Niet iedere fotograaf kan een evenement fotograferen

Onlangs moest ik een beurs fotograferen. De opdracht duurde meerdere dagen. Ik was er niet de enige fotograaf; over de verschillende dagen heen heb ik zo’n 30 andere fotografen geteld! Van die 30 waren er 2 (!) die in mijn ogen professioneel bezig waren.

Niet iedere fotograafkan een evenement fotograferen. Helaas denken de meeste fotografen ‘oh, dat doe ik wel even” — maar ik ben vaak geschokt door het resultaat dat ik zie. Onlangs kreeg ik foto’s te zien van een gala die door een officiele evenementenfotograaf waren gemaakt — die foto’s zagen er niet uit! Ze waren onscherp, vol ruis, donker, oninteressant, slechte compositie — en dat ging door voor echte evenementenfotografie!

Nog zo’n verhaal. Onlangs mocht ik een mooi gala fotograferen. Er waren nog 7 andere fotografen. De organisator van het gala had mij de leiding gegeven: “jij mag vertellen waar de prijswinnaars moeten staan”. Het hele podium was helder verlicht met toneellampen. Ik raakte wat aan de praat met één van die andere fotografen. Hij klaagde over het toneellicht; dat het zo vervelend overkwam op de foto’s. Op zich gaf ik hem gelijk, maar, zei ik, in de nabewerking krijg je dat helemaal goed. “Nabewerking?” zei hij; “Daar wordt ik niet voor betaald hoor!” Ik vroeg hem naar zijn gage, en die bleek in de buurt te liggen van mijn gage. Voor mij is nabewerking standaard – en inbegrepen in de prijs. Daar gaat minstens de helft van het aantal uur dat het evenement duurde nogmaals inzitten.

Dus: waarde opdrachtgevers: niet iedere fotograaf kan een evenement fotograferen! Ik begrijp best dat er fotografen zijn die goedkoper zijn dan ik, of die mijn prijs graag onderbieden — maar doe jezelf een lol en trap er niet in!

In een volgende blog leg ik uit waar het verschil dan in zit!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *