Staatsieportret College B&W Rotterdam

Enige tijd geleden mocht ik, in opdracht van de gemeente Rotterdam, een aantal foto’s maken van medewerkers op het stadhuis. Die foto’s waren in goede aarde gevallen, want ze werden veelvuldig getwitterd door verschillende mensen daar.

Naar aanleiding van die foto’s werd ik uitgenodigd om een offerte in te dienen voor het maken van het nieuwe staatsieportret van het college van B&W van Rotterdam. Dat ervoer ik als een hele eer! Mijn offerte werd gelijk geaccepteerd en zo mocht ik op 4 december de nieuwe staatsiefoto maken.

Ik heb dat zo zorgvuldig mogelijk aangepakt. Zo’n kans krijg je natuurlijk maar één keer. De ambtenaren waar ik zaken mee doen zijn doorgaans doortastend en doelbewust, en als jij als fotograaf niet professioneel en recht-door-zee bent bellen ze je nooit weer.

Tijd was toch de grote uitdaging. Hoewel de shoot in 5 minuten gedaan was heb ik gewoon de hele dag uitgetrokken voor deze klus. Het uitzoeken van wat er mee moest; het inladen van de auto’s; het uitladen, sjouwen naar de juiste zaal en alles opstellen en instellen, nam meer dan 3 uur in beslag. Dit kwam ook omdat de zaal waar de shoot zou plaatsvinden al mooi was aangekleed voor kerst. Alles werd keurig netjes en voorzichtig opzij gelegd en verschoven — en naderhand weer even voorzichtig teruggezet. Soms denk ik wel dat je als fotograaf voornamelijk verhuizer bent — je sjouwt de hele dag en zo nu en dan mag je ook even op een knopje drukken en een leuk plaatje maken.

Ik heb de foto uiteindelijk gemaakt met 5 lampen. Een grote octa links en rechts (elk 1200Ws) die allebei mooi zacht licht gaven (met rechts 2/3 stop zachter dan links, om een beetje schaduw te creëren); een 600Ws haarlichtje; een 300Ws lamp om het plafond te verlichten en omgevingslicht terug te kaatsen, en een 1100Ws acculamp om het relief dat zichtbaar is in de spiegel boven de schouw te verlichten. We zagen dit pas aan de late kant, maar die spiegel werd gewoon helemaal zwart omdat de tegenoverliggende muur niet verlicht werd.

Ik moet wel zeggen dat ik erg veel had aan Erik Jansen, die mij assisteerde tijdens deze shoot. Erik is zelf een hele goede fotograaf en hielp niet alleen met sjouwen en opstellen, maar ook met input en ideeën. Ik ken Erik vanuit de SVFN, de Samenwerkende VakFotografen Nederland. Mooi om te zien waar zo’n samenwerking dan goed voor is. Vooral in het nadenken over de positionering van de lampen had Erik goede ideeën!

De shoot was, zoals gezegd, eigenlijk erg kort. Het zijn natuurlijk allemaal mensen met veel verantwoordelijkheid en weinig tijd. Je moet als fotograaf dan heel vriendelijk maar duidelijk de leiding nemen, en dat zo doen dat iedereen plezier heeft in de ervaring. Een grapje hier, een vraag daar, een beetje spiegelen zus, en een gekke blik op je smoel zo doen dan wonderen… De kunst is om je fotografie heel serieus te nemen, maar jezelf als fotogaaf niet serieus te nemen.

 
 

Er moesten 2 foto’s gemaakt worden: eentje zonder de gemeentesecretaris (zie hierboven), en eentje met (zie onder). Ik maakte 12 opnames zonder hem en 8 opnames met hem. Toen verdween iedereen heel snel en was de kamer weer leeg. Ik heb toen nog een foto gemaakt zonder mijn flitslampen met een lange sluitertijd om de sfeer van de schemerlampjes te pakken.

Na alles ingepakt, ingelaad en weer uitgelaad te hebben, en een Turkse pizza met Erik te hebben gegeten was het alweer 16 uur!

De reactie vanuit het stadhuis was heel positief: ze vonden het een mooie, warme foto! Zelf had ik, in de voorbereiding al, even gekeken hoe andere grote gemeentes dat deden. Ik kan met overtuiging zeggen dat geen grote andere Nederlandse gemeente zo’n mooi staatsieportret heeft!

Met dank aan Erik voor de sfeerfoto’s en Annelies voor de prettige en snelle samenwerking!

Links:
Erik Jansen Fotografie
Annelies Kassels visagie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *