This might not work…

Een professioneel fotograaf komt elke dag op een andere plaats. Toch is de kans groot dat je, ondanks al die verschillende locaties en situaties, na een tijdje het gevoel krijgt dat je steeds dezelfde plaatjes schiet. Daarmee ligt het gevaar van routine, en erger nog, verveling, op de loer. Opdrachtgevers vinden het vaak prettig: je weet precies wat je moet doen en er zijn geen verrassingen.

Maar verrassingen maken het leven mooi. Waar zit het avontuur als je precies weet wat je gaat doen en hoe je dat aan gaat pakken? Hoe groei je verder als je je trucjes hebt, en die steeds weer toepast. En waar zit dan wow-factor?

Ik heb een aantal strategieën om verder te blijven groeien. Hier zijn er een paar.

  • Ik besluit aan het begin van een dag dat ik vandaag in ieder geval één plaat met een hoge wow-factor ga maken.
  • Ik maak één standaard foto, zodat de klant die in elk geval heeft. Dan dwing ik mezelf om voor mijn volgende beeld iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan.
  • Ik dwing mezelf om op volgorde alle lenzen in mijn tas te gebruiken. Ik heb er standaard 8 of 9 bij me, dus dat leidt vaak tot een verrassend beeld.
  • Ik koop met enige regelmaat een nieuwe gadget, en die gebruik ik dan tijdens een shoot. De gadgets van lensbaby zijn heel erg leuk, maar je kunt ook bijzondere dingen met het fotograferen door een boterhamzakje, of het gebruiken van reflectie.
  • Ik praat met klanten over hoe we tijdens de opdracht één beeld kunnen maken dat een hele hoge wow-factor heeft. Zo’n beeld gebeurt nooit van zelf, maar vraagt planning en voorbereiding, en enthousiaste deelname van alle betrokkenen. Maar als die er is … WOW!

Het zinnetje boven aan deze post zat in een podcast die ik vandaag luisterde: Seth Godin was te gast bij Tim Ferriss (link), en zei dat we vaker iets moeten doen waarvan we denken this might not work….

Waarom? Omdat als het niet lukt we toch de uitdaging zijn aangegaan en buiten onze comfort zones zijn gaan kijken.

En omdat, als het wel lukt, we er een enorm goed gevoel aan verhouden dat we iets nieuws gedaan hebben — en een beeld hebben gemaakt dat we nog niet eerder hebben gemaakt.

Opdrachtgevers die op zoek zijn naar beelden met een hoge wow-factor kunnen het beste in zee gaan met een fotograaf die — met een twinkeling in zijn ogen — zegt this might not work, but I have this idea…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *