Mijn commitment: de beste fotoapparatuur

Mijn commitment aan mijn opdrachtgevers is dat ik hen van dienst ben met 1. de best mogelijke service, 2.de mooiste nabewerking — en 3. de nieuwste technologie

Graag stel ik u voor aan mijn nieuwste camera. Dit is de Nikon D850. Hij is nu een paar weken uit. Ik was één van eerste fotografen in Nederland die hem in mijn bezit kreeg. Het is een geweldige camera; elke keer dat ik de beelden uit deze camera zien ben ik weer onder de indruk.

Achter de D85o ziet u de Nikon D5. Dit is ‘het andere topmodel’ van Nikon en heb ik nu een jaartje in mijn bezit. Ook dit is een ronduit fenomenale camera!

U vraagt zich misschien af waarom ik u dit vertel. Dat is eenvoudig: mijn commitment aan mijn opdrachtgevers is dat ik hen van dienst ben met 1. de best mogelijke service, 2. de mooiste nabewerking — en 3. de nieuwste technologie. Veel van mijn opdrachtgevers willen opereren op het randje van de nieuwste innovatie. Daar past een fotograaf bij met dezelfde ambitie!

Ik kom niet veel fotografen tegen die datzelfde commitment hebben. In de regel geldt dat fotografen upgraden als het echt niet anders kan. De aanschaf van deze camera’s is echt een substantiële uitgave. Ik kom dan ook met grote regelmaat fotografen tegen die camera’s hebben die al 4 of jaar oud zijn, of soms zelfs 8 jaar oud.

“Maar met die camera’s kun je nog geweldige beelden maken,” zeggen ze dan. En dat spreek ik op zich niet tegen. Echter, de ontwikkeling van sensortechnologie gaat heel erg snel. Hoe beter camera-sensoren worden, hoe meer kleurschakeringen ze kunnen opnemen. Daarmee stijgt het dynamisch bereik. Een hoger dynamisch bereik betekent mooie details in de diepe schaduwen en de hoge lichten. Ook het vermogen om ook goede beelden te maken in donkere omstandigheden wordt steeds beter. En de scherpstelling wordt steeds sneller en accurater. Gevolg: meer en betere beelden!

En dus is mijn commitment: ik ben u van dienst met de nieuwste technologie! Ik wil u de hoogst mogelijke kwaliteit leveren. Daarom fotografeer ik uw opdracht met de twee camera’s die samen de vlaggenschepen van Nikon vormen. *

Als u fotografen vergelijkt

Veel van mijn opdrachtgevers willen opereren op het randje van de nieuwste innovatie. Daar past een fotograaf bij met dezelfde ambitie.

Misschien helpt u dit ook als u mij vergelijkt met andere fotografen. Onlangs moest ik een event fotograferen. Omdat het een groot event betrof had de opdrachtgever naast mij nog twee fotografen aangetrokken. Ons werd gevraagd vooraf een offerte in te sturen. Mijn opdrachtgever belde mij op naar aanleiding van mijn offerte op. Kun je wat van de prijs af doen? Dan ben je even duur als de andere twee fotografen.

De denkfout die deze opdrachtgever maakte is dat ze dacht dat fotografen uitwisselbaar zijn. Dat de ene fotograaf ongeveer hetzelfde is en doet als de volgende.

Dat dit een denkfout is werd goed duidelijk tijdens het evenement. De ene fotograaf had een camera van 6 jaar oud met één lens. De andere had een camera van 4 jaar oud met 3 lenzen. Ik had twee camera’s, beiden niet ouder dan een jaar. En een 9-tal lenzen en 4 flitslampen. Moet u eens raden wiens beelden mijn opdrachtgever het meest op prijs stelde…


*Ik ben een Nikon fotograaf. Er zijn in de wereld van de digitale spiegelreflex camera’s twee topmerken: Nikon en Canon. Welke is beter? Dat ontloopt elkaar niet veel. Een paar jaar geleden vond ik dat Canon een duidelijke voorsprong had. Maar de laatste jaren, en vooral met deze nieuwe camera’s heeft Nikon duidelijk de leiding. Dat zeg ik natuurlijk als Nikon fotograaf. Val me er niet op aan: het is een beetje een Mercedes vs. BMW discussie. Smaak gebonden dus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *