Resultaten van ‘The White Shoot’: Charlene

Met enige regelmaat probeer ik een ‘vrij werk’ project te doen. Een vrij werk project is een project waar ik een mooie uitdaging beetpak en die zelf uitvoer naar eigen inzicht. Iets waar mijn vaardigheden van kunnen groeien en waar geen opdrachtgever over mijn schouder staat mee te loeren: een beetje naar links! Nee, nog een beetje uitzoemen…! In deze en de volgende blogpost laat ik de resultaten van zo’n recent project zien.

The White Shoot was zo’n project. De uitdaging is om wit op wit te fotograferen. Dat is best even een kunstje. Hoe voorkom je dat de witte kleding wegvloeit in de achtergrond? Hoe maak je mooie lichtaccenten? Hoe zorg je ervoor dat je nog wel een wit- en zwartpunt hebt?

Facebook groepen voor modellen en fotografen

Voor zo’n shoot doe je een oproep voor een model dat hier aan mee wil werken. Daar zijn op Facebook allerlei groepen voor: fotografen kunnen daar oproepen plaatsen en modellen kunnen zich zelf aanbieden. Ik heb bij dat soort groepen allerlei bedenkingen. Ik denk ook dat modellen er goed aan doen om even na te denken over wat er eigenlijk in deze groepen gebeurt.

Ik vond het belangrijk mijn foto’s te laten zien. In die groepen zie je vaak fotografen hele mooie foto’s maken ‘ter inspiratie’, als moodboard. “Dit wil ik gaan maken”, is dan de gedachte. Allerlei modellen die daar enthousiast op reageren. Ik kijk dan even naar het portfolio van de betreffende fotograaf. Je kunt best een plaatje van een hele goede fotograaf plaatsen, bv uit de Vogue, maar de vraag is dan nog maar of de fotograaf die de oproep doet, dat ook kan. Kijkend naar allerlei portfolio’s denk ik dat dit vaker niet dan wel het geval is. Ik laat de foto’s zien, ook omdat ik wil laten zien dat ik daadwerkelijk kan maken waarvoor ik heb opgeroepen.

Er is nog een tweede reden dat ik bedenkingen heb bij deze groepen. Maar al te vaak hoor en lees ik verhalen over modellen die ingingen op een uitnodiging van een fotograaf, om vervolgens seksueel benaderd te worden. “We gaan ook naakt doen” en “ik wil ook een paar foto’s van ons samen maken” klinkt het dan. Ik an daar niet genoeg voor waarschuwen: dames /  meisjes, pas op! Dat een fotograaf een mooi plaatje pikt en plaatst, betekent niet dat die fotograaf dat ook kan! En neem de eerste keer altijd iemand mee naar zo’n shoot!

Model en Visagiste

OK, maar terug naar The White Shoot. Ik kreeg een aantal aanmeldingen en koos ervoor om te werken met twee dames die ik al een beetje kende— en één die ik nog niet kende. Die laatste kwam ook prompt niet opdagen. Dat gebeurt ook te veel…

Nou ja, niet getreurd. Met Charlene en Lisanne had ik twee hele mooie dames, die ook allebei redelijk veel ervaring hadden. Dat helpt toch wel: als je weet dat iemand ook daadwerkelijk voor de camera kan staan — en dat geldt echt niet voor iedereen. De foto’s die ik hier plaats zijn van Charlene — en zij is een ervaren model met wie ik prettig kan samenwerken.

De visagie werd gedaan door Merihem Gimenez van Glamoustudio NL.  Zij is één van mijn favoriete visagiste’s en ze leverde weer erg mooi werk af.
De foto’s van Lisanne staan hier. Klik op de foto’s om ze groter te zien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *