When the nations of the world gather…

Opening Academic Year - oct2013-7

Afgelopen week mocht ik een klein evenement fotograferen: de opening van het academisch jaar van het water instituut van UNESCO in Delft. Het was een kleine opdracht, die via een bevriende fotograaf op het laatste moment op mijn agenda kwam, maar dat zijn soms de leukste dingen…

UNESCO is natuurlijk een leuke partij om als klant te hebben. Ik had alleen geen idee dat ik zo dicht bij huis een opdracht voor hen kon doen. En wat voor één!

[Zoals altijd: klik op de foto om hem groter te zien!]

Het programma begon ‘op z’n academisch’: met professoren in een zijkamer in toga, druk met elkaar in gesprek. Bovenstaande foto is mijn versie van ‘Onder Professoren’ (ref WF Hermans). Daarna de intocht en de speeches.

Opening Academic Year - oct2013-13

In de zaal zaten, schat ik, zo’n 200 studenten. Geen enkele nederlander, maar letterlijk uit alle plekken van de wereld — vooral veel derdewereldlanden. Dit instituut bestudeert water en alles wat ermee moet en kan — en de mensen in de zaal hadden een passie voor… water. De openingsspeech van de rector was bijzonder gevat: hij had een aantal komische maar bruikbare adviezen voor hun studie in dit vreemde kikkerlandje.

Opening Academic Year - oct2013-41

Dat werd gevolgd door een bijzonder inspirerend verhaal van deze meneer, over een fietstocht die hij samen met een vriend ondernam van de noordpool naar de zuidpool — om aandacht te vestigen op het wereldwijde drinkwater probleem.

Opening Academic Year - oct2013-40

Dit was de eerste bijeenkomst die er door het waterinstituut werd gehouden in hun nieuwe auditorium. Ze hadden dus behoefte aan een goede overzichtsfoto. Deze foto werd genomen precies uit het midden — die trapleuing zat wel in de weg!

Opening Academic Year - oct2013-60

 

Toen een optreden van Indonesische studenten met ‘anklun’. Dit instrument speelt een toon, dus de studenten wisselen elkaar af. Alleen samen kun je zo muziek maken. Ze speelt overigens een lekkere discokraker (serieus!)

Opening Academic Year - oct2013-84

Het laatste programma onderdeel was de uitreiking van een award aan een oudstudent, die zich de afgelopen 20jaar heeft ingezet voor betere waterbeheersing in Afrika. Deze man had ook een inspirerend verhaal!

maar toen begon het eigenlijke feest pas – en dat was de reden dat de opdracht zo leuk was. Beneden in de aula werden deze nieuwe studenten gefeteerd op allemaal nederlandse gewoontes en lekkernijen: Bitterballen, sjoelen, beschuot met muisjes, stroopwafels, haring, poffertjes… ik zag een schitterende afrikaanse student haring en beschuit met muisjes samen eten. Ik kon mijn camera nauwelijks stil houden omtdat ik zo hard moest lachen!

Opening Academic Year - oct2013-111 Opening Academic Year - oct2013-131 Opening Academic Year - oct2013-123 Opening Academic Year - oct2013-110 Opening Academic Year - oct2013-118

En ik ontdekte iets moois — wat mij misschien wel het meeste raakte. Als iedereen hetzelfde is, zie je precies wat de verschillen zijn: wie te groot, te klein, te dik, te dun is. Maar als we allemaal samen zijn, met allemaal culturen en kledingen en gewoontes en manieren van feest vieren — dan is iedereen schitterend!

Opening Academic Year - oct2013-155 Opening Academic Year - oct2013-135 Opening Academic Year - oct2013-149 Opening Academic Year - oct2013-144 Opening Academic Year - oct2013-138 Opening Academic Year - oct2013-125 Opening Academic Year - oct2013-143 Opening Academic Year - oct2013-140 Opening Academic Year - oct2013-156

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *