Nederlandse Fotografen. Deze beroepsvereniging, Dutch Photographers, is nu een feit.

Mijn gebruik van (flits)licht is flink gegroeid. Ik ben een enthousiast aanhanger van de Strobistfilosofie (‘flits van de camera af’). Ook dat wil ik in 2015 verder uitbouwen!

Ik ben lid geworden van MPN, Master Photographers Network. Dat is een leuke club. Hun tweedaagse congres in Oktober was bijzonder leerzaam! In 2015 ga ik op voor mijn kwalificatie.

Ten opzichte het voorgaande jaar is mijn omzet behoorlijk toegenomen. Ik verwacht dat deze groei aanhoudt. Mijn perceptie van de markt is dat we echt bezig zijn de crisis achter ons te laten. Ik heb ook weer een flink aantal hele mooie nieuwe klanten mogen verwelkomen. Ik heb dus een redelijk optimistische kijk op 2015. Moeten we wel blijven doorgaan op de huidige koers! En moet meneer Putin geen gekke streken uithalen…

Mijn grootste ongerustheid betreft de schijnbare plannen van het kabinet om ZZP’ers ‘aan te pakken’. Geachte heer Dijsselbloem, gaat u nou echt van deze kleine ondernemers plukken? Weet u niet dat wij u juist helpen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren en de Nederlandse economie weer op gang te helpen?I k ben nog op zoek naar een politieke partij die voor de belangen van de ZZP’er opkomt…

De groei die ik heb mogen ervaren is volgens mij ook een direct gevolg van mijn steeds beter wordende zakelijke vaardigheden: ik maak betere offertes, kan mijn Unique Selling Points steeds beter onder woorden brengen, en mijn zaken beter georganiseerd. Mijn volgende behoefte is aan een goede manier om de contactgegevens van mijn zakelijke relaties beter te beheren, zodat ik mensen vaker en sneller kan benaderen (ideeën welkom).

Ik denk dat het een leuk en goed jaar gaat worden — en dat wens ik u ook toe!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *