Ontwikkeling en Community: absolute noodzaak voor elke fotograaf

FRED006

Gisteren liet ik een foto zien die een collega-fotograaf van mij maakte tijdens het voorjaarscongres van de MPN afgelopen maandag. Vandaag laat ik u graag wat foto’s zien van die dag. Zo krijgt u een inkijkje in onze mooie groep vak-idioten die samen community en ontwikkeling nastreven!

Je zou kunnen zeggen dat de wereld van de fotograaf redelijk eenzaam is: je werkt veel alleen en je sociale wereld bestaat uit korte en vluchtige contacten. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee: je kunt vereenzamen, geïsoleerd raken, het contact met de werkelijkheid verliezen. Dat klinkt ernstig — en dat is het ook. Ik kom vaak collega’s tegen die sociaal niet zo vaardig zijn, te weinig zelf-kennis hebben, of hun opdrachtgevers niet goed kunnen begrijpen.

Een fotograaf heeft, mijns inziens, twee dingen keihard nodig: hij moet blijven werken werken aan zijn eigen vaardigheden: technische vaardigheden, maar ook sociale en ondernemersvaardigheden! En hij heeft community nodig: mensen die met dezelfde dingen bezig zijn, dezelfde problemen moeten oplossen, en die inzichten hebben waar hij/zij verder mee kan.

Ik vind beide in het Master Photographers Network. We komen 3 keer per jaar bij elkaar voor een congres, en 3 keer per jaar in een regio.

Afgelopen maandag was dus ons ons zomercongres. Nu moet u niet denken dat we allemaal netjes op een rij stoelen zitten en luisteren naar alle sprekers. Afgelopen maandag stond in het thema van samenwerken en samen doen. In de Leerfabriek in Oisterwijk hebben we een dag lang gespeeld, geoefend, nieuwe technieken uitgeprobeerd, en elkaar op de vingers gekeken. Aan de foto’s (van collega Fred van Soest) kunt u zien dat het super was.

FRED024
FRED066
FRED120
FRED170

2 thoughts on “Ontwikkeling en Community: absolute noodzaak voor elke fotograaf”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *