Op de valreep van het nieuwe jaar…

Morgen is alweer de laatste dag van 2012. Een mooi moment om even terug te kijken en om even vooruit te kijken. Toen ik daar vanochtend zo over nadacht besefte ik dat 2012 een UITSTEKEND jaar is geweest!

Ondanks de crisis is mijn bedrijf weer flink verder gegroeid. Terwijl ik dit jaar voor het eerst zag hoe enkele fotografen door gebrek aan inkomsten en opdrachten hun camera aan de wilgen moesten hangen, was 2012 mijn beste jaar ooit. Ik verstuurde ruim 25% meer facturen en mijn omzet steeg ook ongeveer 25%. Daar ben ik dankbaar voor: zeker omdat ik zag dat ook enkele van mijn opdrachtgevers in zwaar weer terecht kwamen.

Ik heb dit jaar ook weer flink mogen investeren. Ik kocht mijn nieuwe werkpaard, de Nikon D4, en de Nikon D800, met zijn 36 Megapixels. Ook kocht ik op de valreep nog de Fujifilm X-E1, een systeem camera met veel mogelijkheden en een hoge beeldkwaliteit. Verder investeerde ik ook in software, waarbij Silver Efex Pro en HDR Efex Pro mijn absolute favorieten werden. In eerste instantie was ik niet kapot van de nieuwe ‘engine’ in Lightroom 4, maar nu zou ik niet terug willen.

En wat mocht ik een hoop leren! Dit was het jaar waarin

  • mijn color management eindelijk op orde kwam!
  • ik voor het eerste afdrukken mocht gaan maken waar ik echt gelukkig mee was!
  • resultaten uit mijn HDR fotografie kwamen die mensen aan de muur wilden hangen!
  • mijn zwartwit portretten een hoge wow-factor kregen!
  • mijn foto’s voor het eerst op de voorkant van twee Glossy’s prijkten!
  • ik stelselmatig op Strobist manieren begon te werken en er mooie resultaten uit kon halen!

En natuurlijk waren er weer veel mooie opdrachten en avonturen! Met kop en schouders was daar natuurlijk de trip naar Zuid Afrika in opdracht van een evenementenorganisator. Dit was echt een geweldige ervaring. Ook veel plezier had ik aan de shoot die ik deed voor Victoria’s Secret op Schiphol. Met vier schitterende ‘angels’ over Schiphol zwerven op zoek naar mooie beelden – mij hoor je niet klagen. En recentelijk was daar het nieuwe statieportret dat ik mocht maken van het college van Burgemeester en Wethouders in Rotterdam. Wat een eer om hiervoor gevraagd te worden en wat ben ik gelukkig met het resultaat.

Er waren nog veel meer leuke dingen. Mijn echtgenote begon bevallingen en babies te fotograferen en daar kwam een verrassend mooi en leuk resultaat uit. Ik mocht een hele mooie bruidsshoot doen en een alternatieve bruiloft fotograferen. Ik deed mee met Help-Portret. Ik ontmoette een aantal hele leuke collega-fotografen en beleef plezier aan de vriendschappen die hieruit lijken te groeien.

Ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik wil ook even vooruitkijken naar 2013. Ik zie dat jaar toch wel met een zekere spanning tegemoet. Eén grote opdrachtgever heeft al aangegeven dat hij in 2013 zijn activiteiten flink moet terugschalen. Ik zie de economie nog niet beter worden. Op dit moment adviseer ik iedereen die mij benadert met de vraag ‘hoe wordt ik een professionele fotograaf?’: niet doen! De crisis, de opkomst van goedkope-maar-kwalitatief-hoogstaande camera’s, en de makkelijke manier waarop media aan goedkoop beeld komen, maken het bestaan van de professionele fotograaf niet makkelijker. Ik denk dat er behoefte is aan professionele fotografen, maar vermoed dat er nog een flinke exodus zal plaatsvinden. Als je er nu niet al tussen zit…

Toch heb ik voor het nieuwe jaar weer allerlei plannen. Allereerst een helemaal nieuwe website. Als je deze blogpost kan lezen, is dat al gelukt! #datiséén.

Verder zijn mijn echtgenote en ik van plan in de loop van dit jaar samen een commerciële studioruimte te betrekken. We gaan daar over een paar maanden naar op zoek. Op dit moment zijn we nog aan het brainstormen (op pinterest hebben we een moodboard gemaakt, codename: Love Shack, met beelden die ons inspireren). Ik heb nu een eigen studio, maar die huur ik antikraak. Ik heb dit jaar twee keer moeten verhuizen. De ruimte waar ik nu inzit werkt helemaal niet voor me (dat is trouwens de grootste frustratie van dit jaar). Tijd dus om een nieuwe ruimte te zoeken. In die ruimte gaat Sophie cursussen te geven aan zwangere dames en cliënten te ontvangen. Ik hoop daar meer portret en productfotografie te kunnen gaan doen. Daarover later meer.

Verder hoop ik enkele persoonlijke projecten te beginnen. Er draaien al een paar door mijn hoofd. Ik kan daar nu nog niet veel over vertellen, behalve dat ik in februari al een expositie mag inrichten. More later… #spannend.

Het was dus een mooi en spannend jaar, en volgend jaar wordt vast ook mooi en spannend. Ik ben benieuwd!

Aan ieder dit leest: veel succes, veel plezier en keep in touch in 2013!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *