Ik doe iets heel erg verkeerd

Li Wei flying

Mijn opdrachtgever belde me opgewonden op. “Dit weekend komt Li Wei naar de Van Nelle!” Wie? Li Wei… Wereld beroemde fotograaf — die ken je toch wel?

Nee dus. Maar ik heb hem gelijk opgezocht. Li Wei blijkt een Chinese kunstenaar te zijn die foto’s maakt waar hij zelf op staat — in zwevende positie (zie zijn website). Hij wil vliegen! Hij wil mensen en voorwerpen laten vliegen. En daar maakt hij (of een medewerker) dan foto’s van die groot worden afgedrukt en dan voor geld (veel geld) worden verkocht. Ik heb me laten vertalen dat zo’n foto wel €50.000 kan kosten.

En dan denk ik: ik doe iets verkeerd — heel erg verkeerd.

Ik meen mij te herinneren dat ik ook wel eens heb gedacht dat het leuk zou zijn om foto’s te maken van zwevende voorwerpen en mensen. Dat idee is door mijn hoofd gegaan, net zo als 1000 andere ideeën waar ik niks mee gedaan heb. En Li Wei heeft dus dat idee vastgehouden en die is er nu wereldberoemd mee geworden.

Mijn opdrachtgever wilde dat ik deze kunstenaar en zijn team 2 dagen fotografeerde. Kijk, dat vind ik nou weer een leuke opdracht!

Li Wei bleek een kleine chinees te zijn die weinig Engels sprak, maar wel vrolijk en vriendelijk was. Zijn team bestond uit 4 Fransozen die echt supervriendelijk waren en mij gelijk het gevoel gaven dat ik er bij hoorde.

Ik heb echt veel lol gehad deze twee dagen. Op een mooie locatie mooie plaatjes maken met mensen die mooie platen willen maken — wat zou ik nog meer wensen. Ook erg leuk om Li Wei aan het werk te zien. Het is dus puur een kwestie van mensen aan touwtjes laten hangen die dan later weggepoetst worden. Maar op de een of andere manier hebben die beelden toch veel zeggingskracht.

Mijn hartelijke dank aan Li Wei, Roger, Martin, Henrique, Belle Helene, en de rest van het team. Als ik zulke leuke opdrachten mag doen met zulke leuke mensen, dan doe ik het toch niet zo verkeerd….

Li Wei Portrait

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *