Ik een gear-head? Absoluut!

Camerawhite

Vandaag heb ik in mijn studio deze foto’s van mijn eigen camera gemaakt! Ik heb twee camera’s, dus ik met de ene de ander gefotografeerd. Ik heb expres niet de gebruikssporen weggepoetst — dit is mijn camera, en niet een foto uit een brochure. En toen heb ik besloten dat ik met meer trots mijn camera’s wik laten zien.

Sommige fotografen vinden het leuk om andere fotografen uit te schelden voor camerafetisjist, omdat ze pronken met hun apparatuur op hun twitter- en facebookprofielfoto’s. De achterliggende gedachte is dat het hebben van een grote camera je nog geen professionele fotograaf maakt. En dat sommige professionele fotografen maken gebruik van hele eenvoudige camera’s.

Een professionele camera zegt dus niet zoveel. En toch… terwijl ik zo bezig was kon ik de gedachte niet ontsnappen dat deze camera toch wel een ‘beest’ is. En dat ik dat beest door-en-door ken, en dat ik precies weet hoe ik uit die camera echt een goed beeld moet halen…

Ik zie mezelf niet echt als camerafetisjist — maar wat fotografie betreft ben ik een echte gear-head (iemand die van technische dingen houdt en ook weet hoe hij ze moet gebruiken). Ik ben een serieuze fotograaf en dat uit zich er andere in dat ik gebruik maak van de nieuwste technieken en mogelijkheden.

Ik geef u wat voorbeelden:

  • Ik kan mijn beelden direct van mijn camera naar mijn iPad of laptop sturen, terwijl ik fotografeer. Dat betekent dat u (mijn opdrachtgever) niet moet wachten totdat u een keer op het kleine schermpje achterop mijn camera mag kijken. Nee, u kunt de beelden op groot formaat zien en op kwaliteit beoordelen. Zo kunt u gelijk instructies geven en uw favoriete beelden selecteren.
  • Mijn camera verstuurt de foto’s via wifi. De beelden die ik maak van uw evenement kunnen dus tijdens uw evenement al op sociale media verschijnen — desgewenst met een citaat. Uw bezoekers zullen uw tweets met die mooie foto maar wat graag retweeten!
  • Zowel in mijn studio als op locatie kan ik mijn flitsers draadloos (radiografisch) aansturen. Ik kan ze laten afgaan, maar ook harder en zachter zetten. In de studio maak ik gebruik van Elinchrom skyport en kan ik de flitsers vanaf mijn laptop bedienen; op locatie kan ik gebruik maken van Nikon CLS of van Pocketwizard triggers. Geen draden mee waarover je kunt struikelen en alles is veel sneller ingesteld.

En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Ik ben het soort fotograaf dat zorgvuldig bijhoudt welke nieuwe mogelijkheden er op de markt komen, die goed onderzoekt, en vervolgens weloverwogen de juiste spullen aanschaft. Ik begrijp best dat je met allemaal spullen niet een geweldige fotograaf wordt. Maar als je weet hoe je ze moet gebruiken (wanneer wel en wanneer niet)… dan kun je mooie platen maken.

En daarin ligt wat mij betreft een stukje ironie. Ik ging met iemand naar de winkel om een camera te kopen. Daar stond een mooie banner die de nieuwste camera aankondigde — natuurlijk met allemaal mooie beelden. Hij keek mij aan en zei: “Dus met die camera kan ik die beelden maken?” Ik keek hem vriendelijk aan, wetende dat hij vandaag zijn eerste stappen ging zetten op het mooie, maar oh, zo moeilijke pad van de fotografie en zei: “Ik wel. Jij nu nog niet.”

Het is de fotograaf die de foto maakt — niet de camera.
Maar als de fotograaf een goede camera heeft, dan is de sky de limit!

Camerablacksq

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *