Overzicht Mei 2017: ik investeer in tenten!

De afgelopen maanden heb ik steeds een overzicht van de mooiste/spannendste/vreemdste foto’s gepubliceerd die ik die maand gemaakt heb. Mei was zoals u ziet ook weer een interessante maand! Maar terwijl ik zo bezig was kwam ik tot een aparte conclusie: ik heb in Mei geïnvesteerd… in tenten.

Dat wil ik graag even uitleggen. Dat geeft ook een leuke gelegenheid u even achter de coulissen mee te kijken naar wat er nou daadwerkelijk gebeurt bij een shoot. Ik investeer voortdurend, en soms in best wel vreemde spullen. Een fotograaf komt echt allerlei vreemde situaties tegen, en moet proberen daar steeds creatief op in te spelen. Mijn streven is u steeds van dienst te zijn met de beste middelen en de meest vooruitstrevende techniek. Maar, vraagt u zich dan wellicht af, hoe passen tenten in dat beeld?

Een tent voor buiten

Voor een producent van kinderzitjes voor op de fiets deed ik een reclame shoot. Tijdens de shoot waren we met 9 man: 4 modellen, de opdrachtgever, een artdirector, een collega die assisteerde, en Martijn (mijn assistent) en ik. Dat is dan best wel een productie!

Het is een kunst om zo’n productie goed te laten verlopen! Dat vraagt enerzijds flink wat voorbereiding. Martijn (mijn assistent) en ik scoutten hiervoor acht locaties en wierven via social media 4 modellen (2 moeders met 2 kinderen). Anderzijds moet het tijdens de shoot vlot verlopen. Je weet van te voren nooit hoe het gaat met kindmodellen; dus de rest moet in elk geval goed gaan. Ik wilde dus de artdirector in staat stellen de beelden snel en vlot te kunnen zien, en ook op een goed formaat — de achterkant van de camera is vaak toch wat klein.

De beelden werden dus draadloos overgestuurd naar mijn laptop. Om de Artdirector in staat te stellen de beelden goed te kunnen zien, kocht ik (bij mijn favoriete winkel Kamera-Express) de eerste tent: een tent voor mijn laptop. Deze beschermt de laptop tegen licht, en ook tegen regen. De Art Director ziet de beelden gelijk, zodra ik ze maak, en kan aanwijzingen geven. Zo ontstaan de beelden waar de opdrachtgever behoefte aan heeft.

Hieronder enkele beelden van die shoot. Ik laat u wat beelden van ‘behind-the-scenes’ zien, en ook wat resultaten.

Een tent voor binnen

Ik kocht deze maand nog een tweede tent, een zogenaamde producttent. Een producttent stelt de fotograaf in staat een product van alle kanten te belichten met diffuus licht, zodat je geen hotspots in je product krijgt. Een tweede voordeel is dat je geen reflectie van de omgeving krijgt.

Dat laatste was bij deze shoot vooral van belang. De opdrachtgever in kwestie had ons uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kwamen de te fotograferen producten op tafel, en één ding viel me gelijk op: alle producten glommen alsof het spiegels waren. Dan weet de professionele fotograaf dus dat je stevige maatregelen moet nemen om te voorkomen dat je die reflecties straks terugziet op de foto.

En dus kocht ik (opnieuw bij mijn favoriete winkel Kamera-Express) een flink formaat producttent. Hoe groter de tent, hoe groter het product is dat je aankunt. Een aantal van deze producten waren helemaal niet zo groot, maar zo’n tent kan wel te klein zijn, maar niet te groot — als u begrijpt wat ik bedoel.

Ook wel grappig om te melden: waar de laptoptent die ik hierboven beschreef vooral bedoeld is om licht buiten te houden, is de producttent waar het hier over gaat, vooral bedoeld om licht binnen te laten.

Die producttent werkte geweldig! De eerste foto van elk product was in bijna alle gevallen al goed.  Ik was zelf verrast over de vaart waarmee we konden werken. Hieronder weer een aantal foto’s: ook hier schoten we de beelden direct naar de computer, zodat de opdrachtgever gelijk mee kon kijken en aanwijzingen kon geven.

PS. Ik schrijf in dit stukje dat ik Kamera Express mijn favoriete winkel op fotografie gebied is. En dat is ook zo: ze hebben daar echt alles! Toch weet ik dat veel fotografen Kamera Express ‘als dozenschuivers’ ervaren. Dat is een beetje een nadeel als je zo groot bent: er zijn veel producten en veel collega’s! Mijn tip is daarom: vraag bij je Kamera Express naar iemand die de professionele fotograaf kan helpen, en stel je zelf aan die persoon voor. Zoek die heer/dame steeds op, en vorm een connectie met ze. Dan is mijn ervaring dat ze je echt de tijd voor je nemen, en enorm goed kunnen helpen met de vraagstukken die je hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *