De nieuwe medewerkers op de foto

Zakelijk portret voor medewerkers en partners adviesbureau Rotterdam
Zakelijk portret van partners en adviesbureau in Rotterdam.

Het is een vraag die ik meerdere keren per maand krijg. “Kunt u portretten van al onze medewerkers maken?” Ja, dat kan, en dat doe ik graag. Ik kom dan langs met mijn mobiele studio, en de collega’s worden één voor één op de gevoelige plaat vastgelegd. Dat doen we snel en efficiënt, maar ook op een manier die de mensen prettig vinden. Een portretfoto is ten slotte iets persoonlijks, dus zowel het proces als het resultaat moet goed zijn. Hoeveel mensen je in een dag of een dagdeel kunt fotograferen is afhankelijk van het type portret, en de organisatie van de opdrachtgever zelf; soms doe je maar 4 portretten op een dag; maar ik doe ook regelmatig 100 collega’s op een dag!

[Hier ziet een u een overzicht
van allerlei type portretten
die je tijdens zo’n opdracht kunt maken
]

De nieuwe collega’s

De volgende vraag is: maar wat doen we als er nieuwe medewerkers bij komen?

Daar zijn verschillende antwoorden op mogelijk. Er zijn opdrachtgevers waar ik elk half jaar heen ga om de nieuwe aanwas te fotograferen. Voor andere opdrachtgevers mag ik om de twee manden langs komen. Er zijn ook opdrachtgevers wiens nieuwe medewerkers juist bij mij in de studio langskomen. Ik heb dan alle medewerkers bij hen op kantoor gefotografeerd; maar omdat ‘de nieuwe aanwas’ steeds bestaat uit enkele personen is het kosten-effectiever om de nieuwe collega’s bij mij in de studio te fotograferen. Dat maakt voor het resultaat niks uit: ik zorg ervoor dat de beelden allemaal bij elkaar passen.

Portretten tijdens introductiemiddag

Eén partij waar ik elke maand de nieuwe collega’s voor mag fotograferen is Zorg van de Zaak. Ze hebben dit goed georganiseerd: elke maand komen de nieuwe collega’s voor een introductiemiddag naar Stadion Galgenwaard (Zorg van de Zaak is hoofdsponsor van FC Utrecht). Daar krijgen ze een presentatie over de waarden van Zorg van de Zaak, en ontmoeten ze het senior management. En: er wordt een mooie portretfoto van hen gemaakt. Zo slaat de organisatie meerdere vliegen in één klap.

Om de portretten te maken bouw ik in een aangrenzende ruimte een kleine studio op. Klik op onderstaande foto om te ervaren hoe dat er uitziet als je er midden in staat (360graden foto).

360graden foto van een studio op locatie

De nieuwe collega’s worden vooraf goed op voorbereid op hun portretsessie: ik heb een leuke tekst aangeleverd die de Zorg van de Zaak hen ruim van te voren stuurt: enkele kleding suggesties, iets over hoe ze zich kunnen voorbereiden en een kleine uitleg over het proces. De nieuwe medewerkers hebben een goed idee van wat ze kunnen verwachten. Daardoor kunnen we snel schakelen en kunnen de nieuwe collega’s snel terug naar hun programma.

Alle collega’s krijgen hun foto aan het begin van de volgende week. Omdat ik deze opdracht nu al enige tijd mag doen, krijg ik ook veel reacties terug. Mensen zijn heel blij met hun foto, en de collega’s die al enige tijd werken bij Zorg van de Zaak werken vinden het heel leuk om te zien wie het team is komen versterken. De foto’s worden door Zorg van de Zaak op het intranet geplaatst.

En ook nog even een groepsfoto

En waar ik ook veel reacties op krijg is de groepsfoto. Na afloop van het programma en de portretsessies maak ik namelijk ook nog even een groepsfoto. Ik probeer elke keer iets origineels te doen. Daarmee is die groepsfoto een heel eigen leven gaan leiden. Dat was niet zo de bedoeling, maar langzamerhand is dat zo gegroeid. Elke keer als ik weer naar het stadion rijd probeer ik een ander plannetje te bedenken. Ik vraag me elke keer of ik nog wat anders kan bedenken. En elke keer lukt het weer… 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *