Zakelijke sfeerfotografie voor Internetbureau

mangrove-beeld

Mangrove is een hip en toonaangevend internetbureau in hartje Rotterdam. Onlangs mocht ik voor hen een mooie zakelijke sfeerreportage maken. Ook mocht ik even de aanwezige medewerkers portretteren.

Ik laat graag zo nu en dan even zien waar ik mee bezig ben. Er zijn van die vragen die opdrachtgevers regelmatig stellen. In deze opdracht kan ik mooi laten zien wat de antwoorden op die vragen zijn.

Hoeveel foto’s kan je van de fotograaf verwachten?

Hieronder zie je in twee overzichten alle foto’s die ik de opdrachtgever heb aangeleverd, bewerkt en klaar. Al deze foto’s maakten we in het tijdsbestek van één dag.
Nou moet ik daar wel gelijk drie kanttekeningen bij plaatsen: 1. Zoveel foto’s maken op één dag is hard aanpoten, en tot redelijk laat doorgaan. 2. Mangrove had de shoot goed voorbereid! Ze wisten wat ze wilden, en hoe en waar en met wie. Dat was dus snel schakelen. En 3. Alle fotografie vond plaats op één locatie. Dat betekent dat je je spullen niet aan het in- en uitpakken bent, en steeds op zoek moet naar een parkeerplaats.

mangrove-office

Dat waren de sfeerfoto’s. U kunt, zoals altijd, op de foto’s klikken om ze groter te zien. En dan volgen nu de portretten.

mangrove-medewerkers

Hoe krijgen we een éénduidige stijl in de foto’s?

Dit is ook een vraag waar veel opdrachtgevers mee worstelen. Regelmatig laten opdrachtgevers mij collectie foto’s zien die door een eerdere fotograaf werd gemaakt, waarin elke samenhang ontbreekt. De ene foto is doner, de volgende weer heel licht. Een andere foto is volledig gesatureerd, terwijl in de foto direct daarna de kleur bijna helemaal weg is. Consistentie is belangrijk!

Bij Mangrove hadden ze daar goed over nagedacht. De foto’s moesten goed passen bij hun huisstijl en huiskleur. De portretten moesten heel Rotterdams aanvoelen, hetgeen betekent: spontaan en ongedwongen. Voorafgaand aan de shoot hebben we de stijl en kleur van de foto’s goed doorgesproken. De opdrachtgever kon zelf al tijdens de shoot de foto’s groot zien op een iPad waar de foto’s draadloos naar toe werden gestuurd. Tijdens de shoot hebben we gewerkt met grote en consistente belichting. Grote lampen geven de illusie van daglicht; consistente belichting maken dat alle beelden bij elkaar passen. In de nabewerking hebben we vervolgens samen een licht kleurenfilter ontwikkelt dat over alle foto’s is heen gelegd.

Watermerk

Op deze voorbeeldfoto’s heb ik mijn handtekening als watermerk geplaatst. Ik krijg regelmatig de vraag of ik dit doe als reclame. Dat is niet het geval. Dit is om te voorkomen dat mijn beelden worden gebruikt door een andere fotograaf alsof het zijn of haar foto’s zijn. Het is triest om te zeggen, maar dat wil namelijk helaas nog wel eens voorkomen…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *