Branche in beeld: Schoonmakers in het zonnetje

Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.

Met enige regelmaat wordt ik benaderd door branche-organisaties: of ik hun branche in beeld wil brengen. Vaak gaat het dan om het creëren van een collectie beelden die kan functioneren als beeldbanK; de branche organisatie heeft dan beelden nodig waar ze op terug kan vallen voor al haar werkzaamheden: PR en marketing, training, werving en selectie, award-uitreikingen, of lobby-activiteiten. De beelden zijn nodig om hun mensen, bedrijven en activiteiten positief en aantrekkelijk onder de aandacht te brengen.

Recentelijk kreeg ik zo’n opdracht van de Branche organisatie van Schoonmaakbedrijven, Zij vroegen mij bij 5 bedrijven langs te gaan en daar een mooie collectie gevarieerde beelden aan te leggen.

Dat doe ik met alle plezier! Niet alleen ben ik dankbaar voor een mooie opdracht, maar ik ben me al heel lang bewust wat voor een belangrijke en tegelijk ondergewaardeerde rol schoonmakers spelen in onze samenleving. Ze werken als wij al weer naar huis zijn, maken de WC schoon als we die snel verlaten, en wassen onze ramen in weer en wind op grote hoogte. Als ze hun werk goed doen zien we het niet; als er iets fout gaat zijn we kwaad. We keuren ze geen blik waardig — en toch zijn ze er elke dag weer.

ik ontmoet elke dag mooie mensen en leer de wereld dan zien door hun ogen. Daar kan ik zo van genieten!

En wat heb ik weer mooie mensen ontmoet! En een mooie gesprekken gehad. Dat is het mooie aan mijn beroep: ik ontmoet elke dag mooie mensen en leer de wereld dan zien door hun ogen. Daar kan ik zo van genieten!

Uitdaging

Ik vertel u één zo’n interactie. Ik kwam in een enorme logistieke hal. Echt een enorme ruimte. Daar was een schoonmaker bezig die enorme vloer te boenen. Dat ging deels met een machine, maar deels gewoon met een zwabber. 
Ik vertelde hem dat onlangs mijn vrouw mij had gevraagd om de vloer van onze woonkamer te dweilen. Nou woon ik niet groot, maar ik heb wel een leuke woonkamer. Mijn hart zonk me al in de schoenen bij het vooruitzicht: hoeveel tijd zou dat wel niet kosten? En dus vroeg ik hem of hij met tegenzin aan zo’n klus begon.
Zijn ogen begonnen — echt waar! — te glinsteren. Nee hoor. Hij vond het een heerlijke klus. Kon hij die vuile stoffige vloer zo schoon krijgen, dat je de weerspiegeling er weer in kon zien. Dat was zijn uitdaging.

Dat vind ik zo mooi. Als zo’n jonge gozer zijn werk zo serieus neemt, en die vloer waar u en ik zo gedachteloos overheen lopen, met zo veel zorg en aandacht voor detail wil behandelen.

Dus: hier een aantal portretten van schoonmakers aan het werk. Deze opdracht voerde mij naar scholen, ziekenhuizen, raffinaderijen, logistieke centra, autodealers en institutionele archieven. Zo leuk! De samenwerking was steeds voortreffelijk!

Zoals altijd kunt u steeds op de beelden klikken om ze groter te zien.

Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.
Ik mocht een hele serie beelden van schoonmakers maken bij verschillende bedrijven. De beelden zijn voor een beeldbank van de branche-organisatie van Nederlandse Schoonmaakbedrijven.

1 thought on “Branche in beeld: Schoonmakers in het zonnetje”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *