Opdracht op de fiets: windmolens, dijkjes, sluizen en fietsers

De telefoon gaat. Een bekende opdrachtgever vraagt: ‘fiets je ook?’ Het antwoord daarop is ‘ja’. Mooi – dan heb ik een opdracht voor je: je mag twee ANWB fietsroutes fotograferen. We hebben vooral foto’s nodig van dijken, water, molens, en fietsers. Lukt dat? Natuurlijk. En zo stapte deze fotograaf op de fiets.

Nou ja, eerst moesten we nog wel één probleem oplossen: ik had geen fiets. Ik kan wel fietsen (welke nederlander kan dat niet?), maar ik heb geen fiets. Elke keer als ik een fiets koop ‘lenen’ mijn drie zoons die, en dan is mijn fiets binnen de kortste keren aan gort gereden, of gestolen, of kwijt… De laatste keer dat ik dus een fiets had is dus al weer even geleden.  Maar dit was een mooie gelegenheid om een spiksplinternieuwe fiets te kopen — eentje die ik dan niet aan mijn jongens ter beschikking zou stellen, maar die helemaal voor mezelf is. Om lekker met mijn echtgenote fietsroutes mee te fietsen, onderhand wat te picknicken, en hier en daar wat molens en dijken te fotograferen. Of om fietsopdrachten op de fiets te doen!

En zo kwam het dat ik afgelopen zomer op twee mooie zondagen samen met Sophie heerlijke fietstochten heb gemaakt langs de Route en de omgeving van Rotterdam. Uiteraard koos ik daarvoor momenten dat het weer heerlijk meewerkte (ik mocht dit zelf inplannen). De opdrachtgever was dik tevreden met de platen: “ik stuur je naam aan al mijn medewerkers door!”, schreef ze. Hieronder een aantal lekkere Hollandse platen. Niet mijn gewone werk, maar toch zeer leuk om te doen. En ik hou er een fiets aan over!

Fietstassen?

Ik heb deze opdracht met mijn Fujifilm X-T2 gemaakt. Is echt wel de ideale camera voor zo’n opdracht: licht, snel, en geeft directe informatie over of de belichting OK is. Maar het vinden van een goede fietstas waar de camera in kon, bleek problematisch. Ik zocht een fietstas met mooie vakken voor mijn camera en 4 lenzen. Die bleek niet te vinden. We hebben uiteindelijk met wat oude schuimranden met klitteband en een handdoek maar een soort vulling voor de tas gemaakt. Bleek verre van ideaal. Dit lijkt me nog een gat in de markt…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *