Tips voor opdrachtgevers die goede foto’s willen

Een goed begin

De titel van dit blogje is hopelijk een beetje verrassend. Ze lijkt te suggereren dat er ook opdrachtgevers zijn die geen goede foto’s willen. En ik moet u eerlijk vertellen: soms lijkt het er wel een beetje op!

Onlangs had ik weer zo’n klus. Ik zou een hele dag komen fotograferen. Toen ik aankwam was er niks voorbereid. Niks opgeruimd. Niks afgesproken. En de gewone bedrijfsvoering moest gewoon doorgaan. Iedereen bemoeide zich er tegen aan. “Maar waarom komt u dan vandaag? En waarom weet ik daar niks van?” vroeg één van de werknemers. Alsof het mijn schuld was. En vervolgens mocht de fotograaf het maar oplossen. Het zal u niet verbazen dat het resultaat van deze shoot niet geweldig was.

In dit blogje geef ik u een aantal tips om tot een beter resultaat te komen.

Het centrale punt
In een goede foto komen 100 — misschien wel 1000 — elementen samen, die samen voor een goede of een minder goede foto zorgen. Daarom geldt dat alles wat u kunt doen aan goede voorbereiding, opruimen, planning, goede afstemming, aandacht voor details, en een prettige werksfeer, bijdragen aan een betere foto.

Practische tips

 • Bereid de shoot voor. Bedenk van te voren wat, wie, hoe, waar, en waarmee
 • Spreek de shoot door met belanghebbenden, en met partijen van wie je afhankelijk bent. Zijn er mensen die moeilijk kunnen doen? Bespreek de shoot met hen door, zo dat niemand tijdens de shoot roet in het eten kan gooien, of de shoot nodeloos vertraagt. Denk bv aan de concierge, opzichter, handhaving, politie, leidinggevenden, etc.
 • Bekijk de dingen, situaties, of mensen die op de foto gaan. Denk als de camera en kijk: wat zie je? En met dat oog: ruim op, maak schoon, zet de juiste spullen op de juiste plaats.
 • Moeten er mensen op de foto? Vertel ze dit van te voren! Mensen die dit op het laatste moment horen voelen zich overvallen en in een hoek gedrukt. Ze kunnen zich niet mentaal en practisch voorbereiden. Dan staan mensen vaak niet zo leuk op de foto…
 • Wijs één persoon aan die verantwoordelijk is voor de shoot, en zorg ervoor dat die persoon zich er op voorbereid en er voldoende tijd en aandacht aan kan geven. Het beste werkt dit als dit de opdrachtgever zelf is.
 • Stel een goede briefing op voor de fotograaf. Niet te lang, maar zeker niet te summier. Maak duidelijk welke foto’s u wil, voor welke doeleinden ze gebruikt gaan worden (verschillende doeleinden stellen verschillende eisen!) en welke stijl u zoekt.

Wat u vooral niet moet doen
Hier is wat u vooral niet moet doen: denken ‘de fotograaf lost het wel op’. Want de fotograaf is een professional — en niet een tovenaar. Vuile ramen, rommel op straat, collega’s die nergens van weten, of niet mee willen werken, daar gaat de fotograaf niet veel aan doen. In slechte omstandigheden maakt de fotograaf op zijn best een middelmatige foto. In uitstekende omstandigheden, maakt hij een geweldige foto. Die foto is der verantwoordelijkheid van de fotograaf. Maar de omstandigheden, daarvoor is de opdrachtgever verantwoordelijk.

Nabewerking?
Vaak wordt tijdens de shoot dan gezegd: dat moet je maar aanpassen aan de nabewerking. Nou kan er veel in nabewerking, en ben ik daar ook best goed. Maar bedenk wel: als u mij extra werk laat doen omdat u zelf de shoot slecht voorbereid, dan breng ik die extra kosten wel in rekening.

Enkele voorbeelden
Wat voorbeelden helpen u misschien even nadenken over uw opdracht.

 • Onlangs moest ik een tuin fotograferen. Moest er kleurrijk en verzorgd uitzien. Bij aankomst bleek er echter op de tafels en op diverse plekken dode planten en vieze plantenbakken te staan. De tuin was allesbehalve klaar om te fotograferen.
 • Deze week moest ik een opdracht doen op een school. Bij het maken van de afspraak was duidelijk dat ik wat ruimte nodig had en een mooie plek als achtergrond. Maar ik was nauwelijks beginnen toen de concierge binnenkwam stuiven: “wat doet u hier, en waarom weet ik hier niks van. U loopt in de weg. Als mijn directie dit ziet, krijg ik gedonder”. Terwijl de directie mij had ingehuurd…
 • Een shoot vond plaats in het centrum van een grote stad in Nederland. De straat was opgebroken. In de garage was geen parkeerplaats gereserveerd. Ik moest letterlijk een kwartier lopen met mijn spullen voordat ik uberhaupt op de juiste plaats was. En dat terwijl de opdrachtgever gewoon in het gebouw werkzaam was en dit ook zelf had kunnen bedenken.
 • Ik moest medewerkers in een productieproces fotograferen. Daarbij moest het product, maar ook de medewerkers er echt goed uitzien. Maar bij aankomst bleek dat het productieproces niet stil gelegd mocht worden, de medewerkers niet stil mochten staan, en ik moest maar tussen de bedrijven door fotograferen. Dat leverde niet het gewenste resultaat op.
  Toelichting: ik begrijp best dat het stilleggen van een productieproces kostbaar kan zijn. Maar sommige dingen kun je gewoon niet anders fotograferen. Bespreek dit soort processen dus van te voren met je leidinggevende (en andere verantwoordelijken (!) en de fotograaf. Dan kom je samen tot een oplossing.
 • Onlangs moest ik een bedrijfsfeestje fotograferen. Bij aankomst vroeg de opdrachtgever of ik ook gelijk even de interieurs kon fotograferen en een portret van alle medewerkers kon maken. Dit was vooraf niet besproken. Ik heb het wel gedaan, en was zelf eigenlijk nog best tevreden over het resultaat dat ik bereikte onder heel beperkende omstandigheden. Maar de opdrachtgever was niet tevreden. Tsja…
 • Collega A had mij ingehuurd. Had aan collega B verteld: er komt een fotograaf, vang jij hem even op? Collega B had dat per email aan collega C gedelegeerd, maar die had een vrije dag, en had dus collega D ingeseind: er komt iemand – ik weet ook niet waarom, maar help jij hem even. Dat leverde ook niet het gewenste resultaat. Advies: wees er als opdrachtgever zelf bij. Als jij het niet belangrijk genoeg vind om er een prioriteit van te maken, waarom zou je collega dat wel doen?

Conclusie
Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk! Voordat u denkt dat ik veel eisen stel: ik ben echt niet te beroerd om mee te helpen. Ik sta met grote regelmaat ramen te lappen, afval op te vegen, vloeren te schrobben, meubels te sjouwen, tafels recht te zetten, prullebakken uit het zicht te verwijderen, stickers van deuren te krabben, en soms zelfs te schilderen om een shoot te kunnen laten plaatsvinden. Dus, ik kan best even de handen uit de mouwen steken. Maar ik ben een dure jongen, en u betaalt mijn tijd. U mag het zelf weten, maar ik ben liever bezig met het maken van mooie foto’s voor u!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *