Rotterdam met de nieuwe Fujifilm X-E1

Voor kerst heb ik van mijn allerliefste vrouw een nieuwe camera gekregen: de Fujifil X-E1. Deze had ik op de Photokina al in mijn handen gehouden en ik was toen erg van onder de indruk. Hij is echter pas net commercieel verkrijgbaar. Ik fotografeer normaal met de Nikon D4 en D800 en die zijn echt fantastisch — maar je neemt ze niet even makkelijk mee. Tijdens de afgelopen herfst wilde ik een aantal keer een foto maken van de schitterende kleuren – en had ik geen camera bij me.

De X-E1 is klein, maar volledig handmatig instelbaar, heeft 16 Megapixels (net zoveel als de D4), geen Moiré filter (alles is dus zeer scherp), en kan goed tot 6400ISO fotograferen. Daarnaast gebruikt de camera kleine, maar kwalitatief hoogstaande verwisselbare lenzen. Ideaal! En: hij is net in Nederland beschikbaar gekomen.

Mijn vrouw vond dat ik die camera echt verdiend had (eerlijk waar: ik wilde hem niet kopen en onszelf de kosten besparen!) en zo kwam het dat hij toch onder de kerstboom lag. Wel erg gaaf!

Vandaag heb ik aan het eind van de middag en het begin van de avond een rondje gelopen door Rotterdam. Zo’n kleine camera is voor mensen veel minder intimiderend, dus ook voor straatfotografie werkt dit erg goed. Ik vond de instelbaarheid van de camera ook heel mooi en handig. De X-E1 is een APS formaat camera (dat is 4:3,w aar een gewone DSLR 2:3 is) dus die schermverhouding is iets anders. Maar hij fotografeert ook 16:9 en dat is echt een andere schermverhouding.

Hieronder een aantal resultaten. Alles werd in RAW gefotografeerd, in LR geimporteerd (gaat probleemloos) en vervolgens in Silver Efex Pro 2 omgezet naar zwart wit. Zie de rest van de foto’s hier!

 
 
 

1 thought on “Rotterdam met de nieuwe Fujifilm X-E1”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *