Event fotografie: SmartTogether 2017

Jaarlijks fotografeer ik zo’n 100 evenementen. Helaas kan ik niet van alle opdrachten foto’s posten. Ik denk dat dat snel zou vervelen. Maar toch laat ik u zo nu en dan graag wat voorbeelden van mijn event fotografie zien. Dit evenement geeft daar mooie aanleiding toe: tijdens dit evenement zette ik een aantal diensten in die veel fotografen niet kunnen aanbieden.

Dit evenement vond afgelopen vrijdag plaats in Akousticon in Ede. Leuke locatie – en een nieuwe voor mijn lijst! Het betrof een evenement over ‘smart mobility’: hoe gaan we in de toekomst slimmer met mobiliteit om? De plusminus 200 gasten kwamen uit overheid en bedrijfsleven. Ik laat u wat foto’s zien!

Deze drie heren zijn van het communicatiebureau dat mijn opdrachtgever was. Hoe breng je hen dynamisch en mobiel in beeld? Met betrekkelijk simpele en niet zo dure middelen was toch een leuke vormgeving bedacht, zoals deze grote banners. Een langzame sluitertijd en een vaste hand aan de camera doet de rest.

De opening van het evenement werd verzorgd door de directrice van de organiserende stichting. Die opening was maar kort; ze gaf het woord vrij snel over aan de dagvoorzitter. Dan is het belangrijk snel een goede foto van haar te maken, graag met de vormgeving van het evenement er op. Zo ‘veranker’ je het beeld met het evenement. Event fotografie is de kunst van het pakken van een goede foto, waar iemand prettig op staat, zonder dat het programma er hinder van ondervind.

Ik probeer altijd mooie foto’s van het luisterend publiek te maken, uit verschillende hoeken. Op de meest evenementen werk ik met twee kleine flitsers. Deze zijn zo klein dat de meeste mensen ze nooit opmerken — en toch geven ze een leuk licht accent. Bij event fotografie leuk je altijd op het bestaande licht, maar dit is vrijwel altijd problematisch: te weinig, te vlak, te on-specifiek, en vol kleurzweem. Zie dat in de nabewerking maar eens goed op te lossen! Door kleine reportage flitsers te gebruiken, krijg ik zelf de controle over het licht en de kleur terug.

Bij Event fotografie probeer ik altijd zoveel mogelijk hoeken te pakken. Sommige fotografen zitten muisstil op een stoel. Ik kleed me in zwart, heb zachte schoenen, en beweeg me heel rustig en stil. Als ik er naar vraag zeggen veel mensen: het is me niet eens opgevallen dat je daar hebt gestaan om die foto te maken. Als ik geen fotograaf was, zou ik gekwestst zijn…. Nu is het alleen maar goed! 🙂

Bij Event fotografie zoek je altijd naar wat een evenement uniek maakt. In dit evenement was dat het gesprek dat de deelnemers aan ronde tafels voerden. Iedere tafel had een poster met drie grote vlakken. Iedere deelnemer kreeg een Playmobil poppetje, waarmee men stelling moet nemen in een bepaald vlak — of er tussen in. Dit was een leuke manier om de discussie te faciliteren.

Uiteraard fotografeer ik dan ook de poppetjes!

En ik zoek altijd naar de unieke bezoekers. Dat gaat echt niet alleen om de mooie dames. Maar deze rode bril vroeg wel echt mijn aandacht. Mijn flitslampje aan de andere kant van de zaal deed precies wat hij moest doen. Met een lange lens nam ik de foto; vermoedelijk heeft ze nooit doorgehad dat ik haar zo vastlegde. Als de opdrachtgever zoekt naar een foto van iemand die aandachtig luistert voor de brochure voor het evenement volgend jaar, heeft ze die nu…

Bij een evenement over Smart Mobility hoort een zelf-rijdende auto — en die was er in de vorm van deze gloednieuwe Tesla. Daarin konden deelnemers een rondje rijden. Dat ding reed echter stapvoets. Hoe leg ik dat dan toch dynamisch vast? 1/20ste van een seconde en rustig meedraaien. De camera lekker schuin zodat een dynamisch plaatje ontstaat.

‘S middags kwamen er nog een aantal gasten bij. De dagvoorzitter vertelde over wat er ‘s ochtends was gebeurd. Daarbij waren een 15 tal foto’s van het programma van die ochtend op de achtergrond te zien. Die had ik tijdens de middagpauze bewerkt en klaar gemaakt voor projectie op dat mooie scherm. Moet je wel even weten dat dat scherm 16:9 is, waar de camera 2:3 beelden maakt. In Event Fotografie houdt je rekening met het medium waar de beelden uiteindelijk op vertoond gaan worden.

Nogmaals mijn opdrachtgevers even op een ludieke manier op de foto.

En als laatste de persfoto, die al tijdens het evenement moest worden verstuurd. Geen probleem: foto gemaakt, snel de juiste foto gekozen, snel bewerkt, en snel verzonden in de juiste resolutie en afmetingen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *