Kerkfotografie: de St. Bavo in Haarlem

Kerkfotografie

Een paar jaar geleden mocht ik de Jacobikerk in Utrecht fotograferen. Nu belde dezelfde opdrachtgever, een Amsterdams communicatiebureau op met de vraag of ik dezelfde soort foto’s zou willen maken van de grootste kerk van ons land: de St. Bavo in Haarlem. Architectuurfotografie, maar dan in een kerk. Zeg maar: kerkfotografie.

En zo was ik eerder deze maand in Haarlem. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding door de kerk, waarbij ik echt elke hoek mocht zien. Ontzettend gaaf! Wat een mooi gebouw. Ik had toch wel even kippenvel toen ik bij het orgel stond — daar heeft Mozart nog op gespeeld!

De oplettende lezer die mij kent weet dat ik een zekere geschiedenis met kerken heb. Altijd bijzonder om als fotograaf te mogen terugkomen en zo te mogen rondlopen in een gebouw zo vol met geloof en geschiedenis. Daar zit voor mij best wel veel emotie aan.

Wat ook heel gaaf was toen de koster alle kaarsen begon aan te steken. Dat brengt veel sfeer. De kerk is beschikbaar voor huwelijken, en dan gaan de kaarsen ook aan. Dat moet toch mooi zijn!

Ook bij kerkfotografie geldt: let op de details!

De afspraak om te komen fotograferen was een week eerder gemaakt. Er was bedacht dat men die gelegenheid ook wel even kon gebruiken om te dweilen. Zo’n kerk dweilen is een klusje… dan ben je wel even bezig! Daar huur je een speciaal karretje voor. Men had bedacht dat dat karretje en de fotograaf wel om elkaar heen konden werken. Op zich ging dat prima — maar op de foto zie je alles, ook de vloer die aan het opdrogen is. En in zo’n grote koude kerk gaat dat drogen langzaam!

Ik vertel dit omdat mij als fotograaf zo vaak overkomt: er wordt gedacht: ‘dat zie je op de foto niet’ en ‘dat kan wel even tegelijkertijd’. Ik heb het op dit blog al veel vaker geschreven: goede foto’s ontstaan als ALLE factoren samenwerken. Goede foto’s vereisen maximale aandacht voor details, en zo min mogelijk afleidende details. De opdrachtgever baalde hiervan. De bedoeling is dat ik nog een keer terugkom; sommige foto’s moeten dan over.

Hierboven ziet u een overzicht. Hieronder een aantal foto’s. U kunt op de foto’s klikken om ze groter te zien.

Zicht vanuit het midden van de kerk naar het orgel. Normaal staan hier stoelen. Vandaag niet, omdat de vloer werd gedweild. Beetje jammer… ze hadden gedacht dat ik dat op de foto niet zou zien.
De preekstoel en het orgel.
Zo’n kerk is enorm groot – maar de kunst is om ook de details mooi op de foto te zetten.
De zijgang links van het koor.
Als je de verlichting wil zien, moet je wat langer blijven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *