HEMA: warme worst met professionele fotograaf?

De HEMA is in de problemen. Met man en macht wordt er gewerkt om het tij te keren, maar de economische crisis, concurrentie, en veranderd consumentengedrag maken het toch wel moeilijk voor dit oer-nederlandse concern om te overleven. En dus worden er alles truuks en nieuwe producten bedacht om de klant maar mee van dienst te zijn. Nu bieden ze u zelf een professionele fotograaf…

Zo kenden we al de notariële akte die je bij de HEMA kon krijgen. Notarissen zijn duur, het verkrijgen van een akte is complex, en de HEMA zal hebben gedacht: dat kunnen we makkelijker en goedkoper. Moet je niet te veel aparte dingen willen of vragen stellen, dat wel.

Ook voor een budget-tablet kun je bij de HEMA terecht. Nee, niet van Apple of Samsung – maar van het Chinese Zopo. Schijnt helemaal de bom te worden… oh nee, het ding zit vol met mankementen. Helaas.

Maar sinds kort opereert de HEMA dus ook op mijn markt. In een professionele studio kun je voor een habbekrats ‘professionele’ foto’s van jezelf of je kind laten maken. Kost een schijntje, vooral vergelijken bij de vakfotograaf.

Vandaag liep ik in ons winkelcentrum hier in Rotterdam langs zo’n HEMA studio. Natuurlijk moest ik even kijken. En ik moet eerlijk zeggen: de HEMA pakt het goed aan! Het eerste wat mij opviel was: leuke set, mooie flyers, en vooral goede apparatuur. Twee grote Profoto-flitsers! Ik zou willen dat ik die kon betalen… Nee, de HEMA doet geen half werk.

Dat was het eerste wat me opviel. Het tweede was dit: de dame die daar fotografeerde kon het niet. Leuk mens hoor, en ze had een mooie professionele Canon camera — maar de foto’s die ze produceerde zagen er niet uit. Ze had geen idee hoe ze met de mooie flitsers moest omgaan. Hoe ze de mensen voor haar camera op hun gemak moest stellen en poseren. Hoe ze die camera datgene moest laten doen wat ze voor ogen had. Heel duidelijk was dat de dame die daar fotografeerde de foto’s die links en rechts hingen als voorbeeld met de beste wil van de wereld niet zou kunnen maken.

Mijn indruk is dat de HEMA steeds opnieuw in dezelfde valkuil stapt: een professionele dienst aanbieden door wel diens apparatuur te kopen — maar niet de professional zelf in te schakelen. Begrijpelijk, want zo’n professional werkt niet voor HEMA tarieven… Ik ben bang dat de HEMA binnenkort aankondigt dat ze ook bruggen gaan bouwen en treinen gaan laten rijden. Allemaal met leuke HEMA medewerkers en voor HEMA tarieven

Nee, voor een warme worst kan ik u de HEMA van harte aanbevelen. Voor een mooie foto bent u hartelijk welkom bij mij! Neem een kijkje op www.rogierbos.nl!

Maar de eigenlijke vraag die zich vandaag aan me opdringt is deze: is een bedrijf dat vecht voor zijn bestaansrecht door professionele diensten van anderen aan te gaan bieden zonder dat te kunnen, niet ongelofelijk de weg kwijt? Hoe is dit niet een wanhoopsdaad? Zoals de Engelsen zeggen: rearranging the deck chairs on the Titanic?

1 thought on “HEMA: warme worst met professionele fotograaf?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *